Wie de kerk van Oudenbosch (Noord-Brabant) bewondert, moet twee keer met zijn ogen knipperen. Sta je nu in een Brabants dorpje of midden in Rome? De koepelkerk lijkt als twee druppels water op de Sint-Pieter, zowel van de buitenzijde als van binnen.
Pastoor Hellemons was zo onder de indruk van de Sint-Pieter dat hij in eigen parochie precies zo’n zelfde kerk wilde laten bouwen. Ondanks dat Oudenbosch toen slechts 3500 inwoners had, wilde hij een kerk die niet onderdeed voor de thuisbasis van de katholieke kerk. Hij had ontelbaar vaak door de Sint-Pieter gedwaald en wist precies welke elementen van deze basiliek ook in ‘zijn’ kerk aanwezig moesten zijn. Mgr. Van Hooydonk, de eerste bisschop van Breda, gaf in 1864 toestemming voor dit bijzondere bouwplan.
De eerste steen voor de H.H. Agatha en Barbara werd gelegd in 1867, met als bouwmeester de beroemde architect Pierre Cuypers (die bijvoorbeeld ook verantwoordelijk was voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam). In 1880 werd de kerk ingewijd door Mgr. Van Beek, de toenmalige bisschop van Breda. De werkzaamheden waren toen echter nog niet helemaal voltooid; pas in 1892 werd de façade opgeleverd, die ook wel wat weg heeft van de voorgevel van de San Giovanni in Laterano, de Sint-Jan in Lateranen, in Rome, waar Hellemons in 1833 tot priester werd gewijd.
Vier jaar eerder was Hellemons naar Rome gereisd om er zijn opleiding tot priester af te ronden. Hij woonde in het klooster bij de Santa Croce in Gerusalemme, vlak bij de San Giovanni in Laterano. Meteen na aankomst in Rome sloot hij vriendschap met kardinaal Cappelari, die in 1831 tot paus zou worden gekozen. Hellemons en paus Gregorius XVI bleven goede vrienden en de Brabantse priester was dan ook vaak in de Sint-Pieter en andere delen van het Vaticaan te vinden.
Na terugkeer in Nederland besloot Hellemons een stukje Rome naar Nederland te halen. De basiliek is natuurlijk niet zo groot als de Sint-Pieter in Rome. Om precies te zijn is de kerk zestien keer kleiner dan het Romeinse evenbeeld. Met een lengte van 81 meter, een breedte van 55 meter en een hoogte van 63 meter (de koepel meegerekend).
Naast Cuypers werkten ook tekenmeester Theodorus Philippus Florschütz en timmerman Jacobus Johannes van Tilborg mee om de droom van pastoor Hellemons te verwezenlijken. De Flosjeskamer, een ruimte halverwege in de opgang naar de koepel, is vernoemd naar Florschütz, die naast tekenmeester ook werkte als schilder. Hij schilderde bijvoorbeeld de vier evangelisten in de koepel, die je van dichterbij kunt bekijken als je de 144 treden naar de koepel beklimt.
Bezoek de Basiliek van Oudenbosch
De Basiliek ligt aan de Markt 57 in Oudenbosch. De kerk is van Pasen tot 1 oktober dagelijks geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Van 1 oktober tot Pasen sluit de kerk om 16.00 uur.
Met carnaval en op Paaszaterdag is de Basiliek gesloten. Elke zondag is er om 11.00 uur een viering. Doordeweeks is er een mis op dinsdag- en donderdagavond om 19.00 uur in de Hellemonskapel. Ook elke eerste vrijdag van de maand is er een viering in deze kapel, om 10.00 uur.
In het echt is ie nog veel mooier. Voor de kerk staat het zoeaven monument, zeker ook de (historische) aandacht waard. Redenen genoeg om er naar toe te gaan, veel dichter bij dan Rome.
Prachtige foto’s van de basiliek van Oudenbosch. Een betere timing van Ciao Tutti is er niet. Op 5 juli a.s. ga ik samen met ons gemengd Kerkelijk Zangkoor in deze basiliek een H. Mis opluisteren. In 2008 heeft ons koor ook al in de echte St. Pieter in Rome mogen zingen, hetgeen een overweldigende ervaring was. Ik ben superbenieuwd naar de basiliek van Oudenbosch en verheug me enorm op 5 juli!!! Gracie Ciao Tutti!!!!!!!
Wat leuk! In bocca al lupo voor 5 juli!!
Crepi!
Wat een prachtige foto’s in dit artikel. Je waant je echt in Rome!