Download gratis de Ciao tutti app!

De 25 mooiste meren in Noord- en Midden-Italië

Wist je dat Italië zo’n 1500 meren telt? Van het Gardameer – het grootste en misschien ook wel bekendste meer van Italië – tot het onbekende(re) Lago di Lesina in Puglia, van het Lago Trasimeno in Umbrië tot het Lago di Nemi bij de Castelli Romani (Lazio).

We nemen je graag mee naar de volgens ons mooiste meren van Noord- en Midden-Italië; van helderblauwe bergmeren tot de vulkanische meren in de buurt van Rome. Andiamo?!

Lago di Cavazzo
Het Lago di Cavazzo is het grootste meer in de regio Friuli-Venezia Giulia. Het wordt ook wel Lago dei Tre Comuni (het meer van de drie gemeenten) genoemd, naar de drie aangrenzende gemeenten Cavazzo, Trasaghis en Bordano.

Laghi di Fusine
De Laghi di Fusine zijn de schitterende gletsjermeren in Friuli-Venezia Giulia, op een van ‘s winters koudste plekken in Italië.

Lago di Carezza
Het Lago di Carezza (Karersee) in Trentino-Alto Adige wordt ook wel het Lago dell’Arcobaleno (het meer van de regenboog) genoemd, vanwege de spectaculaire kleuren die het meer aanneemt.

lago-Carezza

Lago di Braies
Het Lago di Braies (Pragser Wildsee) in Trentino-Alto Adige heeft ’s zomers een schitterend blauwe kleur; ’s winters vind je er een dikke laag ijs.

Lago di Molveno
Het Lago di Molveno wordt geroemd om de mooie stranden en de zeer smakelijke vis die er wordt gevangen. Ideaal voor een zomers dagje uit!

Lago di Fiè
Het Lago di Fiè (Völser Weiher), een bergmeer aan de voet van de Sciliar, is volgens de Italiaanse milieuorganisatie Legambiente een van de mooiste zwemmeren van Italië.

Lago di Caldaro
Het Lago di Caldaro (Kaltersee) is daarentegen het warmste zwemmeer in de Italiaanse Alpen. Ook in de herfst kun je hier nog een lekkere duik nemen!

Lago di Caldonazzo
Het Lago di Caldonazzo is het grootste meer van Trentino en daarmee ook het enige meer in deze regio waar je bijvoorbeeld kunt waterskiën.

Lago di Resia
Bijzonder: midden in het Lago di Resia (Reschenmeer) in Trentino-Alto Adige, een stuwmeer, staat een kerktoren!

Leestip voor het Lago di Resia: het boek Ik blijf hier van Marco Balzano. In deze blog lees je er meer over. Liefhebbers van Italiaanse series treffen de kerktoren van het Lago di Resia aan in de Netflix-serie Curon.

Lago di Cece
Het Lago di Cece ligt midden in een overweldigend mooie natuur met veel wandel- en hike-routes.

Cece-meer

Lago di Ledro
Het bergmeer Lago di Ledro (Trentino-Ato Adige) ligt niet ver van het Gardameer, maar heeft dankzij het heldere water en de fijne strandjes een heel eigen sfeer.

Lago di Garda
Het grootste meer van Italië is het Lago di Garda (Gardameer). Bezoek zeker ook de minder toeristische westzijde van het meer en klim omhoog om van het uitzicht over het meer te genieten, bijvoorbeeld bij Rocca di Manerba.

Lago-Garda-Gardameer

Lago di Misurina
Niet ver van het Gardameer biedt het Lago di Misurina, het grootste meer in de streek Cadore (Veneto), dankzij de schone lucht een heilzame omgeving voor mensen met astma en andere ademhalingsproblemen.

Lago di Como
Het beroemde Lago di Como (Comomeer), met zeer helder, schoon water, vormt een soort omgekeerde Y. Veel beroemdheden, onder wie George Clooney, hebben een villa aan het meer. We geven ze geen ongelijk, want de schoonheid van het meer is overweldigend – net als de aantrekkingskracht van dorpjes als Bellagio en Varenna.

Lago Maggiore
Het Lago Maggiore, het op een na grootste meer in Italië, met schitterende villa’s en tuinen langs de waterkant. Ook de eilanden in het meer zijn spectaculair, met name het Isola Bella en het Isola dei Pescatori. Ga met een kabelbaan de Monte Sasso del Ferro op voor een spectaculair uitzicht over het meer.

Lago d’Iseo
Het Lago d’Iseo is met een lengte van vijfentwintig kilometer en een maximale breedte van vijf kilometer niet groot, maar elke kilometer is mooier dan mooi! Steek zeker even over naar een van de eilanden in het meer: Monte Isola, Isola di Loreto en Isola San Pietro. 

Extra tip: spoor met de Treno dei Sapori langs het Lago d’Iseo en proef van al het lekkers van het meer en zijn omgeving.

Lago d’Idro
Het Lago d’Idro is nog net een beetje ongerepter dan het Lago d’Iseo. Het is ook nog wat kleiner; met een lengte van zo’n tien kilometer en maximaal twee kilometer breed, zou je er in theorie omheen kunnen wandelen.

Lago d’Orta
Het Lago d’Orta is al schitterend van zichzelf, maar herbergt ook nog eens een sprookjesachtig eiland, het Isola San Giulio. Meer details lees je in dit artikel.

Lago di Vagli
Dit Toscaanse meer herbergt een verzonken spookdorp. Later dit jaar zal Fabbriche di Careggine, dat zich nu nog onder de waterspiegel van het Lago di Vagli bevindt, uit het meer tevoorschijn komen. In deze blog lees je er alles over.

Lago di Massaciuccoli
‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini geroepen te hebben toen hij voor het eerst het meer van Massaciuccoli zag. Hij kocht dan ook binnen de kortste keren een villa aan de oever van dit meer, in het plaatsje Torre del Lago.

Lago dell’Accesa
Dankzij een flinke diepte heeft het water van het Lago dell’Accesa in de Maremma (Toscane) altijd een prachtig blauwe kleur.

Lago Trasimeno
Het Lago Trasimeno ligt in het noorden van Umbrië, vlak bij de grens met Toscane. Vanuit Cortona, in het zuiden van Toscane, kun je het meer zien schitteren in de diepte. In deze blog maken we een rondje rondom het meer, via deze link vind je nog meer Trasimeno-tips.

Lago-Trasimeno

Een extra tip bij het Lago Trasimeno: mis San Feliciano niet, een van de dorpjes aan de oostelijke oever van het meer. Hier vind je bij een van de barretjes aan het water een heerlijk terras waar je van een geweldig uitzicht over het meer kunt genieten.

Lago-Trasimeno-Umbrie

Lago di Bolsena
Het Lago di Bolsena is het grootste vulkanische meer in Italië en zelfs van heel Europa. De vulkaan, Vulsini genaamd, slaapt sindsdien, zonder het kalme water van het meer te verstoren. We stippelden deze prachtige route rondom het meer uit, met onder meer dit fijne restaurant.

Lago di Bracciano
Ook het Lago di Bracciano is een vulkanisch meer. Het is verboden om op het meer te varen, waardoor het een van de schoonste meren van heel Italië is.

Lago di Fiastra
Het Lago di Fiastra is een helderblauw meer in de regio Le Marche, waar je heerlijk kunt zwemmen en genieten van de mooie bergen en het verfrissende water. Met een picknickmand houd je het hier op een zomerse middag lekker lang uit.

Nog vijf extra merentips
*het Lago di Chiusi (Toscane)
*het Lago di Piediluco (op de grens van Umbrië en Lazio)
*het Lago di Vico (Lazio)
*het Lago di Varano (Puglia)
*de Laghi Alimini (Puglia)

In welk meer neem jij het liefst een duik?

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *