Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Farnese – het dorpje uit de film Le avventure di Pinocchio

Op reis in Italië gaan we graag op zoek naar locaties waar beroemde Italiaanse films geschoten zijn. Zo togen we al eens naar het Siciliaanse Savoca – hét decor van The Godfather, traden we in Rome in de voetsporen van Roman Holiday en ontdekten we de locaties uit de film House of Gucci.

Farnese – de filmset van Pinokkio’s avonturen

In deze blog neemt Lucia van de Italiaanse reisblog Viaggi dei Mesupi ons mee naar Farnese, een dorpje in het noorden van de regio Lazio, niet ver van het Lago di Bolsena en de grens met Toscane.

Farnese werd door regisseur Luigi Comencini gekozen als decor voor zijn film over Pinokkio, die in 1971 werd opgenomen en een jaar later in heel Italië te zien was – dit jaar precies vijftig jaar geleden.

Het volledige verhaal omvatte in eerste instantie driehonderdtwintig minuten, die door Comencini terug moesten worden gebracht tot tweehonderdtachtig minuten, verdeeld over vijf afleveringen, die werden uitgezonden op de RAI:

Tuscia als decor voor een Toscaans verhaal

Lucia: ‘Hoewel het verhaal van Pinokkio zich afspeelt in Toscane, vonden alle filmopnames plaats in Lazio, tussen Viterbo en Rome, met Farnese als belangrijkste set.

Het middeleeuwse dorpje ligt op een tufstenen rots in de streek Tuscia. Het is een klein doolhof van smalle straatjes, stenen huizen, bogen en trappetjes, in het voorjaar en de zomer versierd met bloemen, planten en kleurrijke details die er een levend sprookje van maken.

In 1971 flaneerden onder anderen Nino Manfredi, Franco e Ciccio, Gina Lollobrigida en Vittorio de Sica door de schilderachtige straatjes van Farnese. Tegenwoordig kun je in het dorpje een korte thematische wandelroute volgen, die je langs vijf verschillende plekken voert die stuk voor stuk als filmset dienden.

Bij elke plek hoort een bordje met meer informatie over de specifieke scène uit de film en een aantal oude filmfoto’s. Visit Farnese heeft een interactief kaartje met alle plekken gemaakt, plus een plattegrond.

Set 1 – Via Circonvallazione 21

De eerste filmset ligt buiten het centrum van Farnese. Het is meteen ook de mooiste, dankzij de prachtige street art, met onder meer een portret van Luigi Comencini.

In de film is dit de plek waar Mangiafuoco aankomt, om reclame te maken voor zijn show. Mastro Ciliegia geeft Geppetto een stuk hout waar hij niet mee uit de voeten kan, maar die Geppetto weet om te toveren tot een marionet.

Set 2 en 3 – Corso Vittorio Emanuele 10

De tweede en derde filmset liggen eveneens buiten het dorpshart. Hier vind je de lavatoio (wasplaats), inmiddels heel anders dan in de film, en een oud palazzo.

Bij de wasplaats, die werd gebouwd in 1886, wordt Pinokkio gearresteerd door de carabinieri, nadat hij een vis heeft gestolen. Wanneer Geppetto hem te hulp probeert te komen, wordt hij opgepakt en staat Pinokkio weer op vrije voeten.

Pinokkio gaat op zoek naar iets te eten. Hij vraagt om hulp aan de buurman, die in het palazzo woont (set nummer 3), maar hij krijgt slechts een emmer vies water over zich heen.

Set 4 – Colle San Martino 10

De vierde set ligt in het centrum van Farnese. In de film is het Pinokkio’s school, maar in werkelijkheid is het het vroeg achttiende-eeuwse Palazzo Ceccarini-Chigi, waar de gemeente van Farnese tegenwoordig zetelt.

Hier zou Pinokkio naar school gaan, maar nadat hij was uitgelachen door zijn klasgenootjes en de muziek van Mangiafuoco hoorde, ging hij ervandoor.

Set 5 – Via Principe Amedeo

In de film doet de Rocca Farnese dienst als de carabinieri-post, maar nu vind je in de voormalige residentie van de familie Farnese appartementen. Hoewel het vroeger heel mooi moet zijn geweest, wordt het gebouw slecht onderhouden en mist het de grandeur van weleer.

Tot slot een anekdote die te leuk is om niet te noemen: de burgemeester van Farnese bedacht deze themawandeling nadat hij regelmatig vragen van bezoekers ontving over de exacte locaties van de film. In plaats van iedereen persoonlijk te antwoorden, bedacht hij een route die alle Pinokkio-fans en andere bezoekers kennis laten maken met deze unieke kant van ‘zijn’ dorp.’

Piazzetta del Sole – culinaire tip in Farnese

Wil je na de Pinokkio-wandeling genieten van een lekkere lunch? Ga dan naar Osteria Piazzetta del Sole (Via XX Settembre 129), waar de vrolijke energie van Antonella en Miriam wacht, met een menu vol lokale specialiteiten om uit te kiezen.

Je kunt er van dinsdag tot en met zondag terecht voor diner, op zaterdag, zondag en feestdagen is Piazzetta del Sole ook open voor de lunch. In deze blog vertellen we je meer over ons bezoek aan deze zonnige osteria.

Nog meer betoverende sprookjes in Tuscia

Ook in Sant’Angelo di Roccalvecce, een ander dorpje in de provincie Viterbo, komen Pinokkio en andere sprookjesfiguren tot leven.

De muren van het dorp vormen een kleurrijk sprookjesboek, met dank aan de vele muurschilderingen, van onder meer Peter Pan, Alice in Wonderland, de gelaarsde kat, Don Quichotte, de kleine prins, Hans en Grietje, het meisje met de zwavelstokjes en andere magische personages uit bekende en minder bekende sprookjes. In deze blog lees je er meer over.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *