Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Antica Osteria Le Mura – traditioneel én creatief genieten van de Bolognese keuken

Het menu van veel osteria’s in Bologna is nagenoeg gelijk, met crescentine, tagliatelle al ragù, tortellini en cotoletta alla bolognese als hoofdrolspelers.

Nu moet je deze gerechten ook zéker een keer proeven als je in Bologna bent, maar als je er net als wij wat langer verblijft, wil je ook wel een keer iets anders. Schuif daarvoor zeker aan bij Antica Osteria Le Mura, ten zuiden van het centrum, bij de oude stadsmuren.

Tradizione of creatività?

Het menu is onderverdeeld in twee secties: tradizione (traditie) en creatività (creativiteit). Bij de traditionele gerechten vind je onder meer de eerder genoemde crescentine (gefrituurde hartige deegflapjes) met squacquarone (een soort roomkaas) en vleeswaren als mortadella, prosciutto en salami, tagliatelle al ragù, tortellini in crema e noce moscata en cotoletta alla bolognese.

Op het creatieve deel van de kaart wordt met veelal lokaal ingekochte ingrediënten buiten de Bolognese boekjes gekookt, maar wel met de Bolognese traditie in het achterhoofd.

Op de kaart vind je bijvoorbeeld polpette van mortadella en aardappel met gembermayonaise, gefrituurde artisjokken, de klassieke lasagne verde maar dan met schuim van Parmezaanse kaas, tortelli gevuld met eend, spaghettoni met ansjovis en saffraanrisotto.

Een mooie mix van de menukaart

Na een lange autoreis van Maastricht naar Bologna schuiven we aan bij Antica Osteria Le Mura. Onder toeziend oog van Lucio Dalla schieten we een paar foto’s van de knusse osteria, voor alle tafeltjes geleidelijk bezet raken en de serveersters heen en weer snellen tussen het keukenluikje, de twee verschillende ruimtes binnen en het terras.

We bestellen alvast een glas wijn en nemen de tijd om het menu te bestuderen. Alle gerechten – zowel de traditionele als de creatieve – klinken ons als muziek in de oren. We besluiten twee primi en een secondo te delen, zodat we van alles wat kunnen proeven.

Tortelli, risotto en parmigiana

We beginnen klassiek, met tortellini in crema e noce moscata: met vlees gevulde tortellini een superromige saus van room en nootmuskaat. Zó hartverwarmend lekker dat we de hele reis op slag vergeten zijn.

We zouden bijna nog ieder een halve portie bestellen, maar we bestelden eerder al een primo van de creatieve kant van de kaart. Altro che risotto! heet het gerecht – en het is inderdaad anders dan elke risotto die we ooit aten, zowel uit als thuis.

De risotto is dankzij de saffraan prachtig goudgeel van kleur, maar het bijzondere zit hem in de garnering: poeder van zwarte olijven en een mousse van robiola (hele bijzondere kaas) en limoen. Van dat olijvenpoeder zouden we wel een potje mee willen nemen, het maakt deze risotto goddelijk lekker!

Na deze twee primi proeven we als secondo de parmigiana e zucàtt: een parmigiana maar dan met courgette in plaats van aubergine en met scamorza in plaats van mozzarella. Al na één hap verzuchten we dat dit de lekkerste parmigiana is die we ooit aten (en dat waren er veel)!

Na deze drie heerlijke (halve) gerechten en een glas wijn slaat de vermoeidheid van de lange rit ineens hard toe. We slaan het toetje over, maar beloven de serveerster op onze laatste avond in Bologna terug te komen.

Polpette, tortelli, carciofi en crema bruciata

Een kleine week later buigen we ons weer over de menukaart. Dit keer nemen we vooraf de polpette van mortadella en aardappel op een bedje met spinazie, geserveerd met gembermayonaise.

Als primo kiezen we de tortelli d’anatra con polvere di pomodoro, pasta gevuld met eend geserveerd met poeder van tomaat. Zó lekker dat we dit keer wél een tweede portie bestellen, want na vanavond zal het een paar maanden duren voor we hier weer kunnen aanschuiven.

Vervolgens proeven we de gefrituurde artisjokken, die op tafel komen met een lekker frisse yoghurt-munt-dip. In Rome aten we de carciofi alla giudia al vaker, maar in combinatie met deze dipsaus smaken ze hier nóg beter!

We moeten natuurlijk ook onze belofte van de vorige keer inlossen en een dolce bestellen. We kiezen voor de crema bruciata (crème brûlée) met pistache (hémels!) en de tiramisù (een klassieker maar hier subliem uitgevoerd). Zo eindigen we ook weer mooi met een mix van tradizione en creatività!

Schuif ook aan bij Antica Osteria Le Mura

Ook genieten van al het lekkers bij Antica Osteria Le Mura? Je vindt het restaurant aan de Vicolo del Falcone 13/a in Bologna. Reserveren is aan te raden en kan zowel online als telefonisch via 0039-0510015254.

Antica Osteria Le Mura is van woensdag tot en met zondag geopend voor de lunch, van 12.00 tot 14.30 uur. ’s Avonds kun je er terecht van dinsdag tot en met zondag, van 19.00 tot 23.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *