Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een verrukkelijke vakantie bij Borgo Pianello – kookworkshops met klassiekers uit de Bolognese en Italiaanse keuken

Toen Stefania ons uitnodigde voor een van de culinaire weken die ze samen met haar man Marco en dochter Agata op Borgo Pianello verzorgt – met een programma vol afwisselende kookworkshops en smakelijke uitstapjes – was Ciao tutti’s Nadine de gelukkige die haar kookschort en koksmuts tevoorschijn mocht halen.

Nadine zal je in dit artikel meer vertellen over de verschillende kookworkshops die op het programma staan, van de Bolognese keuken tot een pizzaworkshop. In een tweede verhaal (dat we morgen publiceren) neemt ze je mee op de culinaire uitstapjes die tijdens deze kookvakantie op het programma staan.

Een warm welkom bij Borgo Pianello

Nadine: ‘Borgo Pianello ligt bij Rocca Corneta, een piepklein dorp in het natuurpark Corno alle Scale, dat deel uitmaakt van de Appennino Bolognese, op de grens van de regio’s Emilia-Romagna en Toscane.

Deze bijzondere ligging maakt dat je volop kunt genieten van de uitgestrekte natuur, de rust en de ruimte, maar ook de reuring van de in de buurt gelegen steden Bologna, Florence, Lucca en Modena kunt opzoeken.

In de trein van Bologna naar Porretta Terme wordt het landschap steeds groener. Hoewel de regen die af en toe valt niet meteen bijdraagt aan de vakantiesfeer, is de natuur er zichtbaar blij mee.

Als Stefania me bij het station oppikt en Borgo Pianello langzaam dichterbij komt, komt het vakantiegevoel alsnog. Wat een paradijsje!

Mijn appartement ligt midden in een groene oase van rust, met weids uitzicht over de heuvels en het zwembad. Ik voel me meteen thuis.

Het appartement is door de miezerregen buiten extra knus. Als welkomstgeschenk staat er een tas met allerhande lekkernijen op me te wachten. Dit blijkt een voorbode van de onbegrensde hartelijkheid van Stefania en Marco.

Op de tas staat – heel handig – ook meteen het weekprogramma aangegeven. Zo weet ik precies wat ik komende dagen kan verwachten en verheug ik me nog meer op alles wat we gaan koken en proeven.

Als ik me wat heb opgefrist na de lange reis is het tijd voor een aperitivo met Marco en Stefania, in de gezellige ruimte met bar en kleine bottega, waar later deze week ook de kookworkshops plaatsvinden.

Ze beloven me morgen, voor we aan tafel schuiven voor de gezamenlijke welkomstlunch, met alle deelnemers van de kookweek, alvast iets van de omgeving te laten zien. De zondagochtend is een perfecte gelegenheid om de sfeer in de verstilde dorpjes te ervaren.

Kleurrijke plaatsjes in de buurt van Borgo Pianello

De volgende ochtend word ik wakker gefloten door de vogeltjes in de tuin. Ze kwetteren uit volle borst dat het tijd is om op pad te gaan.

Samen met Stefania zet ik koers naar Fanano, een schattig plaatsje vol kleurrijke details. We bezoeken eerst de bar, voor een cappuccino met een cornetto, terwijl de dorpelingen er snel een espresso drinken voor ze naar de kerk wandelen.

Aansluitend rijden we naar het hoger gelegen plaatsje Sestola, waar je in de winter kunt skiën en snowboarden.

Tutti a tavola voor de welkomstlunch

Daarna keren we terug naar Borgo Pianello, waar Agata de laatste hand legt aan de lunch waar de kookweek officieel mee van start gaat. Het is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met alle andere deelnemers, die dit keer toevallig allemaal uit Nederland komen.

Ze verwelkomt me al even hartelijk en gastvrij als haar ouders en serveert nadat iedereen heeft plaatsgenomen focaccia met mortadella, burrata, pistachenootjes en druppels aceto balsamico.

Het is een gemêleerd gezelschap, maar al snel komen de overeenkomsten boven tafel: de liefde voor Italië, de liefde voor de Italiaanse keuken en de liefde voor koken.

Vandaag hoeven we nog niet aan de slag, maar genieten we van gnocchetti met een crème van paprika, bestrooid met pecorino, courgette gevuld met ricotta die op smaak is gebracht met basilicum en olive taggiasche, geserveerd met verse tomatensaus, en als toetje vanilleijs met biologische bosbessen. Er ontstaat meteen een goede chemie, wat ons betreft mag het culinaire festijn beginnen!

Klassiekers uit de Bolognese keuken

Na een Italiaans ontbijt starten we met onze eerste kookworkshop, die in het teken staat van de Bolognese keuken. Dat betekent dat we pastadeeg maken, voor verse tagliatelle en tortelloni, en natuurlijk de enige echte ragù bolognese.

Alle benodigdheden staan keurig voor ons klaar en Stefania legt ons uit wat de bedoeling is. We starten met het deeg voor de verse pasta. Na het mengen van bloem en eieren en het stevig kneden, mag het deeg even rusten.

In de tussentijd snijden we de ingrediënten voor de soffritto (de groentemix voor de ragù) fijn, zodat de saus lekker kan sudderen als we de pasta maken.

Als het deeg klaar is om tot pasta te worden omgetoverd, rollen we het uit met een mattarello, een deegroller. Hier komt geen pastamachine aan te pas! Voor de tagliatelle vouwen we het deeg voorzichtig op en snijden we het in reepjes.

Vervolgens laat Stefania zien hoe we vierkantjes uit het deeg moeten snijden voor de tortelloni, die we vullen met ricotta en straks zullen serveren met boter en salie.

Het dichtvouwen van deze pastakussentjes is absoluut een precisiewerkje. Het vergt de nodige concentratie maar oefening baart kunst en langzaam maar zeker ligt er een mooie hoeveelheid tortelloni klaar.

Als de pasta het borrelende water in mag, nemen we allemaal plaats aan de lange tafel om onze zelf bereide gerechten te proeven. Uiteraard schenkt Marco daar zijn eigen bijpassende wijnen bij, waarover ik in mijn volgende blog meer zal vertellen.

Een culinaire reis door Italië

Tijdens de tweede workshop verlaten we – culinair gezien althans – de regio Emilia-Romagna voor een reis door Italië.

We maken bruschetta uit de Toscaanse keuken, spaghetti alla chitarra (een soort vierkante spaghetti) uit de regio Abruzzo met een saus van verse tomaten en burrata uit Puglia, om tot slot met lekker knapperige cantuccini weer terug te keren in Toscane.

Eerst gaan we aan de slag met het deeg voor de cantuccini. Deze koekjes moeten namelijk twee keer gebakken worden, zodat ze extra knapperig zijn.

Als de cantuccini staan af te koelen, maken we het deeg voor de spaghetti alla chitarra. Deze spaghetti dankt zijn naam niet aan het muziekinstrument, maar aan het apparaat waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt.

Aansluitend maken we vier verschillende toppings voor de bruschetta’s: een basilicumpesto, fijngehakte paprika met plakjes pancetta, olijfolie met knoflook en tomatenblokjes met basilicum.

Dat het buiten regent, dringt binnen niet tot ons door. Dankzij de zonnige uitleg van Stefania en Agata en de heerlijke geuren van onder meer verse tomaat en basilicum wanen we ons alsnog op een zonnig terras.

Drie ultieme klassiekers uit de Italiaanse keuken: pizza, Spritz en tiramisù

De derde kookworkshop staat in het teken van pizza, Aperol Spritz en tiramisù. We beginnen net als gisteren met het bereiden van het toetje, zodat de tiramisù goed kan opstijven voor we ervan mogen smullen.

Stefania heeft de dag ervoor al het deeg voor de pizza’s bereid, zodat het goed kon rijzen. Ze laat ons nu zien hoe je het uitrolt tot een mooie, ronde pizzabodem. Met deze eerste bodem maakt ze een simpele pizza bianca (‘witte pizza’) met olijfolie en rozemarijn, zodat we tijdens het koken iets te knabbelen hebben.

Na uitgebreide instructies gaan we zelf aan de slag met het deeg voor onze eigen pizza, dat we vervolgens kunnen beleggen met onder meer gegrilde groente, tomatensaus, kappertjes, kaas en olijven.

Voor we de pizza’s eigenhandig de oven in schuiven, is het tijd voor een Aperol Spritz-workshop van Marco, zodat we bij onze pizza een perfecte Spritz drinken. Het recept is niet moeilijk: drie delen prosecco, twee delen Aperol en één deel bruiswater.

Ik citeer Marco: ‘Never, never, never put a slice of lemon in your Aperol!’ Een schijfje sinaasappel mag uiteraard wel. We proosten op onze perfecte cocktails en pizza’s en maken daarna met moeite ruimte voor de overheerlijke tiramisù.

Terwijl we de laatste restjes van het toetje uit onze schaaltjes schrapen, begint het buiten op te klaren. Tijd voor een heerlijke uitgebreide wandeling in de omgeving van Borgo Pianello, die dankzij de regen groener dan groen is en heerlijk fris ruikt.

Na onze wandeling strijken we nog even neer bij het zwembad en genieten we van de prachtige zonsondergang, met een goed glas wijn uit de collectie van Corte d’Aibo, het wijnhuis waarmee Marco samenwerkt en waar Stefania mij mee naartoe neemt voor een kleine rondleiding. Maar daarover in de blog van morgen meer!’

Boek je eigen kookvakantie bij Borgo Pianello

Wil je ook een culinaire vakantie bij Borgo Pianello boeken? Op de website van Cucina Originale vind je alle details van de drie verschillende kookweken die ze aanbieden, inclusief data, beschikbaarheid, praktische informatie en prijzen. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Beste mensen, we hebben al veel plezier gehad van jullie serie ‘mooiste dorpen’! Nu bezig met het plannen van een bezoek aan de Prosecco-regio in september. Heel veel informatie hebben wij al kunnen vinden op jullie site, maar 1 ding nog niet.
    Hebben jullie adresjes waar je een eenvoudige kookworkshop (bv tiramisu maken) kan combineren met een diner met dat zelf gemaakte gerecht als toetje?

  2. Ciao Jico,
    dat kan ik je in die regio ook niet uit eigen ervaring tippen helaas.
    Wellicht kun je via Le Cesarine iets vinden? Die tippen we in dit artikel > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/de-lekkerste-kookworkshops-culinaire-vakanties/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *