Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3 Op Reis neemt je mee op een culinaire reis door het zuiden van Italië

Freddy Tratlehner (ook wel bekend als rapper Vjèze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig) is een enorme lekkerbek. Er stond dan ook één ding hoog op zijn wensenlijstje: een culinaire reis door Italië. Liefde voor eten zit bij de Italianen immers in het DNA, tomatensaus stroomt door hun bloed en alles wordt nog handgemaakt volgens traditionele recepten.

Freddy leert zijn favoriete land van een hele andere kant kennen door middel van bijzondere Italiaanse gerechten en culinaire tradities. Wat zit er in een gefrituurde pizza? En wat is typerend voor de cucina povera, de armeluiskeuken? De reis van Freddy is vanaf zondag 22 januari zeven weken lang te zien in 3 Op Reis (om 19.45 uur bij BNNVARA op NPO 3).

Freddy: ‘De enige echte manier om Italië te leren kennen, is om je er doorheen te eten. Daar heb ik dan ook flink mijn best voor gedaan. Ik heb echt genoten van het zwemmen in het maanlicht, het dagelijkse zoete ontbijt, de vulkaan met lava en de Italiaanse mensen die ons graag hun thuis lieten zien.’

Gefrituurde pizza in Napels

De eerste stop van Freddy’s reis is Napels. Armoede heeft een grote stempel gedrukt op het hedendaagse eten van de havenstad. Zo wordt er nog steeds pizza fritta, gefrituurde pizza, gegeten; een gerecht dat is ontstaan nadat alle steenovens gebombardeerd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Freddy mag niet alleen proeven, maar leert ook hoe je zo’n pizza bereidt.

foto: Antica friggitoria Masardona

Basilicata – de geheime tuin van Italië

Vanuit Napels reist Freddy door naar het platteland van Basilicata; de regio die ook wel de geheime tuin van Italië wordt genoemd. Overal zijn boerderijtjes waar mensen nog hun eigen eten verbouwen.

Freddy maakt een maaltijd met chef Luigi die op zo’n boerderij opgroeide. Inmiddels is hij een gerenommeerd chef in Washington DC, maar jaarlijks keert hij terug naar zijn geliefde Basilicata.

Lekker pittige ‘nduja uit Calabrië

De volgende stop is de regio Calabrië, helemaal in de punt van de laars. In het dorpje Spilinga proeft Freddy dé lokale specialiteit: smeerbare pittige worst genaamd ‘nduja.

Met trein en boot naar Sicilië

In het uiterste zuiden gaat Freddy met de trein óp de boot naar Sicilië: een eiland dat misschien wel de meest diverse plek van Italië is. Een mix die ook terugkomt in het eten.

Freddy gaat koken met een chef die de traditionele Siciliaanse keuken combineert met invloeden die de vele migranten op Sicilië hebben meegenomen uit hun thuisland.

En of deze culinaire hoogtepunten nog niet genoeg zijn, valt Freddy op de Eolische Eilanden met zijn neus in de boter als de Stromboli uitbarst en lava spuwt.

Benieuwd naar al dit lekkers? Smul dan vanaf zondag 22 januari zeven weken lang mee tijdens het televisieprogramma 3 Op Reis (om 19.45 uur bij BNNVARA op NPO 3). Buon appetito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *