Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ceri – charmant burchtdorpje tussen Rome en het Lago di Bracciano

Ceri is een klein maar prachtig dorpje tussen Rome en het Lago di Bracciano. Het is gebouwd op een tufstenen klif, dus om er te komen moet je wel een stukje klimmen.

Isaac – alias l’Olandese Volante – nam Saskia mee naar het dorpje, dat zijn middeleeuwse charme prachtig heeft weten te behouden, waardoor het lijkt alsof je teruggaat in de tijd wanneer je hier rondwandelt.

Zeker ook omdat het castello nog altijd hoog boven het dorpje uittorent, met een weids uitzicht over het omringende platteland.

De geschiedenis van Ceri

Ceri werd in 1236 gesticht op de resten van een eerdere nederzetting uit de zevende eeuw. De inwoners van het nabijgelegen Cerveteri verlieten hun stad en verplaatsten zich naar een beter verdedigbare positie.

Tussen de dertiende en de veertiende eeuw was Ceri het domein van een Romeins-Normandische familie en later kwam het onder de heerschappij van enkele van de grootste families van Rome: van de Anguillara’s tot de Cesi’s, van de Borromeo’s en Odescalchi’s tot de Torlonia’s (naar wie ook Villa Torlonia is vernoemd, een van onze favoriete parken in Rome).

Het Castello di Ceri, dat ook wel Palazzo Torlonia wordt genoemd, werd aan het einde van de vijftiende eeuw gebouwd op de top van de tufstenen klif, om het dorp te beschermen.

Het kasteel werd in de loop der eeuwen meerdere keren verbouwd, tot het in de negentiende eeuw zijn huidige vorm kreeg, met gekanteelde muren. Tegenwoordig is het Castello di Ceri een hotel en een evenementenlocatie, met een prachtige hangende tuin.

De fotogenieke straatjes van Ceri

Het historisch centrum mag dan klein zijn, er is meer dan genoeg moois te zien, met dank aan de fotogenieke straatjes en de vrolijk gekleurde huizen. Een virtueel voorproefje:

Bewonder de fresco’s in de Chiesa della Madonna

Het Piazza Immacolata is het centrale plein van Ceri. Midden op dit piazza staat een Mariabeeld. Het is een echt dorpsplein. Het is de ontmoetingsplaats van de inwoners van het dorp, je vindt er de enige bar van Ceri en alle belangrijke evenementen van het dorp worden er georganiseerd.

De Chiesa della Madonna is maar klein, maar je bewondert er prachtige fresco’s van Bijbelse taferelen en figuren van heiligen.

In 1980 werden tijdens restauratiewerkzaamheden fresco’s gevonden die dateren uit de twaalfde eeuw. Deze fresco’s beelden scènes uit het Oude Testament en verhalen uit het leven van San Silvestro uit.

Schuif aan bij een van de twee restaurants in Ceri

In Ceri zijn slechts twee restaurants: Trattoria La Rocca (Piazza Immacolata 11) en Ristorante Sora Lella (Via delle Stalle 5). Beide serveren traditionele gerechten en hebben een terras waar je geniet van een mooi uitzicht.

Trattoria La Rocca
Ristorante Sora Lella

Ontdek de omgeving van Ceri

De omgeving van Ceri biedt voor ieder wat wils. Houd je van ontspanning? Bezoek dan de thermen van Ficoncella of Stigliano, die beide op ongeveer dertig minuten rijden van Ceri liggen, of rijd naar het Lago di Bracciano.

Liefhebbers van geschiedenis kunnen in Cerveteri de Necropoli dellai Banditaccia bezoeken. Dit is de necropolis van de oude Etruskische stad Caere en een van de meest tot de verbeelding sprekende dodensteden van het hele Middellandse Zee-gebied.

De necropolis werd in 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. In deze blog lees je er meer over.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *