Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Het Romeinse Limespad #4: onverwachte wildernis in het hart van Holland

Na de derde etappe van het Romeinse Limespad, van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven, hebben Marloes en Thijs geen andere optie. Tussen Bodegraven en Woerden komen ze behalve twee kleine dorpjes niets anders tegen dan ingepolderd boerenland.

Daarom moeten ze de tweeëntwintig kilometer tussen station Bodegraven en station Woerden in één keer afronden. Dat is achteraf gezien niet erg, omdat het een van de mooiste en wildste stukken van het Romeinse Limespad tot nu toe blijkt te zijn, zoals Marloes en Thijs je in deze blog laten zien.

Dwars door de polder

Marloes: ‘De Limesroute volgt de Limes, de oude Romeinse weg die de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk tussen 100 en 400 na Christus definieerde. Terwijl in steden en dorpen het beeld van die periode wordt gevoed door musea en opgravingslocaties, is dat in de polder lastiger. Er was in de tijd van de Romeinen immers nog geen polder.

De Romeinen kwamen in Batavia een moerassig gebied tegen waar de Rijn, afhankelijk van het weer, soms breder en soms smaller werd. De Limes zelf was uitstekend gefundeerd met vele lagen zand, palen, puin en halfverharding, waardoor het water daar geen grip op kreeg.

Mocht de weg, die zo recht mogelijk werd aangelegd, toch een waterloop moeten oversteken, dan werd er een duiker – een holle boomstam – onder gelegd om het water te reguleren.

In het Archeon is nog een gaaf exemplaar van een duiker te bewonderen. Ook is er een mooie reconstructie van de Limes te zien.

Overgeleverd aan de grillen van de Rijn

Afgezien van dat hoge staaltje wegbouwkunde waren de Romeinen overgeleverd aan de grillen van de Rijn. Hoe anders is dat nu!

Het waterschap regelt het waterpeil in de polder tot op de millimeter nauwkeurig zodat er melkveehouderij kan plaatsvinden. Vanaf het moment dat we Bodegraven uitlopen, komen we langgerekte percelen grasland tegen. Soms staan er wat koeien op, maar vaker niet.

Oude Hollandse Waterlinie

Nadat we Bodegraven zijn uitgelopen, laten we de Oude Rijn achter ons en volgen het kanaal Enkele Wiericke. Dat is fijn, want het pad is onverhard en lekker rustig. Het landschap is monotoon. Gelukkig zorgt een stel schapen voor een beetje vertier.

Iets verderop, bij een uitkijktoren in de buurt van Driebruggen, leren we dat het gebied waar we op uitkijken in 1672 onder water gezet werd om de oprukkende Fransen tegen te houden.

De Oude Hollandse Waterlinie was hier op zijn smalst. Het werkte – tot het in december 1672 zo hard vroor, dat Franse soldaten alsnog de oversteek maakten en Zwammerdam plunderden.

Over het Hollands Utrechts Polderpad

Driebruggen (fun fact: dit plaatsje heeft maar twee bruggen) bestaat voor de helft uit nieuwbouw en de andere helft uit pittoreske huisjes. Voor we er erg in hebben, lopen we het dorp alweer uit langs een lijnrechte waterloop die uitkomt op een negen kilometer lang polderpad, dat deel uitmaakt van het achttien kilometer lange Hollands Utrechts Polderpad tussen station Gouda Goverwelle en station Woerden.

Dwars door de wildernis

Met handen en voeten banen we ons een weg door de wildernis. Soms moeten we uitkijken dat we niet op Amerikaanse rivierkreeften stappen. Gelukkig maken ze hun aanwezigheid kenbaar met hun scharen.

Het pad is een welkome afwisseling van het propere Hollandse landschap. Terwijl de weilanden links en rechts van ons keurig zijn geschoren, is het pad een spontane creatie van de natuur.

We lijken de eersten die op deze druilerige dag het kilometerslange struweel trotseren. Daarom een praktische tip: zorg voor een lange broek en, indien beschikbaar, een kapmes.

Het polderoerwoud eindigt even plots als het begint. Terwijl het begint te regenen, lopen we langs de provinciale weg het dorpje Papekop binnen.

Het landschap dat de Romeinen aantroffen, zag er ongetwijfeld niet zo uit. Misschien, zo mijmeren we gedurende de laatste kilometers richting station Woerden, zag het moeras aan weerszijde van de Limes er wel zo uit als het polderpad.

In dit geval was ook deze wandeling wederom een geslaagde etappe van het Limespad. Volgende keer verder vanaf Woerden!’

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *