Emilia-Romagna

Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland

Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers! Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed …

Lees meer »

Carpigiani Gelato Museum – een museum om voor te smelten

Vandaag, 24 maart, is gekroond tot de Europese Dag van het IJs. Een goede reden om een virtueel bezoek te brengen aan het Carpigiani Gelato Museum, in de buurt van Bologna. Het museum is gevestigd in de fabriek van ijsmachinemaker Carpigiani. Het laat je kennismaken met de wereld van ijs, enerzijds door duizenden prachtige archieffoto’s, oude machines en reclameposters, anderzijds door workshops waarbij je zelf de kunst van het ijsmaken leert. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag te bezoeken tussen 9.00 en 18.00 uur, maar je moet wel altijd van tevoren reserveren. Let daar dus goed op …

Lees meer »

Piadina – gevulde platte broden uit Emilia-Romagna

‘Niets spreekt duidelijker over Romagna dan dit brood van ons – het is een symbool dat spreekt van de liefde voor ons land,’ zo zei Giovanni Pascoli ooit. En gelijk had hij, althans volgens Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo, de twee gulzige Italianen uit het kookboek dat ik gisteren al noemde. Daarom vandaag dit oude recept voor dun platbrood, dat zo tekenend is voor de streek Emilia-Romagna. Het is tegenwoordig in heel Italië een populaire snack, die in speciale kiosks, piadinerie genaamd, wordt verkocht en belegd met gedroogd of gezouten vlees, kaas en groenten. De broden kunnen het beste gevuld …

Lees meer »