Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een lichtje voor pasgeboren baby’s in Bologna

Als er in Italië een baby is geboren, staat er geen ooievaar op de stoep of in de tuin, maar hangt er aan de deur een blauwe of roze strik, rozet of beer.

In Bologna weten echter niet alleen de directe buren en andere buurtgenoten dat er een kleintje is geboren; dankzij de zogenaamde Lampione dei Neonati in hartje stad weet iedere Bolognees dat de stad er een inwoner bij heeft.

Lampione dei Neonati

Deze Lampione dei Neonati, de ‘lantaarn van de nieuwgeborenen’, hangt aan de gevel van het Palazzo Re Enzo, op de hoek van het Piazza del Nettuno – het plein met de indrukwekkende Neptunusfontein – en de Via Rizzoli.

Het is een ruim drie meter hoge ijzeren lantaarn in art nouveau-stijl, die zou zijn vervaardigd door Gaetano Samoggia. De lamp hangt op deze plek sinds 1920, toen het Palazzo Re Enzo werd gerestaureerd.

Naar Belgisch voorbeeld

Sinds 2012 brandt de lamp drie seconden als er een baby geboren is in de twee grootste ziekenhuizen van de stad, het Ospedale Sant’Orsola en het Ospedale Maggiore.

Daarvoor keken de Bolognesi naar de installatie Ai nati oggi van de Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti, die zich op het Sint-Veerleplein in Gent (België) bevindt.

Ontdek meer bijzondere plekken in Bologna

Bologna kent nog veel meer bijzondere straathoeken en andere unieke plekken. Ken je bijvoorbeeld de zeven geheimen van Bologna? In deze blog onthullen we ze allemaal.

Ontdek ook de mooiste portici van Bologna, het Bologna van Lucio Dalla, het boekenparadijs van het Archiginnasio en de zeven kerken aan het Piazza Santo Stefano.

Culinair genieten van la grassa, de vette, zoals een van de bijnamen van Bologna luidt, kan bij een van deze restaurants.

Piazza’s, pasta & portici

Wil je op een makkelijke manier al het moois én lekkers in Bologna ontdekken? Ga dan op pad met onze City Walk, langs piazza’s, portici en pasta! Je kunt de wandeling downloaden via onderstaande button.

Download Bologna – piazza’s, pasta & portici

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na aankoop ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *