Home » Droomplekken voor een vakantie in Italië » Ontdek verrassend Lazio met Eliza was here
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ontdek verrassend Lazio met Eliza was here

Zeg Rome en er verschijnen meteen beelden van imposante pleinen en fonteinen, van grootse monumenten en kathedralen op je netvlies. Iedereen kent de hoofdstad van Italië, maar slechts weinig mensen weten wat er voor moois is te vinden in Lazio, de regio waarin Rome ligt.

Tijd om daar verandering in te brengen, zo dacht Eliza. Ze ging op ontdekkingstocht in deze verrassend veelzijdige regio en kwam helemaal verliefd terug, met een lijstje van de mooiste dingen die je niet mag missen in Lazio.

Eliza tipt onder andere het sprookjesachtige Cività di Bagnoregio, de hartverwarmende Terme del Bullicame, de kleurrijke tuinen in Tivoli en het middeleeuwse dorpje Castel di Tora.

Eliza zou Eliza niet zijn als ze niet ook op zoek was gegaan naar fijne logeeradresjes. Ze zet haar drie favoriete accommodaties in Lazio graag voor je op een rijtje.

Agriturismo Il Bagolaro
Il Bagolaro is een authentieke Italiaanse agriturismo, die zijn naam dankt aan de eeuwenoude boom die midden op het landgoed prijkt. De stam is zo breed dat een Italiaanse familie zich er makkelijk achter kan verstoppen, de takken bieden heerlijk veel schaduw voor de zitjes rondom.

Sinds de jaren vijftig produceert de familie van eigenaresse Valentina olijfolie, wijn en andere lokale specialiteiten zoals paté en chocolade. Op het landgoed, dat zich over 150 hectare uitstrekt, vind je dan ook zover je maar kunt kijken wijngaarden en olijfbomen.

Het is een kleinschalige agriturismo, met tien kamers die allemaal de naam van een groente- of fruitsoort dragen – van sinaasappel tot vijg – met een bijpassend kleurtje op de muren.

Dankzij deze kleine schaal hebben Valentina en de overige familieleden en medewerkers altijd tijd voor een persoonlijke tip, van een fijn restaurant in de buurt tot de mooiste dorpjes voor een dagje uit. Lekker thuis blijven kan ook, met een zwembad, een goed boek, een speeltuin en een goed glas wijn hoeft niemand zich te vervelen.

La Riserva Montebello
Het is even zoeken naar dit authentieke landgoed, dat ietwat verscholen ligt tussen de hoge bomen, niet ver van het Lago di Bolsena.

Eliza: ‘Net als ik denk dat ik ben verdwaald, zie ik ze: de stenen gebouwtjes van La Riserva Montebello. Het is net alsof ik een verborgen dorp betreed; verscholen tussen de hoge bomen, een geheim plekje dat alleen mag worden gevonden door echte levensgenieters.’

Als je hier eenmaal bent, wil je niet meer weg. Deels vanwege het prachtige uitzicht op het kratermeer dat je vanuit je kamer hebt, deels omdat La Riserva Montebello alles in huis heeft voor een onvergetelijke vakantie: twee zwembaden, een volleybalveld en een tennisbaan.

Er is een manege met paarden om een prachtige buitenrit mee te maken, je kunt boogschieten of een kookcursus volgen. Liever meteen aanschuiven? Dat kan ook, eigenaar Marco schotelt je in het restaurant zowel voor de lunch als voor het diner de lekkerste gerechten voor.

Casale le Crete
Dicht bij het Lago di Bolsena, midden in de wonderschone, ongerepte natuur, ligt ook het eeuwenoude landhuis Casale le Crete. De Nederlandse eigenaresse Eline de Vries doet er alles aan om je meteen thuis te laten voelen.

Eliza: ‘Aangekomen bij Casale le Crete kan ik niet stoppen met rondjes draaien. Dat klinkt misschien maf, maar toch doe ik het. Want overal waar je om je heen kijkt is het prachtig. De heuvels lijken te schuilen onder een lappendeken van groentinten. Grote oude bomen sieren het landschap en heel af en toe zie je opeens een huisje. Het lijkt wel één grote ansichtkaart.’

Het huis is van alle gemakken voorzien. Er zijn zes kamers, die nog altijd de eeuwenoude geschiedenis van het landhuis tot leven brengen, met dank aan de houten balken op het plafond, de rode tegelvloer en het traditionele keukentje. Natuurlijk bieden ze daarnaast alle comfort die je je als moderne reiziger maar kunt wensen.

Hoewel je er zeker op uit zal trekken om het meer te verkennen, hoef je je ook ‘thuis’ niet te vervelen: er is een tennisbaan, een fijn zwembad, een barbecue, een speeltuin en een tuin vol eeuwenoude bomen.

dit artikel is geschreven in samenwerking met

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *