Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La famiglia Martelli – de pastamakers van Lari (Pisa)

De zonnebloemen draaien voorzichtig hun kopjes omhoog, de eerste vroege zwaluwen maken hun loopings boven het oude kasteel van Lari en een paar katten doen aan ochtendgymnastiek. De vrolijk beierende kerkklokken laten het dorpje langzaam ontwaken.

De eerste luiken worden geopend, een slaperig hoofd haalt een schort van de waslijn. Ergens ruiken we een zweempje koffie, maar het bijbehorende gepruttel van de moka gaat verloren in het ochtendnieuws dat uit de radio schalt.

Even verderop in Lari is de familie Martelli al aan de derde koffieronde toe. Ze zijn al uren wakker. Nog voor de zon boven de horizon piepte, stonden ze met hun handen in het deeg. Al sinds 1926 maakt deze familie namelijk haar beroemde pasta, verpakt in felgele zakken die niet alleen je keuken opvrolijken maar die ook van elke pastamaaltijd een feestje maken.

Bijna een eeuw lang pasta maken betekent dat de familie Martelli de kunst van het kneden, mengen, drogen en verpakken als geen ander verstaat. Daarbij voert de traditie de boventoon; in het procedé is sinds al die tijd weinig tot niets veranderd. Want waarom zou je snijden in een succesrecept?

Voor de Martelli-pasta worden alleen de beste harde tarwesoort en fijne meelsoorten gebruikt. Ze worden slechts gemengd met water, waarna ze na een kundige kneedbeurt hun vorm krijgen dankzij bronzen vormen. Dan zijn ze er nog niet, want een deel van het geheim zit in de lange droogtijd van de pasta. De spaghetti, fusilli of maccheroni moeten wel vijftig uur drogen voor ze verpakt mogen worden.

Gelukkig heeft de familie Martelli een flinke dosis geduld. Het grote voordeel is namelijk dat de pasta bij deze droogtijd prachtig poreus wordt, waardoor de saus die je bij de pasta serveert extra goed wordt opgenomen.

Overigens is de familie ook zeer gastvrij. Je bent meer dan welkom om een kijkje te nemen in hun kleine pastificio, pastafabriek, aan de Via dei Pastifici (‘straat van de pastamakers’).

Hier ontmoet je alle leden van de familie Martelli: de broers Dino en Mario (de derde generatie Martelli) met hun vrouwen en hun kinderen (die de vierde generatie pastamakers vormen). Ze kennen allemaal de geheimen van hun pasta en zien er allemaal op toe dat het hele productieproces vlekkeloos verloopt.

Om dat goed te kunnen doen, worden er slechts vijf soorten pasta gemaakt: spaghetti en spaghettini (met een prachtige lus), penne, maccheroni en fusilli di Pisa. Deze laatste pastasoort is een eerbetoon aan het ambacht van Toscaanse pastamakers. Het zou ene Salvius zijn geweest die hier op 13 februari 1284 mee begon, in Pisa.

De vorm van de pasta verwijst op zijn beurt naar de bekende Toren van Pisa, het is de spiraalvormige trap die je moet nemen om de top van de Scheve Toren te bereiken.

Ben je op vakantie in de provincie Pisa, dan is een bezoek aan de familie Martelli – én een kijkje in hun pastificio – zeker aan te raden. Je vindt deze famiglia di pastai, familie van pastamakers, aan de Via dei Pastifici 3 in Lari.

Om alvast voor te proeven, kun je alle vijf verschillende soorten Martelli-pasta kopen via de officiële Nederlandse webwinkel MartelliPasta.nl. Ook een aantal Italiaanse delicatessenwinkels en House of Taste hebben de felgele zakken pasta op de plank staan.

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Let op…. in september 2019 beginnen de rondleidingen weer !!!
    Velen net als ons stobden voor een ” gesloten” deur

  2. Ja, augustus is in heel Italië vakantiemaand – zeker in de kleine dorpjes merk je dat aan veel gesloten deuren.

  3. Jaren geleden een bezoek gebracht aan de fabriek van Martelli. Een leuke ervaring, waar wij hier in Nederland niemand in een fabriek toelaten zonder compleet in bescherm jas, overschoenen en wat nog meer moet, konden we daar gewoon naar binnen lopen! En warm dat het daar binnen was, had medelijden met de werknemer die daar in de toch al warme zomer moet werken. Heel gewoon daar en wat een vriendelijke mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *