Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kies tijdens je stedentrip Rome voor een van deze mooie kloosterhotels

Rome heeft meerdere kloosters die zijn omgetoverd tot unieke hotels waar je in alle rust kunt verblijven. We tippen tien kloosterhotels in de Eeuwige Stad, in populaire wijken als Monti en Trastevere maar ook vlak bij het Colosseum, bij Station Termini en op de Monte Mario.

foto’s: Kolbe Hotel

Donna Camilla Savelli – Trastevere

In de wijk Trastevere kun je in barokstijl overnachten bij Donna Camilla Savelli. Dit voormalige klooster werd ontworpen door niemand minder dan Francesco Borromini, die in Rome meerdere bouwwerken op zijn naam schreef, waaronder de San Carlo alle Quattro Fontane (op het kruispunt van de Via del Quirinale en de Via delle Quattro Fontane), de Sant’Agnese in Agone (aan Piazza Navona) en de galerij van het Palazzo Spada.

Borromini kreeg de opdracht voor de bouw van het klooster in 1642, van hertogin Camilla Virginia Savelli. Naast het klooster bouwde Borromini ook een kerk, de Santa Maria dei Sette Dolori.

Het huidige kloosterhotel straalt niets dan elegantie uit. De kamers zijn stuk voor stuk stijlvol en luxe ingericht. Een aantal kamers is gecreëerd waar vroeger de nonnencellen te vinden waren.

Het voormalige klooster heeft ook een schitterende groene binnentuin, Giardino Agrumento, vol fruitbomen en geurige bloemen, waar je met mooi weer je dag kunt starten met een uitgebreid ontbijt. ’s Avonds is het genieten op het dakterras, met een goed glas wijn en uitzicht over la città eterna.

foto’s: Donna Camilla Savelli

Het hotel is ook vaak het decor voor bruiloften. Zo kun je met bruiloftsgasten dineren in de Gran Sala Borromini, de oude refter van het klooster.

Hotel Santa Maria – Trastevere

Je kunt in Trastevere ook overnachten bij Hotel Santa Maria. In de zestiende eeuw was dit een klooster en woonden er monniken. Rond 2000 werd het pand helemaal gerenoveerd om er een fijn hotel van te maken waar gasten van over de hele wereld zich even thuis kunnen voelen.

De zuilengalerij rondom de binnentuin herinnert nog aan de tijd dat het een klooster was. De kamers liggen allemaal op de begane grond, rond de binnentuin waar sinaasappelbomen staan, een heerlijke plek om wakker te worden. Ze zijn eenvoudig maar gezellig ingericht met zonnige kleuren en bloemenmotieven.

Voor je op pad gaat, wacht een heerlijk uitgebreid ontbijt met dolci, brood, kaas- en vleeswaren, waar je in de binnentuin van kunt smullen.

In die binnentuin zijn meerdere zitjes gemaakt, met genoeg schaduwplekken waar het goed toeven is met een boek. Er is ook een daktuin met een aantal ligbedden om te zonnen.

Aan het einde van de middag of begin van de avond kun je in de tuin neerstrijken voor een aperitivo. Of boek een shiatsu-massage om even lekker te ontspannen nadat je de nodige stappen hebt gezet in Rome.

foto’s: Hotel Santa Maria

Relais Le Clarisse – Trastevere

Nog veel ouder dan Donna Camilla Savelli en Hotel Santa Maria is Relais Le Clarisse. Het klooster werd gebouwd in 1122 en was het thuis van de heilige orde van de Clarissen.

In 2006 werd het gebouw gerenoveerd, waarbij de authentieke elementen zoveel mogelijk behouden zijn gebleven. Sindsdien is het een heerlijk hotel waar je de sfeer van het oude klooster op veel plekken nog kunt proeven.

Sommige kamers hebben nog de originele stenen gewelfde plafonds, die de kamer extra sfeervol maken. Net als de meeste kloosters heeft ook Relais Le Clarisse een fijne binnentuin, waar je ’s ochtends je eerste cappuccino kunt drinken vergezeld van een cornetto of later op de dag in de schaduw van de oude olijfboom een boek kunt lezen.

Vroeger was dit een botanische tuin waar medicinale kruiden werden gekweekt door de nonnen. Nu is het een oase van rust midden in het levendige Trastevere.

Je wordt elke ochtend verwend met een uitgebreid ontbijt, met onder andere zelfgebakken zoete en hartige taarten, dat wordt geserveerd op de plek waar zich de refter van het klooster bevond. Bij mooi weer kun je natuurlijk ook een plekje in de tuin zoeken.

foto’s: Relais Le Clarisse

Relais Le Clarisse heeft ook een vestiging in de buurt van het Pantheon, gevestigd in een historisch zeventiende-eeuws palazzo, maar dat is geen klooster geweest.

Il Monastero Collection – vlak bij het Colosseum

Il Monastero Collection ligt op een geweldige locatie, letterlijk tegen de Palatijn aan, recht tegenover het Circus Maximus en vlak bij het Colosseum. Het werd in de zeventiende eeuw gebouwd als klooster, met een bijzondere façade.

Opvallend is vooral de hand die met opgeheven vinger naar de hemel wijst. Ook zie je op de gevel boven sommige ramen een lelie, het symbool van de familie Farnese, die op de Palatijn prachtige tuinen liet aanleggen.

Zodra je door de zware houten deur de binnenplaats van Il Monastero Collection op stapt, vallen de rust en stilte over je heen. Waar vroeger de monniken verbleven, kun je nu overnachten in luxe kamers, waarvan sommige de oude details behouden hebben. Hier en daar zie je delen van oude muren en zuilen.

Op de binnenplaats vind je meerdere zitjes. Een inspirerende plek om even tot rust te komen, met de oude kloostermuren en klassieke beelden om je heen én fenomenaal uitzicht op de Palatijn. Je ziet er ook de apsis van de Basilica di Sant’Anastasia, die eind derde, begin vierde eeuw werd gebouwd.

foto’s: Il Monastero Collection

Kolbe Hotel – vlak bij het Colosseum

Het oorspronkelijke gebouw waarin het Kolbe Hotel zich bevindt, dateert al van 1625. Het werd in de loop der eeuwen aangepast en uitgebouwd. In 1912 kwam het in handen van de Orde van de Minderbroeders.

In het klooster woonde ook de Poolse priester Maximiliaan Kolbe, naar wie het hotel is vernoemd dat nu in het klooster is gevestigd. Deze Kolbe verbleef zeven jaar in Rome en keerde toen terug naar Polen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kolbe gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij zijn leven gaf voor een andere gevangene.

Paus Johannes Paulus II verklaarde Kolbe in 1982 heilig, met name vanwege deze bijzondere daad. Het hotel heeft een kapel en een klein museum die herinneren aan Kolbe.

In de jaren zestig werd het klooster een hostel voor monniken die rondtrokken, met uitzondering van een klein gedeelte dat nog altijd dienst doet als een klooster, het Convento San Massimiliano Kolbe. In 2007 werd het hostel omgetoverd tot een luxe hotel.

De hal en het restaurant bevinden zich in het oudste deel van het gebouw en hebben nog zeventiende-eeuwse oude gewelven, die lange tijd verstopt zaten onder een gipslaag. Na een flinke restauratie schitteren de oude bakstenen gewelven weer als nieuw. Als vanzelf wordt je blik naar het raam getrokken, vanwaar je uitkijkt op de fraaie kloostertuin. Hier kun je heerlijk dineren, in een schitterende ambiance tussen de olijfbomen.

Het hotel is ook regelmatig het decor voor bruiloften. Je kunt dan bijvoorbeeld dineren op het dakterras van het hotel of in de kloostertuin. Che romantico!

foto’s: Kolbe Hotel

Suore di Giuseppe di Cluny – Monti

Een mooi en sereen klooster dat nog altijd in gebruik is maar waar je ook als gast kunt overnachten, is Suore di Giuseppe di Cluny in de populaire Romeinse wijk Monti. Het klooster hoort toe aan de Zusters van Sint-Jozef van Cluny, een kloosterorde die in de achttiende eeuw werd opgericht.

De ontvangst van reizigers in hun gastenverblijf doen de Zusters van Cluny al een aantal jaren in samenwerking met de katholieke Chemin Neuf-gemeenschap die hier ook gehuisvest is.

Of je nu op pelgrimsreis in Rome verblijft of gewoon op stedentrip bent zonder religieuze doeleinden, of je nu alleen reist of met een reisgenoot, je bent meer dan welkom bij de zusters.

Alle kamers hebben een sobere uitstraling met klassieke meubels, waaronder een bureau om fijn aan te kunnen schrijven.

Het pareltje van dit klooster is de kloostertuin, waar metershoge oude cipressen en palmbomen groeien. De bomen bieden een welkome verkoeling na een dagje Rome in de zinderende zomerzon.

foto’s: Suore di Giuseppe di Cluny

The Blue Hostel – Esquilijn

The Blue Hostel bevindt zich in een zeventiende-eeuws klooster. Van 1650 tot ongeveer 1870 woonden en werkten hier nonnen. In 2012 werd het gebouw omgetoverd tot een mooi en stijlvol hostel.

De eigenaren doen er alles aan om je een fijn en rustig verblijf te bieden. Hun slogan luidt dan ook ‘per noi del Blue Hostel la vostra vacanza è sacra’, voor ons van Blue Hostel is jullie vakantie heilig.

Deze accommodatie mag dan officieel een hostel heten maar heeft de uitstraling van een boetiekhotel. Zodra je binnenstapt bij The Blue Hostel, zou je bijna vergeten dat je in het drukke Rome bent, het is hier rustig en stil. Ook de kamers zijn un oasi di pace, ze kijken uit op de binnenplaats van het klooster.

De suite is helemaal hemels en heeft uitzicht op de Chiesa di Sant’Antonio Abate uit 1308. Ook de Santa Maria Maggiore ligt vrijwel letterlijk aan je voeten.

Het interieur van de kamers is modern, warm, luxe en zeer smaakvol. Alle kamers hebben houten balkenplafonds van begin negentiende eeuw, die per toeval werden ontdekt tijdens de renovatie en een stukje historie laten zien. Her en der zijn de oude kloostermuren nog zichtbaar en er is ook nog een oud fresco te zien.

foto’s: The Blue Hostel

Er is geen mogelijkheid om te ontbijten bij The Blue Hostel, maar er zijn genoeg fijne koffiebarretjes in de buurt waar je een lekkere cappuccino en cornetto kunt bestellen.

Domus Sessoriana – bij de Sint Jan van Lateranen

Alleen al de buitenkant van het kloostercomplex Domus Sessoriana is indrukwekkend, met de Basilica di Santa Croce in Gerusalemme als middelpunt. De oorspronkelijke kerk werd al gebouwd in de vierde eeuw en onderging in de loop der eeuwen verschillende aanpassingen, zoals de toevoeging van barokke elementen.

De kloostervleugels werden in de tiende eeuw gebouwd, op verzoek van paus Benedictus VI. Tot 2009 was het klooster afwisselend het thuis van onder meer Benedictijnen, Kartuizers en Cisterciënzers. Daarna werd het klooster grotendeels omgetoverd tot hotel, om reizigers van over de hele wereld te ontvangen op deze historische locatie.

De kamers zijn gemaakt in de oude kloostercellen, maar de mooiste plek van Domus Sessoriana is het dakterras, vanwaar je uitzicht hebt over de kloostertuin, de romaanse campanile en het Anfiteatro Castrense, de San Giovanni in Laterano en de daken van Rome.

foto’s: Domus Sessoriana

Domus Australia – vlak bij Station Termini

Domus Australia heeft nog altijd de sfeer van een oud klooster. Het pelgrimshotel werd opgericht door de Australische katholieke kerk, vandaar de naam, en werd na een drie jaar durende renovatie in 2011 geopend door paus Benedictus XVI.

Rondom de binnentuin loopt een prachtige, sobere portico, zuilengalerij. Vanaf sommige plekken onder de galerij lijkt het net alsof er alleen een binnentuin is, maar er is ook een lagergelegen terras gemaakt, waar je kunt aanschuiven voor een aperitivo of diner.

Behalve op het terras in de kloostertuin kun je ook aanschuiven aan een tafeltje op het dakterras, waar je getrakteerd wordt op mooie uitzichten over de stad.

De kamers van Domus Australia zijn modern en in lichte kleuren ingericht. Binnen in het kloostercomplex van Domus Australia vind je ook een fraaie kapel, waar je terecht kunt voor een mis.

foto’s: Domus Australia

Monastero dei Santi – Monte Mario

Een schitterend hotel op de Monte Mario waar de stad Rome aan je voeten ligt, is Monastero dei Santi. Het klooster dateert van de twaalfde eeuw en werd gesticht door de orde van de heilige Dominicus en heilige Sixtus. Tegenwoordig wonen er nog Dominicaner kloosterzusters.

Het palazzo waar het hotel in is gevestigd, is altijd onderdeel van het kloostercomplex geweest, evenals de Chiesa di Santa Maria del Rosario. Er zijn acht gastenkamers, met allemaal prachtig uitzicht over de stad.

Sommige kamers hebben zelfs een panoramische douche, vanwaar je uitkijkt over Rome terwijl je onder de douche staat. Met zo’n bella vista wil je elke ochtend de dag wel beginnen.

Op één na hebben alle kamers een buitenruimte. Het Monastero dei Santi heeft ook een heerlijk dakterras, vanwaar je uitkijkt over de hele stad, met onder meer de koepel van de Sint-Pieter aan de horizon.

foto’s: Monastero dei Santi

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *