Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandel met Associazione Mediterraid over de Via Francigena en andere spirituele paden

De Via Francigena is een van de bekendste pelgrimsroutes ter wereld. In totaal is de wandelroute meer dan tweeduizend kilometer lang. Het startpunt ligt in Canterbury, in Groot-Brittannië, waarna de route door Frankrijk en Zwitserland naar Rome voert.

In 990 ondernam aartsbisschop Sigeric van Canterbury deze pelgrimstocht. Hij legde zijn weg naar Rome minutieus vast, zodat je ruim duizend jaar later nog altijd in zijn voetsporen kunt treden.

Wandel van Viterbo naar Rome
het laatste stukje van de Via Francigena

De laatste etappes van de Via Francigena voeren van Viterbo naar Rome, waar de ‘finish’ op het Sint-Pietersplein ligt. Het zijn beide steden van pausen en pelgrims, deels dankzij deze eeuwenoude pelgrimsroute.

Aan weerszijden van de Via Francigena in de regio Lazio liggen veel prachtige plekken, van het Lago di Bracciano tot pittoreske plaatsjes als Vetralla en Sutri.

Het is een nog vrij ongerept stukje Italië, met ondanks pareltjes als Vitorchiano en Calcata nog maar weinig toerisme. De ideale omgeving voor een bijzondere pelgrimstocht dus!

Verken de Via Francigena met Associazione Mediterraid

Wil je altijd nog een keer – een deel van – de Via Francigena wandelen? Dan ben je in dit gebied in goede handen bij Associazione Mediterraid, een organisatie die langs de route van de Via Francigena een aantal mooie wandelingen organiseert.

Je hoeft je geen zorgen te maken over verdwalen of te zware bagage, want er loopt een ervaren gids mee en je bagage wordt voor je van de ene naar de andere overnachtingsplek (van kleinschalige B&B’s tot kloosters) gebracht, zodat jij volop kunt genieten van je wandeling en van de omgeving.

Zo staat voor het voorjaar deze vijfdaagse wandeling op het programma, waarbij je de Via Francigena volgt van Viterbo naar Rome.

In mei kun je ook samen met Associazione Mediterraid het stuk van San Quirico d’Orcia (in het zuiden van Toscane) naar Viterbo wandelen (zie deze link).

Wil je liever een korter stuk van de Via Francigena afleggen? Dan kun je ook op pad over de Via Francigena tussen Vetralla en La Storta (zie deze link).

Treed in de voetsporen van de heilige Franciscus

Naast de Via Francigena lopen er in Italië nog meer mooie pelgrimsroutes. Een van onze favorieten is de Via di San Francesco, die langs verschillende plekken voert waar de heilige Franciscus zijn sporen achterliet.

In navolging van het levensverhaal van Franciscus zul je geïnspireerd raken door kleine, eenvoudige dingen die je onderweg ziet, de mensen die op je pad komen en de bijzondere landschappen die aan je voorbijtrekken. Met welk doel je de Via di San Francesco ook bewandelt, een avontuur wacht hoe dan ook.

Associazione Mediterraid organiseert op verzoek ook een aantal wandelingen in de voetsporen van de heilige Franciscus.

Volg het spoor van de heilige Benedictus

De Cammino di San Benedetto zorgt voor een zeer afwisselende ervaring, met dank aan de natuurpracht en fraaie kloosters die je onderweg tegenkomt. De volledige wandeling bestaat uit zestien etappes van Norcia (Umbrië), waar Benedictus werd geboren, via Subiaco naar Montecassino (Lazio).

Associazione Mediterraid wandelt ook graag een deel van de Cammino di San Benedetto, van Rieti naar Subiaco. Via deze link vind je alle details.

Op pad met Associazione Mediterraid

Wil je graag op pad met Associazione Mediterraid? Via deze link vind je de volledige wandelkalender.

Bij elke wandelreis zijn de overnachtingen onderweg inbegrepen (in kleinschalige bed & breakfasts, agriturismo’s of kloosters), evenals bagagetransport (zodat je zelf alleen maar een rugzakje met wat benodigdheden voor onderweg hoeft te dragen) en begeleiding.

Voor alle wandelingen, updates etc. kun je altijd een kijkje nemen op de website van Associazione Mediterraid of op hun Facebookpagina.

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Associazione Mediterraid, per e-mail via francigena@mediterraid.it of telefonisch via 0039-3316004982.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *