Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 25 mooiste meren in Noord- en Midden-Italië

Wist je dat Italië zo’n 1500 meren telt? Van het Gardameer – het grootste en misschien ook wel bekendste meer van Italië – tot het onbekende(re) Lago di Lesina in Puglia, van het Lago Trasimeno in Umbrië tot het Lago di Nemi bij de Castelli Romani (Lazio).

We nemen je graag mee naar de volgens ons mooiste meren van Noord- en Midden-Italië; van helderblauwe bergmeren tot de vulkanische meren in de buurt van Rome. Andiamo?!

Lago di Cavazzo

Het Lago di Cavazzo is het grootste meer in de regio Friuli-Venezia Giulia. Het wordt ook wel Lago dei Tre Comuni (het meer van de drie gemeenten) genoemd, naar de drie aangrenzende gemeenten Cavazzo, Trasaghis en Bordano.

Laghi di Fusine

De Laghi di Fusine zijn de schitterende gletsjermeren in Friuli-Venezia Giulia, op een van ‘s winters koudste plekken in Italië.

Lago di Carezza

Het Lago di Carezza (Karersee) in Trentino-Alto Adige wordt ook wel het Lago dell’Arcobaleno (‘het meer van de regenboog’) genoemd, vanwege de spectaculaire kleuren die het meer aanneemt.

lago-Carezza

Lago di Braies

Het Lago di Braies (Pragser Wildsee) in Trentino-Alto Adige heeft ’s zomers een schitterend blauwe kleur waarin de omliggende bergen prachtig weerspiegeld worden. ’s Winters vind je er een dikke laag ijs.

Lago di Molveno

Het Lago di Molveno wordt geroemd om de mooie stranden en de zeer smakelijke vis die er wordt gevangen. Ideaal voor een zomers dagje uit!

Lago di Fiè

Het Lago di Fiè (Völser Weiher), een bergmeer aan de voet van de Sciliar, is volgens de Italiaanse milieuorganisatie Legambiente een van de mooiste zwemmeren van Italië.

Lago di Caldaro

Het Lago di Caldaro (Kaltersee) is daarentegen het warmste zwemmeer in de Italiaanse Alpen. Ook in de herfst kun je hier nog een lekkere duik nemen!

Lago di Caldonazzo

Het Lago di Caldonazzo is het grootste meer van Trentino-Alto Adige en daarmee ook het enige meer in deze regio waar je bijvoorbeeld kunt waterskiën.

Lago di Resia

Bijzonder: midden in het Lago di Resia (Reschenmeer) in Trentino-Alto Adige, een stuwmeer, staat een kerktoren!

Leestip voor het Lago di Resia: het boek Ik blijf hier van Marco Balzano. In deze blog lees je er meer over. Liefhebbers van Italiaanse series treffen de kerktoren van het Lago di Resia aan in de Netflix-serie Curon.

Lago di Cece

Het Lago di Cece (Trentino-Alto Adige) ligt midden in een overweldigend mooie natuur met veel wandel- en hike-routes.

Cece-meer

Lago di Ledro

Het bergmeer Lago di Ledro (Trentino-Ato Adige) ligt niet ver van het Gardameer, maar heeft dankzij het heldere water en de fijne strandjes een heel eigen sfeer.

Gardameer

Het grootste meer van Italië is het Lago di Garda (Gardameer). Bezoek zeker ook de minder toeristische westzijde van het meer en klim omhoog om van het uitzicht over het meer te genieten, bijvoorbeeld bij Rocca di Manerba.

Lago-Garda-Gardameer

Lago di Misurina

Niet ver van het Gardameer biedt het Lago di Misurina, het grootste meer in de streek Cadore (Veneto), dankzij de schone lucht een heilzame omgeving voor mensen met astma en andere ademhalingsproblemen.

Comomeer

Het beroemde Lago di Como (Comomeer), met zeer helder, schoon water, vormt een soort omgekeerde Y. Veel beroemdheden, onder wie George Clooney, hebben een villa aan het meer. We geven ze geen ongelijk, want de schoonheid van het meer is overweldigend – net als de aantrekkingskracht van dorpjes als Bellagio en Varenna.

Lago Maggiore

Het Lago Maggiore, het op een na grootste meer in Italië, met schitterende villa’s en tuinen langs de waterkant. Ook de eilanden in het meer zijn spectaculair, met name het Isola Bella en het Isola dei Pescatori. Ga met een kabelbaan de Monte Sasso del Ferro op voor een spectaculair uitzicht over het meer.

Lago d’Iseo

Het Lago d’Iseo is met een lengte van vijfentwintig kilometer en een maximale breedte van vijf kilometer niet groot, maar elke kilometer is mooier dan mooi! Steek zeker even over naar een van de eilanden in het meer: Monte Isola, Isola di Loreto en Isola San Pietro. 

Extra tip: spoor met de Treno dei Sapori langs het Lago d’Iseo en proef van al het lekkers van het meer en zijn omgeving.

Lago d’Idro

Het Lago d’Idro is nog net een beetje ongerepter dan het Lago d’Iseo. Het is ook nog wat kleiner; met een lengte van zo’n tien kilometer en maximaal twee kilometer breed, zou je er in theorie omheen kunnen wandelen.

Lago d’Orta

Het Lago d’Orta is al schitterend van zichzelf, maar herbergt ook nog eens een sprookjesachtig eiland, het Isola San Giulio. Meer details lees je in dit artikel.

In dit artikel tippen we tien bijzondere restaurants aan en om het meer, voor een onvergetelijke lunch of een romantisch diner.

Lago di Vagli

Dit Toscaanse meer herbergt een verzonken spookdorp. Af en toe komt Fabbriche di Careggine, dat zich normaal gesproken onder de waterspiegel van het Lago di Vagli bevindt, uit het meer tevoorschijn. In deze blog lees je er alles over.

Lago di Massaciuccoli

‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini geroepen te hebben toen hij voor het eerst het Lago di Massaciuccoli (Toscane) zag. Hij kocht dan ook binnen de kortste keren een villa aan de oever van dit meer, in het plaatsje Torre del Lago.

Lago dell’Accesa

Dankzij een flinke diepte heeft het water van het Lago dell’Accesa in de Maremma (Toscane) altijd een prachtig blauwe kleur.

Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno ligt in het noorden van Umbrië, vlak bij de grens met Toscane. Vanuit Cortona, in het zuiden van Toscane, kun je het meer zien schitteren in de diepte. In deze blog maken we een rondje rondom het meer, via deze link vind je nog meer Trasimeno-tips.

Lago-Trasimeno

Lago di Bolsena

Het Lago di Bolsena is het grootste vulkanische meer in Italië en zelfs van heel Europa. De vulkaan, Vulsini genaamd, slaapt sindsdien, zonder het kalme water van het meer te verstoren. We stippelden deze prachtige route rondom het meer uit, met onder meer dit fijne restaurant.

Lago di Bracciano

Ook het Lago di Bracciano is een vulkanisch meer. Het is verboden om op het meer te varen, waardoor het een van de schoonste meren van heel Italië is.

Lago di Fiastra

Het Lago di Fiastra is een helderblauw meer vlak bij Tolentino, in de regio Le Marche, waar je heerlijk kunt zwemmen en genieten van de mooie bergen en het verfrissende water. Met een picknickmand houd je het hier op een zomerse middag lekker lang uit.

Nog vijf extra merentips

*het Lago di Chiusi (Toscane)
*het Lago di Piediluco (op de grens van Umbrië en Lazio)
*het Lago di Vico (Lazio)
*het Lago di Varano (Puglia)
*de Laghi Alimini (Puglia)

In welk meer neem jij het liefst een duik?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *