Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Liquirizia di Amarelli – drop uit Calabrië

Saskia: ‘De eerste keren dat ik naar Italië reisde, nam ik naast stroopwafels ook vaak drop mee voor Italiaanse vrienden. Een typisch Nederlands snoepje, dat ze in Italië niet kennen – zo dacht ik althans.

Niets is echter minder waar. Wie denkt dat drop een typisch Nederlands product is, heeft het mis. In Calabrië staat namelijk de oudste dropfabriek ter wereld, Amarelli. Iedereen die wel eens in Italië is geweest, kent de kleine kleurrijke blikjes drop die bij elke koffiebar en elke tabaccaio naast de kassa staan.

MariCase, die onder andere de Leone-snoepjes en cantuccini van Mattei in het assortiment heeft, biedt nu ook de Amarelli-dropjes aan.

Meer dan vijf eeuwen in de drop

Amarelli is een merk met geschiedenis. Uit een aantal oude handelsdocumenten blijkt dat de Amarelli-familie al sinds 1500 handelt in zoethoutproducten. In 1731 opende de familie een fabriek en begonnen de Amarelli’s producten die van zoethout worden gemaakt te produceren.

In dat jaar worden ook de bekende Amarelli-dropjes geboren. In de eeuwen daarna groeit het kleine doosje met Amarelli-dropjes uit tot een product dat wereldwijd wordt geëxporteerd. Made in Italy, met Italiaans design én Italiaanse inhoud.

Museo della Liquirizia

De dropjes gaan al eeuwenlang mee en de verpakking is in al die tijd bijna niet veranderd. Ook de meeste afbeeldingen op de blikjes stammen nog uit de achttiende eeuw. In het Museo della Liquirizia kun je de geschiedenis van de Amarelli-dropjes tot in detail bekijken, van authentieke werktuigen tot de allereerste blikjes, van originele familiedocumenten tot vintage reclameposters.

Zoete wortels in het diepe zuiden

Amarelli is gevestigd in Rossano, in de provincie Cosenza, in het diepe zuiden van Italië. Daar worden extracten van de wortels van de plant glycyrrhiza glabra (deze Latijnse benaming betekent letterlijk ‘zoete wortel’) gebruikt om dropjes en ander lekkers van zoethout te maken.

De kwaliteit van de zoethoutproducten is van het hoogste niveau en de producten worden nog steeds volgens de oorspronkelijke methode vervaardigd. In 2001 heeft de Amarelli-fabriek de prestigieuze Guggenheim Culture and Business Award gewonnen, een zeer hoge onderscheiding in Europa, voor de combinatie van cultuurbehoud en gedegen zakelijkheid.

Daar is de familie Amarelli maar wat trots op en dus houden ze hun authentieke werkwijze, recepten én verpakkingen nog altijd in ere. Daarmee is een blikje Amarelli een bijzonder leuk souvenir. Met zo’n blikje heb je immers altijd een beetje Italië op zak!’

foto’s: Amarelli.it

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat een heerlijk pakket zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *