Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bike Food Stories – ontdek Parma en omgeving op de fiets

Tijdens haar verblijf bij bed & breakfast Al Battistero d’Oro in Parma maakte Saskia kennis met Davide, groot liefhebber van de heerlijke delicatessen die Parma te bieden heeft én van mooie fietstochten.

Hij combineert deze twee passies met Bike Food Stories: culinaire fietstours in Parma en omstreken, die je laten proeven van het beste dat dit stukje Italië te bieden heeft.

Altijd op de fiets

Als je Davide ziet, zit hij bijna altijd op de fiets. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan nieuwe routes uitproberen of een rondje door de heuvels maken om zijn hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen.

Toen hij voor zijn studie naar Parma verhuisde, kocht Davide meteen een fiets om, in navolging van de locals, naar de universiteit, zijn vrienden en restaurants te kunnen trappen. Parma is, met meer dan honderd kilometer aan fietspaden, een van de fijnste Italiaanse steden om per fiets te verkennen, en dat is precies wat Davide deed.

Al snel trapte hij niet alleen van A naar B maar ontdekte hij steeds nieuwe stukken van de stad en van de heuvels rondom Parma, die dankzij hun uitmuntende delicatessen – denk aan Parmaham en Parmezaanse kaas – deel uitmaken van de zogenaamde Food Valley.

Op de fiets van Turijn naar Napels

Nadat Davide zijn studie Scienze Gastronomiche (gastronomische wetenschappen) had afgerond, besloot hij om in zijn eentje van Turijn naar Napels te fietsen. Zonder mobiele telefoon, maar met een ouderwetse papieren kaart.

Tijdens deze viaggio della vita ontdekte hij al snel hoe mooi Italië is als je in alle rust door het landschap trapt en hoeveel lekkers er door kleine producenten wordt gemaakt. Hij ontmoette in de praktijk de gastronomische pareltjes die hij drie jaar lang had bestudeerd.

Hij proefde verschillende kazen, vleeswaren, wijn en andere lekkernijen en langzaam ontstond het idee om ook anderen te laten genieten van dergelijke slow fietstours, in een prachtige omgeving en met culinaire tussenstops.

Bike Food Stories

Weer terug in Parma werkte Davide de tours in detail uit. Uren zat hij in het zadel om de mooiste routes uit te stippelen. In 2017 startte hij met Bike Food Stories en maakte hij de eerste fietstours, waarbij zijn gasten lekker slow genieten van al het moois en vooral lekkers dat Parma en de heuvels rondom de stad te bieden hebben.

Samen met Davide breng je bijvoorbeeld een bezoek aan een cantina om wijn te proeven, ontdek je hoe Parmezaanse kaas wordt gemaakt, ga je op zoek naar de schatkamers waar de culatello rijpt of proef je van de befaamde prosciutto di Parma.

Tussendoor stap je op de fiets en geniet je van prachtige landschappen, de geur van bloemen, het geluid van vogels en de wind langs je wangen.

Vijf fijne fietstours in en om Parma

De routes die Davide heeft uitgestippeld variëren van twintig tot zesenvijftig kilometer. Je kunt een dagdeel met Davide op pad, maar je kunt ook een hele dag proeven van het platteland van Parma (met dank ook aan de e-bikes die Davide aanbiedt).

De makkelijkste route is Parma by Bike. Deze tour is voor iedereen geschikt (ook voor kinderen) en beslaat een dagdeel (een ochtend of een middag). Je bezoekt dan een kaasmakerij om te proeven van de enige echte Parmigiano Reggiano en maakt een culinaire stop in de stad zelf.

Tijdens een wat langere fietstour bezoek je naast de Parmezaanse kaasmakerij een authentieke agriturismo waar de eigenaren tachtig procent van het menu zelf maken, van salumi tot verse pasta en wijn.

De nieuwste fietstour Farm to Fork is een route van een halve dag (circa dertig kilometer), waarbij je een klein boerenbedrijf bezoekt waar Parmezaanse kaas wordt gemaakt. Ook proef je van de gerechten die de chef maakt met voornamelijk groenten en kruiden uit eigen moestuin.

Tijdens de tour Il re dei salumi e la sua corte proef je niet alleen van Parmezaanse kaas, maar bezoek je ook een prosciuttificio, waar de beroemde Parmaham te drogen hangt. Proef je liever van aceto balsamico, dan neemt Davide je ook daar graag mee naartoe tijdens deze fietstour.

Op pad met Bike Food Stories

Daarnaast organiseert Davide ook fietstours naar het Castello di Torrechiara, het unieke Labirinto della Masone, naar de thermen van Salsomaggiore en tours met een picknick tussen de wijngaarden.

Alle verschillende fietstours vind je op de website van Bike Food Stories, inclusief details als moeilijkheidsgraad, duur en beschikbaarheid. Voor vragen kun je Davide ook altijd een e-mail sturen via info@bikefoodstories.it of bellen via 0039-3497838492. Geniet van Parma en omgeving op de fiets!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *