Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kleurrijk lekkers van Leone – snoepjes in snoezige blikjes

Welke Italiëliefhebber kent ze niet, de kleine, prachtig versierde doosjes met snoepjes die elke toonbank kleur geven? De Pastiglie Leone, de snoepjes van Leone, zijn net als Prosciutto di Parma en mozzarella di bufala tekenend voor het land van la dolce vita. De snoepjes bestaan al meer dan honderdzestig jaar en daarmee bestaat het merk Leone langer dan Italië zelf!

De allereerste Leone-snoepjes

Het verhaal van Leone begint in 1857, in een kleine winkel in Alba, een stad in de regio Piemonte. Hier creëerde de oprichter van Leone, Luigi Leone, zijn eerste pastilles. Hoewel de snoepjes in de smaak vielen bij de koninklijke familie en andere hooggeplaatste personen, had Luigi Leone nooit kunnen vermoeden dat zijn snoepjes zo’n enorme groei zouden doormaken.

Ambitieus was Luigi Leone echter wel. In 1880 besloot hij de winkel in Alba te sluiten en naar Turijn te verhuizen. Hier opende hij zijn snoepwinkel aan de Corso del Re (what’s in a name ?). Turijn was echter net hoofdstad af en de stad verkeerde in een soort identiteitscrisis. Turijn had dringend behoefte aan een uithangbord, aan iets om de schouders onder te zetten en trots op te zijn.

Langzamerhand ontwikkelde de stad zich als een paradijs voor zoetekauwen. Goede, vaak zoete, smaak werd heer en meester in Turijn. Leone profiteerde hier ook van en breidde zijn bedrijf steeds verder uit. De pastilles rolden aan de lopende band in de karakteristieke doosjes.

Marca Leone

Er werden (en worden) echter geen concessies gedaan aan de kwaliteit: elke pastille smaakt minstens zo lekker als de allereerste die ooit in Alba werd geproduceerd. In de loop der jaren werd de uitdrukking Marca Leone zelfs synoniem voor het klaren van een klus volgens de regels van de kunst, zodat het eindresultaat meer dan goed is en staat voor vakmanschap en kwaliteit.

Het geheim van dit succes is waarschijnlijk het recept, dat al die tijd nooit wezenlijk veranderd is. De werknemers – die er meestal al tientallen jaren werken – geven de tradities door aan hun kinderen en dat gebeurt met veel passie. Nog steeds worden de beste ingrediënten van over de hele wereld gebruikt voor de unieke pastilles. En ook de verpakking is niet veel veranderd. Hoewel het steeds iets verfijnder wordt, blijft Leone herkenbaar – en geliefd.

Een regenboog aan smaken

Gelukkig voor de Leone-fans worden er regelmatig nieuwe smaken op de markt gebracht, zeker voor dit bijzondere jubileum. Ook kun je de Leone-doosjes laten personaliseren, voor bijvoorbeeld een geboorte of een bruiloft.

Wij nemen altijd wel een paar fruitsmaken mee – limone e salvia (citroen en salie) is bijzonder heerlijk, net als de fiori d’arancio (sinaasappelbloesem) en de arancia (sinaasappel) – plus een paar doosjes met Spritz-snoepjes.

Ook favoriet: de Be Italian Be Sweet-reeks, met in de hoofdrol zes Italiaanse steden. Hiermee heb je voor een habbekrats een origineel echt Italiaans souvenir voor de thuisblijvers én een aandenken aan die heerlijke vakantie voor jezelf!

La Bocca del Leone – snoepwinkel in Collegno

Je vindt de snoepjes van Leone in koffiebarretjes, kiosken en snoepwinkels in heel Italië. Voor de echte fans is een bezoek aan de Leone-winkel een aanrader. Je vindt deze winkel, met de toepasselijke naam La Bocca del Leone, aan de Via Italia 48 in Collegno (Turijn). De winkel is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur.


foto’s: Pastiglie Leone

De snoepjes van Leone zijn overigens ook dichter bij huis online te koop, via Wemy’s – A taste of Italy.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

8 reacties

 1. Leuk artikel! Heerlijke snoepjes in prachtige nostalgische verpakking . Toevallig laatst tegengekomen bij Dille & Kamille. Gewoon in Deventer… Minder romantisch misschien maar wel leuk.

 2. Wat een leuk artikel. Ik kende het snoepje niet. Het ziet er beeldschoon uit zo’n doosje.

 3. Dat zijn echt van die hebbedingetjes voor op een plankje in de keuken!
  Leuk idee voor komende vakantie :)!!!

 4. Leuk om het vehaal van herkomst van deze snoepjes te lezen. Ik neem ze namelijk altijd mee als ik in Italie ben voor mezelf, maar ook om cadeau te geven, zo’n groot assortiment aan smaken en altijd van die leuke nostalgische blikjes.

 5. Ik ben tijdens de kerstdagen in Turijn geweest. Het is zo’n bruisende stad met heel veel sfeer. Het is gezellig wandelen langs de winkels onder de gaanderijen terwijl het sneeuwt. In Italië is winter en zomer de beste keus.

 6. lianne clappers

  ik doe heel graag mee om deze snoepjes te ontdekken,ken ze niet maar wel over gehoord dat ze zo lekker zijn. Heerlijk om een mooi boek te lezen met een lekker snoepje erbij!!!

 7. Hoop te winnen!
  Ik heb ze heel vroeger eens bij de Bijenkorf gekocht(eenmalig) en later nog wel eens in Milaan!
  Maar in deze leuke blikjes ken ik ze nog niet!

 8. Marianne Papavoine.Ik

  Ik heb ze ooit in Milaan gekocht in kleine kartonnen doosjes!
  Maar deze blikjes zijn erg leuk en de inhoud heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *