Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bewonder de oudheid in kleur in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?

Hoe dat eruit heeft gezien, kun je zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die van 21 oktober 2023 tot 2 juni 2024 te zien is in het Gallo-Romeins Museum in het Belgische Tongeren.

Tientallen reconstructies in kleur

Er zijn tientallen reconstructies in kleur te zien, van keizers, krijgers en goden. In video’s wordt uitgelegd hoe dit soort beelden gemaakt werden. Ook zie je authentieke stukken uit de oudheid, mét resten van verfsporen.

De reconstructies waren eerder te zien in The Metropolitan Museum of Art in New York. In Tongeren ontdek je ze in een nieuwe setting.

Deze reconstructies zijn tot stand gekomen op basis van recente wetenschappelijke inzichten. We beschikken vandaag over diepgaande kennis over hoe en met welke kleuren standbeelden in de oudheid werden beschilderd.

Het idee van witte antieke standbeelden stamt uit de renaissance. Films, stripverhalen en andere vormen van populaire beeldcultuur houden dit denkbeeld in leven. Met de nieuwe expositie brengt het Gallo-Romeins Museum hier verandering in.

Praktische informatie Gallo-Romeins Museum

Je vindt het Gallo-Romeins Museum aan de Kielenstraat 15 in Tongeren (België). Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Tijdens de tentoonstelling De oudheid in kleur betaal je als volwassene € 8,- voor een toegangskaartje. Kinderen van vier tot achttien jaar betalen € 1,-.

Deze expositie is ook zeer geschikt om met kinderen te bezoeken. Er is een speciale audiotour en er zijn interactieve spelapplicaties. In het atelier kunnen de jonge bezoekers creatief aan de slag met marmer en verf.

foto’s: Gallo-Romeins Museum

Ontdek meer Italiaanse invloeden in Tongeren

Wist je dat Tongeren ooit een bloeiende Romeinse handelsstad was? Atuatuca Tungrorum, zoals Tongeren in die tijd heette, groeide onder de Romeinen zelfs uit tot een van de grootste steden in Noord-Gallië.

De Romeinse bouwwoede onderstreepte het belang van deze strategische plek. Je vindt in Tongeren nog altijd de overblijfselen van een aquaduct, treft er een eigentijdse enscenering van een Romeinse tempel aan en wandelt langs de restanten van de ooit zo imposante verdedigingsmuren. Naast deze Romeinse sporen is er ook genoeg Italiaans lekkers te vinden, zoals we je in deze blog laten zien.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *