Download gratis de Ciao tutti app

Labirinto della Masone – zeven hectare vol bamboe en kunst in Ricci’s droomdoolhof in Fontanellato

In Fontanellato, in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto di Franco Maria Ricci.

Het doolhof is te vinden op Ricci’s landgoed en beslaat een oppervlakte van zo’n zeven hectare, vol misleidende paadjes met een totale lengte van drie kilometer, die zijn gecreëerd met behulp van verschillende soorten bamboe.

labyrint-Franco-Maria-Ricci-Parma (2)

Franco Maria Ricci, een grote speler in de Italiaanse uitgeefwereld, bedacht het labyrint niet zomaar. Het is tegelijkertijd namelijk een museum, vol kunstwerken die Ricci tijdens zijn carrière verzamelde.

Er zijn ongeveer vijfhonderd werken te zien, van de zestiende eeuw tot nu, plus een bibliotheek met niet alleen al Ricci’s uitgaven maar ook bijzondere werken van grote namen uit de typografie en de grafische vormgeving.

Ricci verwoordt het zelf als volgt: ‘Ik droomde twintig jaar geleden voor het eerst van een labyrint, toen de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges in mijn huis te gast was. Ik wilde echter niet zomaar een doolhof maken, maar iets bijzonders neerzetten dat niet alleen onderdak kon bieden aan mijn kunstcollectie maar dat zelf óók kunst zou zijn.’

labyrint-Franco-Maria-Ricci-Parma (1) labyrint-Franco-Maria-Ricci-Parma (5) labyrint-Franco-Maria-Ricci-Parma (6) labyrint-Franco-Maria-Ricci-Parma (7)

Het labyrint is elke dag te bezoeken van 10.30 tot 19.00 uur, met uitzondering van dinsdag. Een kaartje kost € 18,- (inclusief toegang tot de kunstcollectie). Kijk voor meer informatie op de website van het Labirinto di Franco Maria Ricci.

labyrint-Franco-Maria-Ricci-Parma (4)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *