Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de magie van keramiek maken aan het Lago di Bolsena

In deze blog nemen we je mee naar het Lago di Bolsena, het grootste vulkanische meer van Europa, in het noorden van de regio Lazio, niet ver van de grens met Toscane en Umbrië.

Acht jaar geleden verhuisde Bertie Franke met haar gezin naar Gradoli, een van de charmante plaatsjes aan het meer, waar ze een inspirerende keramiekstudio opende.

Samen op avontuur

Bertie: ‘Acht jaar geleden emigreerden we naar Italië op zoek naar vrijheid, ademruimte en een warmer klimaat. De eerste jaren waren we druk bezig met acclimatiseren, het vinden van onze plek in de gemeenschap en het bouwen van ons zelfvoorzienende ecologische huis, net buiten Gradoli.

Ik gaf onze twee zoons, toen tien en zes jaar oud, thuisonderwijs en mijn man Martijn reisde regelmatig naar Nederland voor werk.

Een eigen keramiekatelier

Vier jaar later waren we volledig gesetteld en klaar voor de volgende stap in ons avontuur. Ik had mijn leven als interieurarchitect, kunstenaar en schrijfster in Nederland achtergelaten en ingeruild voor een leven als moeder met een focus op ons gezin, maar voelde dat het nodig was om een plek alleen voor mij te vinden. Na al die jaren sluimerde er een diep verlangen naar een eigen atelier.

Een creatieve vakantie aan het Lago di Bolsena

Zo werd het idee geboren om een plek te realiseren waar alle ruimte is om te creëren en waar ik met mijn creativiteit een bijdrage kan leveren aan een betere wereld.

Sinds december 2020 vind je Studio Artemisia aan het centrale plein in Gradoli. Het is een inspirerende omgeving vol materialen, gereedschappen en een keramiekoven.

Ik heet je graag welkom in mijn paradijs, waar ik mijn kennis, ervaring en vooral mijn passie deel voor het maken van eigentijds keramiek volgens de Japanse raku– en de Etruskische bucchero-traditie.

Gedurende het hele jaar organiseer ik op aanvraag basis- en intensieve cursussen van een week, zowel voor beginners als voor gevorderden. Je kunt een keramiekcursus boeken als individu of voor een kleine groep van maximaal vier personen, zodat ik iedereen op zijn eigen niveau persoonlijk kan begeleiden.

Je kunt je gedurende een week onderdompelen in de prachtige natuur rond het Lago di Bolsena, het heerlijke eten en het zachte klimaat.

Via deze link controleer je de beschikbaarheid voor de week van jouw voorkeur. Het is desgewenst ook mogelijk om tijdens de keramiekcursus ons (tweepersoons)appartement te huren, vlak bij het atelier.

De magie van keramiek maken

Ik heb niet alleen een passie voor keramiek, maar ook voor labyrinten, mandala’s en symbolen. In mijn werk combineer ik die twee elementen.

Al mijn vazen en schalen zijn met de hand gevormd, zonder draaitafel, volgens de traditionele technieken van het keramiek maken. Denk daarbij aan boetseren en het werken met rollen en plakken klei.

Elk werk ontstaat tijdens het boetseren, zonder een vooropgesteld plan. Ik houd ervan om de vorm te laten ontstaan in het moment van creatie dat voor mij ook een moment van meditatie is. Zowel de Japanse als de Etruskische stooktechniek kenmerkt zich door de zwarte kleur van het keramiek dat tijdens de tweede stook verkregen wordt.

Werken met de vier elementen

Tijdens de cursussen leer je alles over deze manier van werken en de verschillende stookprocessen. Het mooie aan het proces van keramiek maken is dat je werkt met de vier elementen.

De elementen aarde en water vind je natuurlijk terug in de klei waarmee we werken. Het element lucht heb je nodig om de klei te laten drogen en zo de verschillende stadia te kunnen doorlopen van het keramiek maken.

Het element vuur staat centraal tijdens het stoken van je werk. Al deze processen zorgen voor een constante verandering van het materiaal waarmee je werkt en laten je de magische wereld van keramiek ontdekken.

Stichting Artemisia APS

Tegelijk met het openen van de studio heb ik samen met zeven vrouwen uit Gradoli en omgeving de stichting Artemisia APS opgericht. Op deze manier kan ik mijn werk als keramist en docent uitvoeren als vrijwilliger.

Met de opbrengsten van de verkoop van mijn keramiek en de cursussen sponsoren we meisjes in ontwikkelingslanden via Plan International.

Zo steunen we op dit moment negen meisjes verspreid over drie continenten. Dankzij onze bijdrage kunnen zij niet alleen naar school, maar wordt ook hun hele gemeenschap geholpen. Denk daarbij aan het renoveren van scholen en het aanleggen van waterpunten.’

Ontdek de magie van keramiek in Gradoli

Als je keramiek koopt of een cursus volgt, draag je vanzelf ook een steentje bij. Ben je geïnteresseerd in het volgen van een keramiekcursus, of wil je meer informatie over de stichting? Neem dan contact op met Bertie Franke via 00-31(0)623361184 of via info@bertiefranke.com of kijk op de website www.bertiefranke.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Nicolet Gijsinck

  Ik ben net terug van een cursus keramiek bij Bertie Franke. Het was fantastisch, inspirerend, gezellig en leerzaam. Bertie heeft de nodige processen met klei, glazuren en stoken goed uitgelegd. Voor mij was het hoogtepunt de Rakustook in de open lucht in de prachtige omgeving aan het meer van Bolsena. Bertie is heel behulpzaam, ook voor informatie omtrent de omgeving en samen met de andere cursisten hebben we een leuke tijd gehad.

 2. Keramiekcursus augustus 2023
  De locatie was prachtig, de gastvrijheid enorm en de cursus fantastisch!
  De rust, de gezelligheid en de fijne mensen! Raku is niet alleen qua resultaat prachtig maar het hele proces was een belevenis!
  Naar huis gereden met de auto vol schatten, zelf gemaakt, trots!
  Gelukt dankzij het vele geduld van lieve Bertie om iedere keer weer opnieuw uit te leggen! Dank dank dank voor de mooie, inspirerende, ontspannende week in Gradoli! Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *