Download gratis de Ciao tutti app!

Mancini – eigenzinnig & extravagant in De Mesdag Collectie in Den Haag

Tot en met 20 september 2020 belicht De Mesdag Collectie in Den Haag het turbulente leven en werk van Antonio Mancini, tijdens de expositie Mancini – eigenzinnig & extravagant.

Zelfportret in het atelier – Antonio Mancini (ca. 1878)
Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti, Florence

Mancini werd op 14 november 1852 geboren in Albano Laziale, in de buurt van Rome. Hij was zijn tijd ver vooruit en stond vooral in aanzien bij de internationale high society, die zich maar al te graag door hem liet portretteren.

Een van Mancini’s bewonderaars was de Haagse schilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag, die in ongeveer twintig jaar zo’n honderdvijftig werken van Mancini kocht, niet alleen voor zichzelf, maar ook om ze tentoon te stellen en door te verkopen. Vijftien daarvan zijn nog altijd in het bezit van De Mesdag Collectie, zoals Het koorknaapje, De verjaardag, Gezicht op Rome en In gedachten verzonken.

Het koorknaapje – Antonio Mancini (1872)
De verjaardag – Antonio Mancini (1885)
Gezicht op Rome – Antonio Mancini (1894)
In gedachten verzonken – Antonio Mancini (ca. 1895-1898)

De tentoonstelling Mancini – eigenzinnig & extravagant geeft een overzicht van Mancini’s turbulente leven en werk aan de hand van Italiaanse circusjongens, grandioze portretten én pastaborden die Mancini in restaurants beschilderde als hij platzak was, bij wijze van betaling. Er zijn circa veertig schilderijen, tekeningen en brieven te zien.

Gedurende zijn leven was Antonio Mancini al een legende. Hij maakte naam tijdens zijn verblijf in Parijs en bouwde een internationaal netwerk van liefhebbers op in Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Wanneer hij iemand portretteerde, koos hij een punt op zo’n vier of vijf meter van zijn ezel, dat hij nauwkeurig aftekende met een kruisje. Van daar af rende hij heen en weer naar zijn doek met zijn palet, om vloekend, lachend of mompelend een paar verfstreken aan te brengen.

Zelfportret met bord – Antonio Mancini (ca. 1880)
Jack Kilgore & Co., New York

In sommige schilderijen verwerkte hij glimmende materialen, zoals glas, metaal, spiegeltjes of delen van lege verftubes. Dat was nog nooit vertoond. De ene keer portretteerde Mancini zichzelf als serieus kunstenaar, een andere keer lijkt het wel of hij zijn tong uitsteekt op de achterkant van een schilderij.

De Mesdag Collectie schetst een beeld van Mesdag als Mancini’s Haagse mecenas, van Mancini in zijn eenvoudige atelier in Rome en van de high society in Londen, Dublin en Rome, waar Mancini portretten maakte in overweldigende buitenhuizen en stadspaleizen.

Naast werken uit de eigen collectie komen er speciaal voor deze tentoonstelling unieke stukken naar Nederland, zoals Zelfportret met strootje (ca. 1880), Markies Del Grillo (1889) en Portret van Sir Hugh Lane (1906), die alle drie voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Zelfportret met strootje – Antonio Mancini (ca. 1880)
privécollectie (met dank aan kunsthandel Bottegantica), Milaan
Markies Del Grillo – Antonio Mancini (1889)
The National Gallery, Londen (in bruikleen aan Dublin City Gallery The Hugh Lane)

Praktische informatie
De Mesdag Collectie (Laan van Meedervoort 7F, Den Haag) is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost € 9,- en is te bestellen via deze link.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *