Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bellissimo maatwerk van Barbato – in Diamante én in Luik

Tijdens haar bezoek aan Diamante raakt Marlou tijdens een lunch in gesprek met de uitbater, die meteen een bijzondere ontmoeting arrangeert.

Marlou: ‘Als de uitbater hoort waar ik vandaan kom, vraagt hij of i Paesi Bassi dicht bij België liggen. Op mijn bevestigende antwoord schiet hij naar de overkant van de straat. Hij komt terug met Veronica, die is geboren en getogen in het Belgische Luik maar Calabrese ouders heeft. Of ik Luik ken? Het feit dat ik haar antwoord dat het mijn favoriete stad in België is, breekt direct het ijs.

Sandali su misura

Veronica runt samen met haar man Massimiliano een ambachtelijk atelier annex winkel met de naam Barbato. Ik had het gevelbord al zien hangen en ook het onderschrift: Lavorazione artigianale – Sandali su misura. Ambachtelijk handwerk dus – en dan ook nog eens op maat.

Ze maken inmiddels niet alleen sandalen, waar het allemaal mee begon, maar ook schoenen, tassen en riemen. Massimiliano wordt erbij geroepen en ze nodigen me uit de zaak te komen bekijken. Bij binnenkomst in het kleine pand ruik ik niet alleen een heerlijke leergeur maar ook een mooi verhaal.

Van vader op zoon

Prominent aanwezig is de muurschildering naar een portret van de vader van Massimiliano, Francesco Greco, die deze zaak in 1985 opende. Barbato was zijn bijnaam.

Hij overleed een jaar geleden en sindsdien runnen Massimiliano en Veronica de zaak met z’n tweetjes. Er is een duidelijke taakverdeling; zij doet het snij- en naaiwerk, hij het technische gedeelte en de montage. Massimiliano heeft zijn hele leven de kunst kunnen afkijken bij zijn vader.

Ik neus op mijn gemak rond. Overal staan oude gereedschappen, stukken leer, mallen… De ambachtelijkheid spat er hier vanaf. Met als resultaat van die lavorazione artigianale werkelijk prachtige tassen en verschillende ontwerpen sandalen, die her en der op de schappen staan.

Honderd procent maatwerk

Veronica legt uit hoe het werkt. De klant vertelt hen zijn of haar wensen, kiest kleuren, een model, details en afmetingen. Vervolgens wordt er een ontwerp gemaakt. Na goedkeuring van dit ontwerp gaan Massimiliano en Veronica aan de slag.

Een tas op maat maken is ongeveer twee tot drie dagen werk, een paar sandalen kan binnen één dag worden geleverd. Alles wordt met de hand gedaan: de zool op maat gesneden, naar wens gekleurd, bandjes op maat van de enkel, de hakjes in welke vorm of hoogte dan ook. Totaal gepersonaliseerd dus. Ik bewonder de details die tot in de kleinste puntjes kloppen.

Veronica snijdt een paar stroken leer als demonstratie en vertelt dat ze ‘tussendoor’ ook schoenen, tassen en zelfs horlogebandjes repareren. Vaste klanten lopen ook tijdens mijn bezoek binnen en de barman van de overkant brengt zelfs een aperitiefje.

Thuis in Diamante en in Luik

Hoewel het leven heerlijk is in Diamante, blijft de winter een lastige periode voor ondernemers, ook al zijn zij de enigen met dit concept. Net als in andere badplaatsen gaat er in het centro storico veel op slot en blijven de toeristen weg.

Gelukkig hebben Massimiliano en Veronica voor komende winter een creatieve oplossing bedacht. Op 22 oktober 2022 openen ze L’Atelier Barbato in Luik!

In het oude pand van Veronica’s ouders, aan de Rue St. Leonard, komen de machines te staan, zodat ze ook in Luik prachtig Italiaans maatwerk kunnen leveren. Als dit aanslaat, kunnen ze op deze manier het hele jaar werken, ‘s winters in Luik en ‘s zomers in Diamante. Het beste van twee werelden!

Op de foto met Maradona

Veronica staat erop me iets te geven als aandenken aan deze bijzondere ontmoeting. Aangezien ik de dag erna al vertrek, wordt het geen paar sandalen maar mag ik een telefoontasje uitkiezen met een zelfgekozen ketting eraan, voor mij nog snel op maat gemaakt.

We praten nog even door en ik vraag naar de vergeelde foto in een lijst aan de muur. Het blijkt dat Massimiliano en zijn broer als kind Maradona ontmoet hebben en met hem op de foto mochten.

Trots poseert hij nog even met foto. Een foto van Maradona en een beeltenis van Padre Pio in één ruimte is toch Zuid-Italië ten top!’

Op bezoek bij Barbato

Wil je het atelier annex winkel van Barbato bezoeken? In Diamante kun je dan terecht bij Barbato aan de Via Mazzini 31. In Luik vind je L’Atelier Barbato aan Rue St. Leonard 410.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *