Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Vrolijke noten bij de abdij van Pomposa

Vanochtend streken we even neer in Comacchio, voor een tochtje langs flamingo’s en Slow Food-paling. In deze blog bezoeken we de meest muzikale abdij van Italië: de Benedictijner Abbazia di Pomposa.

abdij-Pomposa-Ferrara (2)

De opvallende klokkentoren lijkt als een soort van vuurtoren over de Podelta te waken. In de middeleeuwen was dit een van de rijkste abdijen van heel Italië. De monniken van deze abbazia legden grote stukken van de moerassen, die zich hier aanvankelijk bevonden, droog.

Helaas brak er in de twaalfde eeuw een dam door en liep het hele grondgebied van de abdij onder water. Er brak malaria uit en de meeste monniken moesten de abdij noodgedwongen verlaten.

Er bleef slechts een klein aantal geestelijken achter; alle anderen trokken naar Ferrara, waar ze een Benedictijner klooster stichtten. In 1654 vertrokken ook de laatst overgebleven monniken, waarna een periode van verval volgde.

Gelukkig heeft men sinds 1912 gewerkt aan een restauratie van de abdij, zodat je nu een beetje een idee krijgt hoe grandioos het complex moet zijn geweest, met de talloze fresco’s en mozaïeken.

abdij-Pomposa-Ferrara-Emilia-Romagna (2)abdij-Pomposa-Ferrara-Emilia-Romagna (1)

Leuk om te weten: een monnik die ooit bij de monniken van de abdij van Pomposa verbleef, is degene die het moderne notenschrift heeft bedacht. Hij gaf de noten de namen van de eerste lettergrepen van de verzen uit het eerste stukje van ‘Lofzang van Johannes’.

Deze tekst was uiteraard opgesteld in het Latijn, waardoor de noten genoteerd werden als ut, re, mi, fa sol en la. Later werd de eerste noot, ut, vervangen door do, de rest bleef zoals de monnik het ooit heeft opgetekend.

abdij-Pomposa-Ferrara (1)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *