Emilia-Romagna

Portico di San Luca – 666 bogen brengen je naar het Santuario della Madonna di San Luca in Bologna

Na onze Luilekkertocht door Bologna wilden we weliswaar goed gevulde koffers mee terug naar huis nemen, maar de andere ingeslagen kilo’s mochten wel in Bologna achterblijven. Op onze laatste dag besloten we dan ook een fikse wandeling te maken ter compensatie van dat geslenter en gesmikkel de dag ervoor. Op een mistige zondagochtend togen we naar de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, waar de langste overdekte zuilengalerij ter wereld begint. Deze galerij leidt naar de kerk Madonna di San Luca, hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst …

Lees meer »

Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland

Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers! Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed …

Lees meer »

Piadina – gevulde platte broden uit Emilia-Romagna

‘Niets spreekt duidelijker over Romagna dan dit brood van ons – het is een symbool dat spreekt van de liefde voor ons land,’ zo zei Giovanni Pascoli ooit. En gelijk had hij, althans volgens Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo, de twee gulzige Italianen uit het kookboek dat ik gisteren al noemde. Daarom vandaag dit oude recept voor dun platbrood, dat zo tekenend is voor de streek Emilia-Romagna. Het is tegenwoordig in heel Italië een populaire snack, die in speciale kiosks, piadinerie genaamd, wordt verkocht en belegd met gedroogd of gezouten vlees, kaas en groenten. De broden kunnen het beste gevuld …

Lees meer »