Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cagnano Varano – een idyllisch dorpje aan het Lago di Varano

Gisteren namen we je mee naar de lagune van Lesina, in het noordelijkste puntje van Puglia. Deze lagune maakt deel uit van het Parco Nazionale del Gargano, een uitgestrekt natuurgebied waarin je ook Cagnano Varano vindt, een dorpje aan het Lago di Varano.

Onder een strakblauwe hemel stappen we in de trein die ons vanuit Apricena naar Cagnano Varano brengt. Deze bijzondere treinreis voert langs de zuidzijde van het Lago di Varano, dwars door de Monte d’Elio (‘zonneberg’), die het Lago di Lesina en het Lago di Varano van elkaar scheidt. De zonnestralen zetten de uitzichten op het meer in een warme gloed.

Eenmaal aangekomen in Cagnano Varano, een van de best bewaarde historische vestingstadjes van de Gargano, is het eerst tijd voor een caffè.

Daarna vervolgen we onze weg langs witte huizen, trappen, smalle doorgangen en eeuwenoude paleizen. De entree tot Cagnano Varano is de poort die deel uitmaakt van het Palazzo Baronale.

Het bood in de twaalfde eeuw een veilige plek voor de adel van Cagnano. De verhoogde façade dateert uit het einde van de zestiende eeuw. Sinds 1950 woont er geen leenheer meer en is het pand onderverdeeld in particuliere woningen.

Eenmaal onder de poort door beland je op een pittoresk pleintje, vanwaar je het gangenstelsel van de vesting kunt verkennen. Hier zie je ook de torens van het paleis, die kleiner zijn dan voorheen door de aardbevingen in de zeventiende eeuw.

Als je tussen het Palazzo Baronale en het roze gekleurde Palazzo Signorile doorsteekt, kom je bij de Chiesa di Santa Maria della Pietà, de voornaamste kerk van het dorp.

Het oorspronkelijke gebouw stamt van eind zestiende eeuw, hetgeen te zien is aan een inscriptie op de oude ingang uit 1591: Largitas claros facit avarizia odiosos (‘vrijgevigheid maakt beroemd, hebzucht verachtelijk’). De kerk werd herbouwd na de aardbevingen tussen 1627 en 1657 en in 1676 ingewijd door de aartsbisschop van Manfredonia.

Het oorspronkelijke gebouw had erg bescheiden afmetingen, maar vandaag de dag is het een kerk van majestueuze afmetingen in een laat-barokke stijl met neoklassieke elementen.

Aan de rand van het dorp heb je een schitterend uitzicht op de omgeving, op het Lago di Varano maar ook de landerijen aan de andere kant van Cagnano Varano.

Daal af naar het meer, voor een heerlijke lunch bij Ristorante La Fontana en een wandeling langs de oevers.

Dicht bij Cagnano Varano, aan de zuidzijde van het meer, vind je een natuurpark dat is vernoemd naar paus Johannes Paulus II. Hier staat een olijfboom van wel duizend jaar oud, die symbool staat voor vrede en broederschap tussen verschillende volkeren.

De boom is ooit in deze regio geboren, maar heeft ook in Calabrië en Milaan gebloeid. Nu deze albero d’amicizia, vriendschapsboom, weer hier geplant is, wordt er alles aan gedaan om hem weer op te laten leven.

Vanuit het park heb je een schitterend uitzicht over het Lago Varano. Je bent nu ook heel dicht bij de Grotta di San Michele, een heilige plek verstopt in een grot. Het verhaal is dat de aartsengel Michaël hier rustte voordat hij naar het Santuario San Michele Arcangelo vertrok, zo’n tien uur durende wandeltocht vanaf hier.

Achter in de grotten druppelt water in een poel die geneeskrachtige eigenschappen zou hebben voor slechtzienden. In de rotswanden is een portret met Padre Pio te zien, voor wie een heel goede verbeeldingskracht heeft…

Vanaf deze heilige plek ga je naar een ander bedevaartsoord. Aan de oostoever van het Lago di Varano ligt het Santuario del Santissimo Crocefisso di Varano, kortweg Crocefisso genoemd. Omgeven door water, bos, rust en vogels huist hier wat overbleef van de nederzetting Bayranum, waar Cagnano Varano haar naam aan ontleend heeft.

In de kerk schittert Il Crocefisso di Varano, een houten standbeeld uit 1300. In 1509 werd na maanden van hardnekkige droogte een processie georganiseerd waarbij het kruisbeeld gedragen werd. De gebeden werden verhoord: er volgde een overvloedige regenval die de redding was voor de gewassen.

De inwoners van de omliggende dorpen kwamen zo niet zonder voedsel te zitten. Dit wonder herhaalde zich in 1717, 1899 en 1948. Nog elk jaar op 23 april wordt het kruisbeeld door de bevolking door de stad gedragen, als dank voor de voltrokken wonderen.

Het gebied rondom het Santuario is een belangrijke broedplaats voor vogels en bovendien een heerlijke plek om te genieten van de kalmte van het Lago di Varano. Zowel in historisch, cultureel en natuurlijk opzicht een must om te bezoeken als je in deze streek bent!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *