Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago di Vagli en het verzonken spookdorp Fabbriche di Careggine

Een verzonken spookdorp dat uit het water herrijst, dat klinkt als een scène uit een spannende Netflix-serie. In Italië wordt dat volgend jaar echter werkelijkheid: in 2021 zal het Toscaanse dorpje Fabbriche di Careggine, dat zich nu nog onder de waterspiegel van het Lago di Vagli bevindt, uit het meer tevoorschijn komen.

foto: Vagli Park

In aanloop naar deze bijzondere gebeurtenis nemen we je alvast mee naar dit bijzondere meer, dat gelegen is in de Garfagnana, de streek ten noorden van Lucca. Hier vind je niet het welbekende, zacht glooiende landschap met de iconische cipressen en olijfboomgaarden, maar ruige bergen en groene valleien met eeuwenoude dorpjes.

Diep onder de waterspiegel
Tussen deze dichtbeboste bergen ligt het Lago di Vagli, een kunstmatig meer dat in de jaren veertig door de grote Italiaanse energiemaatschappij Enel werd aangelegd. De eerste stap, de bouw van de bijbehorende dam, kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog even stil te liggen, maar werd een aantal jaren later alsnog afgerond.

Begin jaren vijftig was het dan eindelijk zover: het dal zou volstromen met water, waarna de energie zou kunnen gaan stromen en Enel zich rijker mocht rekenen. Er was echter een klein probleem: precies op de plek waar het meer zou ontstaan, lag op dat moment nog een klein dorpje, Fabbriche di Careggine.

De paar honderd inwoners moesten hun oude vertrouwde stek met pijn in hun hart verlaten. Ze kregen een nieuwe woonplek toegewezen in Vagli Sotto, aan de oever van het meer.

Fabbriche di Careggine werd echter niet afgebroken, maar verdween volledig sott’acqua, onder water. De huizen, de kerk, de schuurtjes – alles werd overgeleverd aan de grillen van het water.

De verschijning van een spookdorp
Uit het oog, maar niet uit het hart, dat is één ding dat zeker is voor de bewoners rondom het Lago di Vagli. Want het dorp mag dan uit het zicht verdwenen zijn, om de zoveel jaar herrijst il borgo fantasma uit het water als een feniks uit zijn as, waardoor de herinnering levend blijft.

Het meer is sinds het ontstaan begin jaren vijftig reeds vier keer leeggepompt om onderhoud aan de dam te kunnen plegen. De laatste keer was meer dan vijfentwintig jaar geleden, in 1994.

Er kwam een heus spookstadje tevoorschijn, met overblijfselen van huizen zonder daken en deuren. De toren van de Chiesa di San Teodoro, ooit het stralend middelpunt, staat nog altijd fier overeind. Een bijzondere gewaarwording, zo midden in het drooggelegde meer.

De kerktoren is overigens de enige glimp van het dorp die je soms bij laag water al kunt opvangen; hij piept dan net boven het water uit. Niet zo iconisch als de kerktoren in het Lago di Resia, bij het Zuid-Tiroolse Curon, maar toch…

In 2021 staat opnieuw groots onderhoud aan de dam gepland. Dan zal Fabbriche di Careggine weer te zien zijn, na vele jaren onder het wateroppervlak te hebben doorgebracht. Wanneer het dorp precies tevoorschijn komt – en in welke staat – is nog niet bekend, maar zorg ervoor dat je deze zeldzame gebeurtenis volgend jaar niet mist.

Vliegen en lopen hoog boven het meer
Ben je in de omgeving op vakantie? Ook als het dorpje niet zichtbaar is, is er rondom het Lago di Vagli van alles te doen. Zo kun je in Vagli di Sotto een bootje huren, waarbij je een routebeschrijving meekrijgt naar het verzonken dorp.

Avonturiers kunnen terecht in het Vagli Park, waar je voor een flinke dosis adrenaline een kaartje koopt voor de spectaculaire zipline. Tussen de bergen rondom het meer is een stalen kabelconstructie van 1500 meter gemaakt, waaraan je zo van de ene naar de andere kant kunt vliegen, over het meer op een hoogte van 350 meter.

Bereid je voor op een spannende vlucht van twee minuten, met schitterend uitzicht over de bergen, het meer en de omliggende dorpjes. De volo dell’angelo, waarbij je als een engel over het water vliegt, spreekt meteen tot onze verbeelding. Maar je kunt ook kiezen voor een stoere freestyle flight, waarbij je vrij kunt manoeuvreren tijdens het vliegavontuur, of voor een relaxte vlucht waarbij je kunt zitten.

Liever lopen dan vliegen? In 2016 werd een indrukwekkende hangbrug gebouwd, die hoog boven het water hangt. Een deel van het loopgedeelte is van glas, waardoor je even boven het meer lijkt te zweven. Zodra het schemerig wordt, verandert de brug in een mooi lichtspektakel en ziet het meer er sprookjesachtig uit.

met dank aan Vagli Park voor een aantal foto’s

Aan de voet van de brug vind je het Parco dell’onore e del disonore, een idee van de burgemeester van Vagli, Mario Puglia. In het park staan twintig standbeelden van bekende personen, van Donald Trump en Vladimir Poetin tot Francesco Schettino (de kapitein van de Costa Concordia) met ezelsoren en politiehond Diesel, die in Frankrijk overleed na een terroristische aanslag. De beelden zijn gemaakt van marmer uit Carrara, dat niet ver van het Lago di Vagli ligt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *