Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tolentino – een parel van een dorp vlak bij het Lago di Fiastra

Welkom in Tolentino, een van de kleinere plaatsjes in Le Marche die buiten de regiogrenzen nauwelijks bekend zijn maar die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

We nemen je eerst mee naar dé grootste bezienswaardigheid van Tolentino, de Basilica di San Nicola, die in de dertiende en veertiende eeuw werd gebouwd. Later werd de kerk verschillende keren uitgebreid en gerestaureerd.

Zo dateert de barokke façade uit de zeventiende en achttiende eeuw, terwijl het portaal een latere gotische stijl laat zien, met beelden en bas-reliëfs naar ontwerp van Nanni di Bartolo.

Het hoogtepunt van de kerk is de Cappellone di San Nicola da Tolentino, met een veertiende-eeuwse frescocyclus van de hand van de Maestro di Tolentino.

In het midden van de kapel staat een graftombe met daarin het lichaam van San Nicola. Bij de kerk hoort een schitterende kloostergang, waar je eveneens een aantal prachtige fresco’s kunt bewonderen:

Andere kerken in Tolentino die je zeker even moet bewonderen, zijn de San Francesco, met fresco’s van de hand van Allegretto Nucci da Fabriano uit de veertiende eeuw. De San Catervo en de naastgelegen Benedictijner abdij zijn bekend om de schilderingen van Andrea di Cione di Arcangelo, die we beter kennen als Orcagna. In het Museo del Santuario vind je veel kerkkunst, van zilveren kelken tot schilderijen.

Maar neem vooral de tijd om lekker rond te dwalen door de smalle straatjes van het historisch centrum van Tolentino, dat zijn middeleeuwse sfeer goed heeft weten te behouden.

Ponte del Diavolo
De naam van San Nicola is ook verbonden aan de bijzondere legende die vertelt over het ontstaan van de zogenaamde Ponte del Diavolo, de duivelsbrug. De brug werd in slechts één nacht tijd aangelegd, met dank aan de duivel die te hulp schoot om dit te kunnen verwezenlijken. In ruil voor zijn hulp zou hij de ziel krijgen van de eerste levende ziel die de brug zou oversteken.

San Nicola was echter slim genoeg om geen enkele dorpeling op te offeren. Hij trok in de vroege ochtend naar de brug, met een kaas en een hond. Hij wierp de kaas een eind weg, de brug op. De hond rende erachteraan en was zodoende de eerste levende ziel die de brug overstak. De duivel was woedend, maar moest het met de ziel van de hond doen…

Indrukwekkend is overigens ook de spoorbrug bij Tolentino, die dankzij de vele bogen echt opvalt in het groene heuvellandschap. Het lijkt wel een Romeins aquaduct!

Castello della Rancia
Het Castello della Rancia ligt even buiten Tolentino. Het kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd voor de graanopslag, maar werd in de veertiende eeuw een versterkt fort.

Abbazia di Chiaravalle di Fiastra
Ook de Abbazia di Chiaravalle di Fiastra ligt in de buurt van Tolentino. Deze abdij werd in 1142 gesticht door Cisterciënzer monniken en dankt haar naam aan een van hen, een abt uit Chiaravalle, vlak bij Milaan.

Het complex is een mix van romaanse en gotische bouwstijlen en zeer indrukwekkend in omvang, met een hoogte van vijfentwintig meter, een lengte van ruim zeventig meter en een breedte van twintig meter. Het is een van de grootste abdijen in Midden-Italië, met een schitterend scriptorium, een grote refter en veel slaapzalen.

Ooit woonden hier meer dan tweehonderd monniken, maar na een verwoestende aanval raakte de abdij in verval. Later restaureerde de Jezuïetenorde het complex, maar het werd nooit meer zo levendig als voorheen.

Nadat de abdij een tijdje in handen van een rijke familie is geweest, wonen er sinds 1985 weer een aantal monniken, die in deze groene oase van rust alle tijd hebben voor reflectie en gebed.

Lago di Fiastra
Een ontspannende laatste stop: het Lago di Fiastra, een helderblauw meer waar je heerlijk kunt zwemmen en genieten van de mooie bergen en het verfrissende water. Met een picknickmand houd je het hier op een zomerse middag lekker lang uit.

Nog meer tips voor Le Marche
Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna 700 pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special voor € 6,95

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wij zijn een paar jaar geleden in Tolentino geweest, om al het moois te bezichtigen wat hier beschreven wordt. Het is inderdaad een heel leuk dorp met hele vriendelijke mensen, maar door aardbevingsschade was bijna alles gesloten en werd de zondagsmis buiten in een tent gehouden.
    Ik zou er graag nog eens heen gaan, maar dan wel met de zekerheid dat alles hersteld en geopend is…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *