Even buiten het centrum van Bologna geeft een grote blauwwitte pot aan waar de kleine distilleerderij van Gennaro Fabbri ruim honderd jaar geleden de deuren opende. De familie Fabbri had toen waarschijnlijk niet kunnen bedenken dat hun merk wereldberoemd zou worden en anno 2025 nog altijd zo geliefd zou zijn.
Wat het geheim is achter dit smakelijke succes? Om dat te achterhalen, duiken we in de geschiedenis van dit op en top Italiaanse merk.
Een schot in de roos
De oorsprong van dit Bolognese bedrijf ligt op een andere plek in Emilia-Romagna. Gennaro Fabbri kocht in 1905 namelijk allereerst een kruidenierswinkel met een aangrenzende cantina aan het Piazza Umberto I in Portomaggiore (provincie Ferrara), die hij verbouwde tot de Premiata Distilleria G. Fabbri.
Zijn eerste likeuren vielen direct enorm in de smaak. In 1914 verhuisde de distilleerderij dan ook naar een groter pand in Borgo Panigale, een buitenwijk van Bologna, waar nu nog altijd het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is.
Gennaro & Rachele Fabbri
Een jaar later opperde Gennaro’s vrouw Rachele het innovatieve idee voor de inmiddels legendarische Amarena Fabbri, gebaseerd op het boerenrecept van marena con frutto.
Haar idee was om wilde zwarte kersen, die nogal zuur van smaak zijn, op een speciale manier te verwerken, door ze te laten weken in een bad van zoete siroop, waardoor de van nature bittere vruchten zoet worden zonder hun lichtzure bite te verliezen. Racheles recept bleek een schot in de roos.
Een tijdloos icoon
Aanvankelijk werden de amarene-kersen in damigiane, mandflessen, verkocht, maar de kersen van Fabbri danken hun grote succes ook aan de verpakking die enkele jaren later voor het eerst op de markt verscheen: de beroemde witte keramieken pot met blauwe decoraties.
Deze ingenieuze zet kwam van Gennaro, die de keramist Riccardo Gatti uit Faenza vroeg om een prototype te maken. Mede dankzij deze kenmerkende verpakking is Amarena Fabbri uitgegroeid tot een icoon.
Het succes was zo groot dat het zich razendsnel verspreidde. Elke bar in Italië wilde zo’n pot op de plank hebben staan, om ijs en gebak te kunnen voorzien van een schep liefde. Tegenwoordig is de pot nog steeds een onmiskenbaar symbool van Made in Italy en duikt hij overal op, ook al is het ontwerp in de loop der jaren iets gewijzigd.
Een eigen bar in Bologna
In 1933 kwam het bedrijf in handen van Aldo en Romeo, de zonen van Gennaro en Rachele. De tweede generatie bracht nieuw leven in de brouwerij, door de productie uit te breiden met de lancering van siropen.
Gennaro ging echter niet met pensioen. In 1935 kocht hij Bar Centrale in Bologna, die als een van de weinige plekken in de stad vierentwintig uur geopend was. Het werd een populaire ontmoetingsplek, niet in het minst vanwege het aanbod aan Fabbri-likeur en -siroop. Gennaro’s idee om de siroop over ijs te schenken, vond gretig aftrek bij de Bolognesi.
In 1947 werd het bedrijf omgezet in de naamloze vennootschap G. Fabbri spa en sluiten Gennaro’s kleinzonen Fabio en Giorgio aan.
Debuut in de ijswereld
Dankzij hen maakte Fabbri in 1952 zijn debuut in de ijswereld. Gedreven door hun droom om de internationale markt te veroveren, bedachten Fabio en Giorgio cremolati: substanties met crèmes of fruit die na toevoeging van water of melk worden omgetoverd tot ijs.
Deze halffabricaten waren bedoeld voor ambachtslieden die destijds de eerste elektrische machines voor de productie van ijs gingen gebruiken. Fabbri boekte hiermee een enorm succes en opende een nieuwe markt: die van ambachtelijk Italiaans ijs.
Al snel reden busjes, die waren ingericht als een soort ijslaboratoria, door Italië om ijsmakers te leren hoe ze Fabbri-producten konden gebruiken om ijs te maken.
Salomone als mascotte
Vanaf 1957 maken steeds meer Italianen kennis met Fabbri, door de introductie van de succesvolle televisiereclames met piraat Salomone in de hoofdrol:
Ook op papier wist deze sympathieke piraat Salomone iedereen voor zich – en voor Fabbri – te winnen:
De wijde wereld in
Fabio en Giorgio nemen in 1961 de leiding van het bedrijf volledig over, samen met hun neef Stefano. De derde generatie Fabbri brengt de productie over naar een nieuwe fabriek in Anzola Emilia. De historische fabriek in de Bolognese wijk Borgo Panigale werd omgebouwd tot kantoor.
Men is klaar om na Italië ook de rest van Europa te veroveren. Als de vierde generatie van de familie de leiding overneemt, wordt die droom razendsnel werkelijkheid. Ook in Amerika en het verre oosten valt men massaal voor dit Italiaanse icoon.
Bijzondere prestaties
Vijf jaar na het honderdjarig bestaan in 2005 treden de eerste leden van de vijfde generatie Fabbri toe tot het bedrijf. Daarmee krijgt Fabbri een plek in het Registro Speciale dei Marchi Storici Italiani, het register voor historische Italiaanse merken, niet alleen met de bedrijfsnaam Fabbri, maar ook met Amarena Fabbri, met het decor van de pot met blauwe arabesken op een witte achtergrond én met de Inventa Bibite (de Fabbri-siropen), in smaken als kers, vlierbloesem, amandel, citroen, gember en munt.
Hoewel het je misschien niet is opgevallen tijdens een bezoek aan de Italiaanse supermarkt, hebben ook de flessen van de Fabbri-siropen een bijzonder design. Het zijn golvende flessen, met ergonomische, zachte en gemakkelijk te hanteren vormen.
Ook dit zijn producten die zich niet alleen onderscheiden door hun uitmuntende kwaliteit, maar ook door hun stijlvolle uiterlijk.
Amarena Fabbri stond ook twee jaar lang in het Guinness Book of Records. In 2011 voor het grootste ijs ter wereld, een hoorntje van bijna drie meter hoog tijdens Sigep (de jaarlijkse ijsbeurs in Rimini), en in 2012 voor een gigantische chocoladepraline, van een meter hoog met tweehonderd kilo Amarene Fabbri als vulling.
De kers op de taart
Sinds het voorjaar van 2024 is er als kers op de taart een Fabbri-winkel aan de Via Rizzoli 40C in Bologna, aan de voet van de twee iconische torens. Wij waren er vorig jaar vlak voor kerst, met op de planken onder meer een breed assortiment aan Fabbri-panettone.
Kom je niet in Bologna, dan kun je de producten van Fabbri kopen in de Italiaanse supermarkt of online via de webshop van Fabbri, Amazon of Vico Food Box.
Een kleurrijke mural met kersen
Overigens is het ook leuk om even langs het kantoor te rijden, in de wijk Borgo Panigale, voor een foto met de iconische Fabbri-pot (bij de hoofdingang aan de Via Emilia Ponente 276) en van de muurschildering die hier in 2022 verrees (aan de zijkant aan de Via della Pietra).
Deze muurschildering van street artist Cheone is niet alleen een kunstwerk; het is ook een anti-smog installatie, aangezien het is gemaakt met een speciale beschermende verf die luchtverontreinigende stoffen vangt. Een kleurrijk eerbetoon aan de trotse thuisbasis van Fabbri!
© foto’s: Fabbri 1905
Meer culinaire Made in Italy-merken
Benieuwd naar de historie van andere culinaire Made in Italy-merken? We schreven eerder al over Amarelli, Amaro Lucano, Antonio Mattei, Aperol, Baci Perugina, Benedetto Cavalieri, Crodino, Liquore Strega, Martelli-pasta, Pastificio Di Martino, Pastiglie Leone, Vecchio Amaro del Capo en Zàini.
Ook niet-culinaire Italiaanse iconen passeerden de revue, zoals de Fiat500, de Vespa en de Ape van Piaggio, de Lettera 22 van Olivetti, de moka van Bialetti en de Napoletana van Alessi.
Mocht je nog graag meer willen weten over een bekend Italiaans merk of icoon, laat het gerust weten. Wellicht kunnen we ook daar een mooi verhaal over te schrijven!
Leuk wij kregen vorig jaar zo’n potje van vrienden. Heerlijk op ijs.