Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 bijzondere restaurants aan en om het Lago d’Orta

Ten westen van het Lago Maggiore ligt het kleinere Lago d’Orta. Het is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Het is een prachtig pareltje dat je als Italiëliefhebber zeker een keer moet bezoeken.

In dit artikel tipten we al een aantal bezienswaardigheden aan, in en rondom het Lago d’Orta, nu zetten we tien bijzondere restaurants aan en om het meer voor je op een rijtje, voor een onvergetelijke lunch of een romantisch diner.

Ristorante Imbarcadero (Pella)

Aan het Piazza Motta in Pella, een plaatsje aan de westelijke oever van het Lago d’Orta ligt Ristorante Imbarcadero, waar je al meer dan dertig jaar niet zomaar neerstrijkt voor een lunch of diner maar voor een culinaire ervaring.

Imbarcadero (dat ‘aanlegsteiger’ betekent) begon in 1984 als een eenvoudige strandkiosk, naar een idee van Antonio en zijn broer Vittorio. Toen Massimiliano, de zoon van Antonio, in 1990 zijn intrede deed in de keuken en alles werd gerenoveerd, ontstond er een echt restaurant.

Massimiliano heeft door de jaren heen samengewerkt met verschillende sterrenchefs om de geheimen van de Italiaanse en mediterrane keuken te kunnen achterhalen. Terwijl hij in de pannen roert, draagt zijn broer Gianni zorg voor de eetzaal.

Op het menu vind je een variatie tussen verse vis en vlees. Er is vooral veel aandacht voor vissoorten uit het meer, zoals de carpaccio di trota (carpaccio van forel), strozzapreti alla carbonara di lago (pasta met vis uit het meer) en filetti di pesce persico (baarsfilet). Deze gerechten proef je terwijl je uitkijkt over het meer; heerlijk romantisch!

foto’s: Ristorante Imbarcadero

Osteria 71 (Madonna del Sasso)

Sinds dit jaar is Madonna del Sasso een pareltje van een restaurant rijker. In het hart van de frazione Boleto opende Osteria 71 de deuren. Hier verwent chef-kok Gabriele Frascoia zijn gasten met heerlijke gerechten. Hij werkt veel met vis uit het meer die hij combineert met de meest uiteenlopende producten.

Op het menu vind je bijvoorbeeld risotto met kervel, zoete knoflook en slakken of snoekbaars met Arneis-saus, veldkruiden en frambozen. Net kunstwerkjes zijn de burrata met vijgen, courgettebloemen en ansjovis of de Turkse druiven met yoghurt, foreleitjes en tonijnolie.

Verse ingrediënten vormen de basis van alle gerechten. De groenten die worden gebruikt, komen voornamelijk uit hun eigen tuin. Door te werken met verse, lokale ingrediënten krijgt de keuken de kans om geregeld een nieuw menu samen te stellen dat past bij de tijd van het jaar. Een extra reden om nog eens terug te keren naar Osteria 71…

foto’s: Osteria 71

Ristorante Giardinetto (Pettenasco)

Bij Ristorante Giardinetto strijk je direct aan het Lago d’Orta neer om te genieten van een verfijnde keuken en een indrukwekkende wijnkelder. Het prachtige terras aan het water biedt een romantische sfeer: een prieel met veel groen, keurig wit gedekte tafels en natuurlijk uitzicht op het water, dat tijdens het diner prachtig van kleur verandert door de ondergaande zon.

De keuken wordt geleid door de jonge chef-kok Stefano Santiago Tivolesi. Dankzij zijn Italiaans-Argentijnse afkomst en zijn ervaring in internationale keukens combineert hij feilloos de smaken van de streek met oosterse en Zuid-Amerikaanse invloeden.

Hiervoor worden de beste producten geselecteerd, waar mogelijk van dichtbij. Vervolgens voegt de keukenbrigade een vleugje creativiteit toe, waarbij ze rekening houden met de seizoenen. Het resultaat zijn heerlijke gerechten, variërend van vlees of vis (ook uit het meer) tot vegetarische gerechten, die nog beter smaken als je er een bijpassend glas wijn bij bestelt.

Als je niet precies weet waar je trek in hebt of als je niet kunt kiezen, kun je een van de menu’s of proeverijen bestellen. Zo zijn er bijvoorbeeld een piccolo menù di terra (‘klein menu van het land’) en een piccolo menù del lago e non solo (‘klein menu van het meer en daarbuiten’), maar je kunt ook gaan voor een menù degustazione (‘proefmenu’) of mano libera (‘vrije hand’, waarbij de chef zeven gerechtjes klaarmaakt).

In de cantina van Giardinetto vind je meer dan vierhonderdvijftig wijnen, allemaal zorgvuldig geselecteerd door Ezio Primatesta. Hij zoekt naar pareltjes bij bekende wijnhuizen maar ook bij kleine producenten, waarbij de focus vooral ligt op natuurlijke, biologische en biodynamische wijnen.

Mocht je het leuk vinden, dan kun je de cantina op afspraak bezoeken, ook om wijn te kopen. Bovendien worden er soms avonden met wijnproducenten georganiseerd waarbij je de kans krijgt om meer te leren over speciale wijnmakers en hun beste wijnen.

foto’s: Ristorante Giardinetto

La Motta Restaurant & Bistrot (Orta San Giulio)

Op de oude trappen die leiden naar de parochiekerk van Orta San Giulio bevindt zich La Motta Restaurant & Bistrot. Eigenaar Vittorio brengt je na een hartelijke welkom naar een van de twee gezellige eetkamers of het prachtige terras.

De keuken staat onder leiding van chef-kok Enrico Giromini, die zijn carrière begon in de restaurantkeuken van zijn broer en vervolgens zijn vleugels uitspreidde tijdens ervaringen in Italië en het buitenland.

Bij La Motta zorgt hij ervoor dat je het beste van de streek kunt proeven, waarbij hij veel aandacht schenkt aan de herkomst en de kwaliteit van de ingrediënten. In de gerechten worden bijna uitsluitend Piemontese producten gebruikt, hoewel er ook verse vis uit zee op het menu staat.

Tijdens de lunch is er een bistromenu met street food-gerechten. Elke dag wordt het menu nog eens verrijkt met een nieuw gerecht uit handen van de chef, waarbij het seizoen leidend is.

Verwacht voor het diner geen uitgebreid menu met ellenlange lijsten aan gerechten. Je hebt de keuze uit vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier dolci. Om de zes weken veranderen de menu’s volledig, zodat je ook bij terugkerend bezoek steeds nieuwe gerechten kunt proberen die perfect passen bij het seizoen. Maître Aldo Rigotti schenkt de meest geschikte wijnen bij de gerechten, waarbij hij vooral wijnen uit eigen regio kiest.

Je wordt tijdens het eten bij La Motta trouwens omringd door een aantal kunstwerken. Het restaurant was ooit een kunstgalerie en de ziel voor design en kunst is blijven hangen. Vandaar dat aan de muren permanent werken van bevriende schilders, beeldhouwers, designers en fotografen te bewonderen zijn. Een originele toevoeging aan de inrichting van La Motta!

foto’s: La Motta Restaurant & Bistrot

Locanda di Orta (Orta San Giulio)

De keuken van Locanda di Orta in Orta San Giulio is bekroond met een Michelin-ster. Culinaire liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de verse smaken en nieuwe, creatieve combinaties die de jonge chef-kok Andrea Monesi op tafel tovert.

Al van jongs af aan heeft Andrea een grote liefde voor lekker eten. Na zijn studie doet hij ervaring op in diverse keukens, tot hij in 2013 bij Locanda di Orta binnenstapt. Vijf jaar lang werkt hij als sous-chef samen met chef-kok Fabrizio Tesse, met wie hij zijn eerste Michelin-ster in ontvangst neemt.

In 2018 neemt hij de plek als chef-kok van de Locanda di Orta over. Door gezonde ambitie, continue toewijding en voortdurend nieuwe dingen ontdekken blijft hij zich ontwikkelen. Hij is een man van weinig woorden, maar de smaken van zijn gerechten spreken voor zich.

Andrea leidt een innovatieve en creatieve keuken, gebaseerd op de Italiaanse traditie en met veel aandacht voor al het lekkers van de streek. De gerechten zijn een mix tussen tradities uit Novara (zijn geboorteplaats) die worden beïnvloed door de Venetiaanse keuken en de smaken van het meer en de zee. Zeker het proeven waard zijn Monesi’s risotto’s.

De veelzijdige wijnkaart, met meer dan zeshonderd nationale en internationale wijnen, is zorgvuldig samengesteld door Sara Michela Orlando. Ze is een toegewijde maître en sommelier die goed voor haar gasten zorgt en de gekozen gerechten kundig met de juiste wijnen combineert.

Ook de setting mag er zijn. Je geniet van onvergetelijke smaken in een van de oudste palazzi rondom het Lago d’Orta, met een eigentijdse inrichting, neutrale kleuren, tafeltjes met witte linnen tafelkleden en een vleugje geschiedenis.

De eetkamer komt uit op het balkonnetje dat wordt omlijst door de weelderige blauweregen. Hier staat een romantische tafel voor twee klaar, ideaal voor speciale gelegenheden.

foto’s: Locanda di Orto

Op de bovenste verdieping van de locanda, bij Terrazza l’Olivo, heb je adembenemend uitzicht over het Lago d’Orta en de daken van het pittoreske Orta San Giulio. Bij deze bistro kun je heerlijke lichte lunches, een aperitivo, lekkere cocktails en uitstekende wijnen bestellen.

Als je na het diner of de drankjes op het terras direct je bed in wil stappen, kun je blijven slapen bij Locanda d’Orta. Er zijn zes charmante kamers en drie elegante junior suites beschikbaar.

Ristorante San Giulio (Isola San Giulio)

Je moet er even de boot voor nemen, maar een etentje bij Ristorante San Giulio is dat meer dan waard. Je vindt het restaurant ondergedompeld in de rust van het Isola San Giulio, dat midden in het meer ligt, op een kwartiertje varen van Orta San Giulio.

In de sfeervolle setting van de achttiende-eeuwse zaal of op het terras met schitterend uitzicht over het meer, geniet je van typisch Piemontese specialiteiten. Ook serveren ze kleurrijke cocktails met stuzzichini (kleine hapjes).

Er wordt gekookt met respect voor de omgeving en de seizoenen. Het menu wisselt daardoor gedurende het jaar. Per gang heb je keuze uit een aantal vis-en vleesgerechten en natuurlijk zijn er verschillende desserts voor de finishing touch.

Naast het à-la-cartemenu biedt Ristorante San Giulio ook verschillende proefmenu’s aan tegen een vaste prijs, gericht op terra (‘land’), lago (‘meer’) of mare (‘zee’).

foto’s: Ristorante San Giulio

Ristorante La Zucca (Arola)

In Arola vind je een rustiek en kleurrijk restaurant waar je heerlijk kunt eten: Ristorante La Zucca. Hier combineert de familie Beltrami hun gastvrijheid met gerechten die passen bij de tradities van deze streek, maar die steeds ook op eigen unieke wijze voorzien zijn van een moderne touch.

De geschiedenis van het restaurant gaat al een aantal decennia terug. Carlo en Marinella Beltrami bouwden in 1988 Chalet La Zucca, het chalet van Carlo’s ouders, om tot La Zucca. Het wordt al snel bekend, zowel vanwege de dolci als door de tien tot twaalf soorten antipasti die Marinella bereidt.

Om ruimte te bieden aan lokale kazen openen ze in 1998 de Carrello dei Formaggi (‘de kaaskar’), die een van de hoekstenen van het restaurant wordt. In de jaren die volgen treden dochters Francesca en Alessandra toe tot het restaurant, respectievelijk in de keuken en als sommelier.

Alles draait om details en respect voor lokale ingrediënten. Er wordt dan ook uitsluitend gewerkt met seizoensproducten uit de streek. Zo wordt de geurige en rijke boter op een steenworp afstand gemaakt en komen de kruiden en groenten uit eigen tuin. Alleen de beste ingrediënten van lokale boerderijen en berghutten komen de keuken in. Door deze filosofie zijn de menu’s altijd seizoensgebonden en altijd verrassend.

Hoewel La Zucca elk seizoen een aanrader is, mag je het zeker niet overslaan als je in de herfstmaanden in de buurt bent. Hoogtepunten op het menu zijn dan de champignons, pasta gevuld met wild en natuurlijk de pompoen, waaraan het restaurant zijn naam dankt.

De ervaring bij La Zucca is niet alleen zo onvergetelijk door de gerechten en de warme sfeer, ook de prachtige omgeving speelt een rol. Genesteld in een uniek landschap biedt het restaurant schitterend uitzicht over het Lago d’Orta.

foto’s: Ristorante La Zucca

Ristorante Antico Agnello (Miasino)

In de prachtige tuin of de karakteristieke vleugel van de achttiende-eeuwse Villa Nigra kun je heerlijk lunchen of dineren bij Ristorante Antico Agnello. Op deze sprookjesachtige en betoverende plek worden al meer dan twintig jaar regionale gerechten bereid, met ingrediënten uit de nabije omgeving.

De meeste gerechten maken deel uit van de traditionele Piemontese keuken, in het bijzonder die van Novara. Onder leiding van chef-kok Giulio Boschini bereidt de keuken als antipasti bijvoorbeeld vitello tonnato of paté.

In de herfstmaanden is bagna cauda een aanrader, een soort fondue met saus op basis van ansjovis en knoflook. Daarnaast serveren ze ook lokaal geproduceerde vleeswaren zoals levermortadella, salami uit Duja en gerookte ham uit Val Vigezzo.

Bij de primi spelen de verse pasta’s een grote rol. Op het menu staan bijvoorbeeld tagliatelle of tagliolini met een konijnen-, eenden- of ganzenragù of een kaas-of champignonsaus. Ook lasagnette of risotto prijken vaak op de kaart.

De secondi zijn voornamelijk gebaseerd op vlees en vis. Op het menu onder meer costolette di agnello alla menta e aceto balsamico (lamskoteletten met munt en balsamico), coniglio arrotolato alle olive (konijn met olijven) en oca confit con le verze (gekonfijte gans met savooiekool).

De zelfgemaakte dolci zijn een fijne afsluiting. Ze worden allemaal vers bereid, eveneens volgens Piemontese receptuur. Bijzonder lekker is de panna cotta, maar ook de meringue met warme chocolade, chocoladetaart met Piemontese hazelnoten of semifreddo in gembersmaak kunnen de revue passeren.

foto’s: Ristorante Antico Agnello

Ristorante 9090 (Omegna)

Ristorante 9090 is geboren om te verrassen. Door de ligging aan het Lago d’Orta verwonder je je over het fantastische uitzicht; je kijkt prachtig uit over het meer en de omliggende bergen. Bovendien is het gastronomische menu innovatief en origineel en word je gastvrij ontvangen om de Italiaans-internationale visie van de keuken te ervaren.

Matteo Arvonio, de executive chef, heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in goede (hotel)restaurants in Italië, Europa en Azië. Hij keerde terug naar het Lago d’Orta om het culinaire aanbod van Omegna op te frissen.

Hij krijgt hierbij hulp van de jonge souschef Matteo Piana – die ervaring opdeed in drie sterrenrestaurants – en een jong, gemotiveerd en dynamisch team. Samen zorgen ze voor een originele, verrassende keuken.

De ingrediënten die ze gebruiken zijn vers, zorgvuldig geselecteerd, van uitstekende kwaliteit en meestal afkomstig uit Piemonte. Zo selecteren ze vleeswaren en kazen uit de vallei van Ossola en Val Sesia, lam uit de Strona-vallei en wilde zwarte varkens uit de heuvels van Monferrato.

Rondom deze hoogwaardige producten wordt het dynamische menu samengesteld. Het omarmt de Italiaanse regionale keuken maar stelt zich ook open voor internationale – vooral Aziatische – invloeden. Het resultaat zijn innovatieve, unieke gerechten waarbij smaken perfect op elkaar worden afgestemd.

De gerechten belanden vervolgens met humoristische namen op de kaart. Zo heb je bijvoorbeeld il viaggio del polpo (‘de reis van de inktvis’), un veneto in Sicilia (‘iemand uit Veneto op Sicilië’), siamo a cavallo (‘we zijn te paard’) en l’amatriciana ed il cacio e pepe si incontrano in un raviolo (‘de amatriciana en de cacio e pepe ontmoeten elkaar in een ravioli’).

Met moderne bereidingstechnieken worden de gerechten verfraaid en creatief gepresenteerd. De voltooiing vindt regelmatig plaats onder de ogen van de gasten, een feest voor alle zintuigen!

foto’s: Ristorante 9090

Naast 9090 zit er ook een bistro in hetzelfde complex. Bij Foodie Cafè Bistrot staat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat iets lekkers klaar waar je van kunt genieten aan de tafeltjes bij het strandje.

Proef bijvoorbeeld een warme pistachebrioche voor het ontbijt, lunch met een clubsandwich, soep of pasta, bestel voor tussendoor een smoothie, gebakje of gelato of geniet tijdens een aperitivo van cocktails met een tagliere vol lekkers.

foto’s: Foodie Cafè Bistrot

Ristorante Al Sorriso (Soriso)

In het dorpje Soriso, in de heuvels boven het Lago d’Orta, word je gastvrij verwelkomd bij Ristorante Al Sorriso, dat al in 1981 de deuren opende. Veertig jaar later is het talrijke internationale onderscheidingen en meerdere bekroningen door Michelin rijker en wordt het nog steeds met passie gerund door Angelo en Luisa Valazza.

Dat Angelo als afgestudeerd restaurateur een restaurant runt is niet gek, maar opvallend is dat Luisa een sterrenkeuken weet te leiden, vooral doordat ze een autodidact is. Urenlang heeft ze recepten en kooktechnieken doorgenomen om zichzelf te ontwikkelen.

Haar vaardigheden en kennis liegen er niet om; ze leidt al sinds het begin succesvol een kwaliteitskeuken. Tegenwoordig draagt deze zelfs met trots een Michelinster.

Na al die jaren blijft ze op zoek naar nieuwe smaken – altijd met respect voor de traditie. Angelo selecteert excellente regionale ingrediënten die Luisa transformeert tot traditionele gerechten. Ze slaagt erin om met de intense smaken uit de natuur een gerecht tot leven te brengen.

En dat niet alleen, ze weet maar al te goed dat de positionering van het gerecht in deze tijd van groot belang is. Grondig als ze is, doet ze dat niet alleen op kleur maar ook op smaak.

Het menu veranderen ze een aantal keer per jaar om aan te sluiten bij de seizoenen. Om het af te maken, worden bij de gerechten uitstekende wijnen geserveerd uit de kelder van Al Sorriso (die meer dan duizend wijnen omvat!).

Als je het fijne gevoel van de culinaire ervaring nog even vast wil houden, kun je lekker lang nagenieten in het bijbehorende hotel. De kamers vormen een goede harmonie tussen klassiek en modern en beschikken over alle comfort. Ook fijn: het is een enorm rustige omgeving waardoor je heerlijk slaapt.

foto’s: Ristorante Al Sorriso

Villa Pizzini (Mottarone, Stresa)

De pastelkleurige Villa Pizzini ligt tussen het Lago d’Orta en het Lago Maggiore in, op de Mottarone, op wel vijftienhonderd meter hoogte. Omringd door grote beukenbomen en met een prachtig uitzicht op het Lago Maggiore en de Borromeïsche eilanden is het een geweldige plek om neer te strijken voor een lunch of diner. Zeker tijdens zonsondergang…

Toen Ivan en Sabina, de eigenaren, de villa tijdens een wandeling rond Mottarone tegenkwamen, was het liefde op het eerste gezicht. De villa uit 1880 is door een rijke familie gebouwd als jachthuis en werd later door de kerk als zomerresidentie voor kinderen gebruikt.

Ivan en Sabina besloten de villa om te bouwen tot een intiem en gezellig restaurant en daarbij drie kamers beschikbaar te stellen voor gasten die ook willen blijven logeren.

Chef Sabina bereidt heerlijke gerechten volgens Piemontese traditie. Hierbij werkt ze met lokaal verzamelde ingrediënten die passen bij het seizoen. Het menù degustazione wordt geserveerd aan de hele tafel, zodat je echt samen kunt proeven. Daarnaast is er een à la carte-menu dat past bij het seizoen.

Ook de wijnkaart wordt geregeld herzien, in elk geval minimaal twee keer per jaar. Zo passen de gerechten en de wijnen altijd perfect bij elkaar. Tijdens het selectieproces worden diverse wijngaarden bezocht, waarbij Ivan naast de smaak en kwaliteit ook geïnteresseerd is in de mensen achter de wijn.

De drie kamers die beschikbaar zijn voor restaurantgasten liggen in het bovenste deel van de villa en zijn ingericht met een mix van oude en nieuwe elementen. Hier geniet je in alle rust van het uitzicht op het meer.

‘s Ochtends bereiden de chefs met dezelfde passie als bij de lunch en het diner een heerlijk ontbijt. Je geniet onder meer van taarten, gebakjes, koekjes, zelfgemaakte jam, yoghurt, boter uit de bergen, melk, granen, geroosterd brood, kaas uit de Alpen en vleeswaren. Voor erbij zijn er fruitsapjes, koffie en thee.

Tegen betaling kun je ook een continentaal ontbijt aanvragen, waarbij je wordt voorzien van bacon, gegrilde groenten, toast en verse eieren van de eigen kippen.

foto’s: Villa Pizzini

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. MARIANA van West de Veer

    Wat een prachtige foto’s en beschrijvingen van de 10 restaurants aan en om het Lago d’Orta en de foto’s van heerlijke gerechten, die mij flink deden watertanden!
    Ik ben net terug van een week Rome en heb genoten van alle oude en nieuwe cultuur van deze stad, die één groot openlucht museum is! Heb vele historische plekken met guided tours geboekt en bewonderd. Natuurlijk ook diverse Musea. De expositie van Damien Hirst in Villa Borghese (85 werken) was onvergetelijk prachtig!
    Heb bij Torre Argentina Sirena mijn adoptiekat op afstand gezien en geaaid en vele andere katten. Het is een geweldig mooi project dat door vele vrijwilligers gerund wordt. Saskia had daar ooit iets over geschreven toen zij ook een adoptiekat uitgekozen had.
    Rome heeft diverse handige apps om de weg te vinden, te voet, met de metro of bus. Als je je mobiel boven een monument op de plattegrond van de stad houdt, dan hoor je een stem in het engels die je alles over dat gebouw vertelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *