Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een verrukkelijke vakantie bij Borgo Pianello – culinaire uitstapjes in ‘de buik van Italië’

Tijdens de culinaire vakantie bij Borgo Pianello geniet Ciao tutti’s Nadine niet alleen van de heerlijke kookworkshops, waar ze je in deze blog al van liet meegenieten. Stefania en Marco nemen haar ook mee naar een biologische wijngaard, een acetaia – waar aceto balsamico wordt gemaakt – en naar een caseificio, om te zien hoe het proces van het maken van Parmezaanse kaas verloopt.

Nadine neemt je graag mee op pad, zodat ook jij kunt meegenieten van deze culinaire uitstapjes in ‘de buik van Italië’, zoals de regio Emilia-Romagna ook wel wordt genoemd.

Een bezoek aan biologisch wijnhuis Corte d’Aibo

Nadine: ‘De donderdag is een vrije dag, die je na drie dagen koken kunt besteden zoals je wil. Neem je een duik in het zwembad van Borgo Pianello of ga je een dagje naar Bologna, Florence, Lucca of Modena om lekker rond te struinen? Alles kan!

Stefania neemt mij na een cappuccino in de zon mee naar Corte d’Aibo, het wijnhuis waar Marco mee samenwerkt, in Monteveglio.

De route van Borgo Pianello naar Corte d’Aibo toont het ene mooie vergezicht na het andere. Ik wil Stefania niet steeds vragen om te stoppen, maar na elke bocht wacht een nieuw panorama.

Na ruim drie kwartier rijden arriveren we tussen de eindeloze wijngaarden, korenvelden en fruitboomgaarden die samen het terrein van Corte d’Aibo beslaan. Corte d’Aibo bevindt zich in het hart van het beschermde regionale park van de abdij van Monteveglio, op een steenworp afstand van Bologna.

We krijgen een rondleiding van Mario, een van de oprichters van Corte d’Aibo. Samen met Antonio nam hij bijna vijfendertig jaar geleden het vijfendertig hectare grote complex over om aan een nieuw project te bouwen.

Hun doel is om in een lager en milieuvriendelijker tempo biologische landbouw uit te oefenen. Een van de geheimen achter het produceren van uitstekende wijnen in een gebied als de Colli Bolognesi is het continu blijven verbeteren en innoveren om wijnen te creëren die steeds levendiger en aantrekkelijker worden.

Druiven in Etruskische amforen

Het is elke keer weer een uitdaging om de juiste manier te vinden om de smaak van de druiven te verbeteren. Zo wordt er gebruik gemaakt van terracotta amforen, een Etruskische erfenis waardoor de kwaliteit van de druiven maximaal benut kan worden zonder de aroma’s te verstoren.

Ook besteden ze bijzonder veel aandacht aan het verminderen en zelfs verwijderen van toegevoegde sulfieten, stoffen die niet meer nodig zijn en zelfs schadelijk kunnen worden wanneer de wijn van goede kwaliteit is.

Corte d’Aibo produceert verschillende soorten wijnen, waarvan Nadine er tijdens haar verblijf bij Borgo Pianello al een aantal heeft mogen proeven, maar het schitterende proeflokaal nodigt uit om ook hier nog een paar mooie wijnen over de tong te laten rollen.

Logeren tussen de wijngaarden

Je kunt hier ook overnachten, in de bijbehorende agriturismo met twaalf verschillende kamers. Bijna alle kamers bieden prachtig uitzicht over de wijngaarden en de heuvels van Monteveglio.

Wanneer je een verblijf boekt bij de agriturismo kun je ook gebruik maken van het unieke, zelf aangelegde biologische meer; een zoetwaterbassin met een natuurlijk zuiveringssysteem dat wordt uitgevoerd door planten en microflora en -fauna.

Via deze link vind je meer informatie over de agriturismo van Corte d’Aibo. Er is ook een mooi restaurant, waar je de lekkerste gerechten uit de regionale keuken proeft, uiteraard vergezeld van de eigen wijnen.

Acetaia La Cà dal Nôn – opa’s aceto balsamico

Vervolgens rijden we naar La Cà dal Nôn (‘het huis van opa’) in Vignola, halverwege Modena en Bologna. Deze acetaia maakt de aceto balsamico die Stefania gebruikt tijdens de kookworkshops (en die je in de bottega van Borgo Pianello ook kunt kopen voor thuis).

We worden enorm hartelijk ontvangen door Mariangela en haar moeder Giovanna, die ons met veel passie de hele familiehistorie uit de doeken doen.

Nonno – naar wie de acetaia is vernoemd – is er helaas niet meer, maar Mariangela heeft het stokje van haar vader overgenomen. Samen met haar man (die ook in het bedrijf werkt) en hun vijf jonge kinderen zet ze de passie van haar opa voort.

Haar moeder draagt ook een steentje bij, door in vloeiend Engels presentaties te geven en rondleidingen te verzorgen. Ze neemt ons mee naar de zolder waar de oude vaten staan waarin de balsamico mag rijpen.

Giovanna wijst ons op de vaatjes die zijn gemaakt van hout van de zeldzame jeneverbes. Hierin mag de balsamico als laatste rijpen. Daarna wordt de balsamico gebotteld. Van de Aceto Balsamico Tradizionale di Modena Extravecchio worden er hier per jaar maar veertig flesjes gemaakt.

Na de rondleiding mogen we proeven van de verschillende balsamico’s. Uiteraard gaat er ook een klein flesje mee naar huis!

Tussen de kazen bij Caseificio Dismano

Vrijdag is de laatste gezamenlijke dag van de culinaire week. Samen met Marco bezoeken we Caseificio Dismano in Montese, waar Parmigiano Reggiano wordt gemaakt.

We krijgen een rondleiding door de kaasmakerij, mogen een kijkje nemen in het kaasmagazijn, waar de Parmezaanse kazen hoog tot in de hemel reiken en ook hier slaan we het proeven natuurlijk niet over. Een paradijs voor iedereen die dol is op Parmezaanse kaas!

Afscheidslunch over de grens in Toscane

Voor de afscheidslunch rijden we nét even de grens over, naar Caciosteria Due Ponti in Pavana. Betty staat in de keuken, terwijl haar man Domenico de bediening verzorgt.

We schuiven weer gezamenlijk aan tafel, die al snel bijna doorbuigt onder het gewicht van de antipasti, met verschillende soorten pecorino en vleeswaren als bresaola, prosciutto di Parma, finocchiona en coppa di Parma.

Daarna proeven we penne met een saus van ricotta, salie en peper, gevolgd door tortelloni gevuld met burrata en geserveerd in een geurige ragù. Marco vertelt bij elke gang iets over de link met Toscane en/of Emilia-Romagna.

Toe proeven we van een soes met karamelcrème en een stukje citroentaart. De perfecte afsluiting van een letterlijk en figuurlijk heerlijke week!’

Geniet ook van een culinaire vakantie bij Borgo Pianello

Wil je je ook een week lang onderdompelen in de keuken van Borgo Pianello? Op de website van Cucina Originale vind je alle details van de drie verschillende kookweken die ze aanbieden, inclusief data, beschikbaarheid, praktische informatie en prijzen.

Het is echt een heerlijk cadeau aan jezelf, een ervaring die je dankzij de recepten die je mee naar huis krijgt ook extra lang bij blijft.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *