Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek het Certosa di Bologna – een begraafplaats vol bijzondere grafmonumenten

Rijk versierde tempels, marmeren beeldhouwwerken, kloostertuinen en imposante booggalerijen – op het Certosa di Bologna kijk je je ogen uit.

Deze enorme begraafplaats beslaat ruim dertig hectare en is daarmee een van de grootste van Europa. Simone neemt je mee naar dit bijzondere kerkhof, waar je je als mens even heel nietig voelt.

Niet zomaar een begraafplaats

Simone: ‘Verschillende stands met kleurrijke bloemen markeren de hoofdingang van het Certosa. Ook diverse stalletjes met grafkaarsen hebben hier een plek gevonden. Zo kunnen bezoekers een bloemetje of kaars kopen voor de dierbare die ze bezoeken.

Dat het Certosa niet zomaar een begraafplaats is, is al snel duidelijk wanneer je het pad op loopt. Veel tombes en graven lijken meer op kunstwerken, waardoor het kerkhof bijna voelt als een openluchtmuseum.

Daarnaast ademt deze plek historie. Slachtoffers van beide wereldoorlogen, maar ook bekende Italianen als Lucio Dalla en Giosuè Carducci liggen op het Certosa begraven. Daarnaast gaat de historie van de oorspronkelijke begraafplaats die op deze plek lag, nog verder terug, naar de tijd van de Etrusken.

Bij de hoofdingang aan de Via della Certosa 18 is er een informatiecentrum waar je een plattegrond van de begraafplaats mee kunt nemen. Zo weet je altijd de weg weer terug te vinden naar een van de ingangen, want het Certosa is echt immens en telt in totaal vijf ingangen.

De geschiedenis van het Certosa di Bologna

Het Certosa opende in 1801 de poorten. Voor de huidige begraafplaats zijn verschillende elementen van het klooster dat eerder op deze plek stond, gebruikt.

Dit Kartuizer klooster werd al in 1334 gebouwd; het sloot de deuren in 1796 in opdracht van Napoleon. Je kunt de pracht van het vroegere klooster nog altijd zien in de Chiesa di San Girolamo.

Op de muren van deze kerk schittert een indrukwekkende cyclus van schilderingen over het lezen van Christus. In de zeventiende eeuw maakte de Bolognese schilder Bartolomeo Cesi (1556-1629) drie altaarstukken in de hoofdkapel.

Veel van de werken uit de kerk nam Napoleon mee naar Frankrijk, maar die zijn uiteindelijk weer teruggekomen naar Bologna.

Het hart van de begraafplaats is Chiostro III, op de plek van een van de vroegere kloostertuinen. Marmeren en bronzen beelden sieren de grafstenen en de Galleria degli Angeli (‘galerij van de engelen’) zorgt voor een indrukwekkend geheel aan kunstwerken, graftombes en zuilpartijen.

Daarnaast heb je vanaf dit stukje van het Certosa prachtig uitzicht op het Santuario della Madonna di San Luca in de verte.

Van het Certosa naar de San Luca

Vanaf het Certosa kun je ook makkelijk naar de San Luca lopen. Er ligt namelijk een lange booggalerij tussen de Arco del Meloncello, het beginpunt van de wandeling naar de San Luca, en het Certosa.

Nadat architect Ercole Gasparini in 1802 de monumentale entree met indrukwekkende zuilen en beeldhouwwerken maakte, ontwierp hij negen jaar later ook deze verbindende galerij.

Een Etruskische begraafplaats

Tussen 1816 en 1834 werden de hoofdruimten van het Certosa gebouwd; in 1816 de Loggia delle Tombe en later de Sala delle Catacombe en het Colombario. Dit Colombario is geïnspireerd op de Romeinse thermale architectuur.

In 1860 verrees de Galleria degli Angeli op de plek van de oude kapel van het klooster. Tussen 1869 en 1871 deed men een hele bijzondere ontdekking. Er werd namelijk een Etruskische begraafplaats blootgelegd onder de fundamenten van het voormalig klooster. De meeste vondsten die tijdens deze opgraving gedaan zijn, zijn te bezichtigen in het Museo Civico Archeologico.

Op het westelijke deel van de begraafplaats zijn diverse kleinere begraafplaatsen te vinden, die allemaal voor verschillende religies bedoeld zijn. Zo is er een joodse begraafplaats en een plek waar mensen met een anglicaanse of protestantse achtergrond begraven kunnen worden. Het crematorium ligt ook aan deze zijde van het Certosa.

Historische monumenten

In de loop van de jaren zijn er nieuwe herdenkingsplekken bijgekomen op het Certosa. Zo is er in het Chiostro VI een herdenkingsmonument voor de Eerste Wereldoorlog geplaatst.

In vergelijking met andere Italiaanse begraafplaatsen, zijn er op het Certosa heel veel monumenten die herinneren aan lokale en nationale gebeurtenissen in de geschiedenis. Zo laat het Campo degli Ospedali veel monumenten uit de art nouveau-periode zien.

In het Pantheon is een moderner werk te bewonderen. De Bolognese kunstenaar Flavio Favelli maakte in 2008 het werk Waiting Room. Deze lichtinstallatie geeft de ruimte een nieuwe invulling door het overweldigende licht.

Er is ook een bijzonder monument voor de gesneuvelde partizanen:

Graven van bekende Italianen

Op het Campo Carducci, dat naast de monumentale ingang ligt, vind je een aantal bekende Italianen. Dit stukje van het kerkhof is vernoemd naar de Italiaanse dichter Giosuè Carducci, die hier ook begraven ligt.

Ook de bekende Italiaanse zanger Lucio Dalla die in 2012 overleed, ligt hier begraven, net als de Bolognese schilder Giorgio Morandi, die hier in 1964 werd begraven.

Verschillende schrijvers uit de negentiende eeuw bezochten het Certosa om erover te schrijven. Onder meer Lord Byron, Charles Dickens en Sigmund Freud kwamen naar het Certosa om de begraafplaats met eigen ogen te aanschouwen.

Praktische informatie Certosa di Bologna

Het Certosa di Bologna ligt aan de Via della Certosa 18 in Bologna, op ongeveer een half uurtje lopen vanaf het Piazza Maggiore. De begraafplaats is geopend van 8.00 tot 18.00 uur van 1 maart tot en met 2 november. Van 3 november tot en met 28 februari sluit de begraafplaats een uurtje eerder.

Je kunt er ook met de bus komen. Neem dan buslijn 14,19, 21 of 36. Meer informatie over het Certosa vind je op deze website.

Een virtueel kijkje op het kerkhof

Aan de hand van onderstaande foto’s geniet je alvast virtueel mee van de mooiste plekken en beelden op het Certosa di Bologna:

Nog meer bijzondere plekken in Bologna

Simone tipt nog meer bijzondere plekken in Bologna en omgeving (met prachtige wandelroutes buiten de stad) in

Bologna | Simone Vos | ISBN 9789493300255 | € 24,50 | Edicola Publishers | bestel deze reisgids bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *