Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Un bacio da Perugia – chocolade kusjes mét bijzondere spreuk

Een kus uit Perugia staat inmiddels wereldwijd symbool voor de liefde. Dit jaar worden er precies negentig jaar kussen van chocolade uitgewisseld op Valentijnsdag, verjaardagen, huwelijken, jubilea, vader- en moederdag – of gewoon tussendoor, om te zeggen dat je van iemand houdt.

Wie vakantie viert in Italië, komt de in zilverfolie verpakte kusjes overal tegen. De populaire chocolaatjes uit Perugia, bestaande uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes noot, vormen wellicht een van de bekendste Italiaanse producten in binnen- en buitenland, omgeven door een zweem van romantiek die door het moederbedrijf graag in stand wordt gehouden.

foto: Massimo Parisi

Wanneer zijn de eerste Baci di Perugia gemaakt?

De ontstaansgeschiedenis klinkt dan ook te mooi om waar te zijn. Het verhaal gaat dat Luisa Spagnoli, een van de oprichters van chocolaterie Perugina, in 1922 met het lumineuze idee kwam om hazelnoot te combineren met chocolade. Een gouden idee.

Dat men echter een beetje om zeep hielp door de chocolaatjes de weinig romantische naam cazzotti Pierugina te geven, hetgeen ‘klappen uit de fabriek van Perugina’ betekent. Daar zat natuurlijk niemand op te wachten…

Giovanni Buitoni, die samen met Luisa Spagnoli aan het roer van Perugina stond, vond deze naam weinig overtuigend. Hij gaf het chocolaatje de romantische naam Bacio. Dankzij deze naam werd dit chocolaatje wereldwijd een groot succes, al is er nog een ander essentieel onderdeel dat al sinds de jaren dertig voor enorme populariteit zorgt.

Een briefje met een mooie spreuk

Sinds die tijd zit er namelijk in elke kus een briefje met een mooie spreuk over de liefde, in vijf talen (naast het Italiaans ook Engels, Frans, Portugees en Spaans). Dankzij Federico Seneca, die in de jaren twintig creatief directeur van Perugina was, kreeg de Bacio een herkenbaar uiterlijk: een zilverkleurig papiertje met blauwe sterretjes.

Seneca maakte overigens ook een van de eerste beeldmerken van de Bacio, met een donkerblauw verliefd stelletje dat opgaat in een – hoe kan het ook anders – kus, naar het voorbeeld van het gelijknamige schilderij van Francesco Hayez.

Symbool voor liefde en vriendschap

Het uiterlijk van de Bacio is na al die jaren zo goed als onveranderd; alleen de briefjes hebben door de jaren heen verschillende gedaantewisselingen ondergaan. De spreuken brengen echter nog steeds mooie woorden van liefde, en dat zal volgens Perugina nooit veranderen…

Alles bij elkaar maakt dit de Bacio tot een simpel maar effectief cadeautje; een Bacio staat symbool voor liefde en vriendschap. Daar spelen ze bij Perugina graag op in, met de meest romantische reclames. Hieronder een greep uit reclamebeelden die door de jaren heen zijn gemaakt:

Originele reclame voor de Baci di Perugina

Perugina is nooit zuinig geweest met het verwerven van naamsbekendheid voor de kus Zo ging er tussen 1997 en 1999 zelfs een Bacio-Boeing-747 het luchtruim in. Dit blauwe vliegtuig versierd met sterretjes vloog met het opschrift ‘Baci dall’Italia. Baci da Alitalia’ tussen Rome en New York.

Ter ere van het negentigjarig bestaan van de kus bestaat er nu overigens ook een versie met witte chocolade. Da baciare!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

9 reacties

 1. Wat een pracht verhaal, heerlijk zijn ze. En wat een schitterende plaatjes, geweldig ook dat vliegtuig. En voor die witte ga ik zeker dit jaar op zoek.
  Ciao, un bacio!

 2. Nou ja, hoe kan het nou dat ik hier nog nooit van gehoord heb?

 3. weer een excuus om dit jaar Perugia te bezoeken. Tip neem eens de minimetro gratis parkeren en je stapt uit boven in de oude stad.

 4. Toen ik elf jaar geleden ophield met werken, heb ik mezelf getrakteerd op een conversatiecursus van een maand in Florence. Bij het VVV hadden ze een prachtig boekje over bekende personen die in de provincie Florence hadden gewoond (Le case della memoria). Je kon het gratis afhalen. Toen ik kwam, bleek de actie net afgelopen maar……. zei de jonge vrouw die me hielp, ik geloof dat ik er ergens nog eentje heb. Ondanks alle drukte, lag ze wel tien minuten op haar knieen in een doos te zoeken en vond het!
  De volgende dag heb ik haar een bacio gebracht.

 5. Wat een heerlijk verhaal Francine, en dat boekje is een leuke tip, daar ga ik nog eens naar zoeken in een tweedehands boekwinkel in Florence. Ciao!

 6. en je kan de fabriek van Perugina bezoeken en dan natuurlijk in het bijbehorende winkeltje veel chocolade proeven en kopen !

  Isabelle

 7. Leuk verhaal en een zeer leuke tip van Isabelle.
  volgende maand zijn we in Perugia em gaan we die fabriek zeker een bezoekje brengen

 8. wat een leuk idee voor Valentijn maar….zijn ze ook in Nederland te koop???Of alleen in Perugia!!

 9. Ciao Ilse, de Baci di Perugia kun je in Italië gelukkig in elk koffiebarretje krijgen, ook buiten Perugia. In Nederland zijn ze soms te koop bij (online) delicatessenwinkels zoals Peccati di Gola > https://www.peccatidigola.nl/italiaanse-chocolade-cioccolati

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *