In Italië eindigt een goede maaltijd vaak met een amaro, als perfecte afsluiter van een gezellige avond. We vertellen je graag meer over de bekendste amaro van de gehele laars: Vecchio Amaro del Capo.
Van medicijn tot digestivo
Amaro als aromatische kruidenelixer stamt al uit de middeleeuwen, toen monniken het gebruikten als medicijn. De krachtige mix van kruiden en planten gaf het een bittere afdronk, maar met een vleugje suiker om de smaak te verzachten werd de amaro later populair als digestief.
Vandaag de dag is er één onbetwiste favoriet: Vecchio Amaro del Capo. Vier op de tien Italianen kiezen voor deze Calabrese klassieker, die allang de regionale grenzen heeft overschreden en is uitgegroeid tot de geliefdste amaro van heel Italië.
Likeur uit Capo Vaticano
Diep in het zuiden van Italië, in Calabrië, ligt het dorpje Limbadi. Hier vind je de Distilleria Caffo, waar de familie Caffo al decennialang de iconische likeur Vecchio Amaro del Capo produceert.
Del Capo verwijst naar Capo Vaticano, een schilderachtige plaats met uitzicht op de Straat van Messina. Op het etiket prijkt dan ook een afbeelding van deze idyllische locatie.
Van Sicilië naar Calabrië
Distilleria Caffo heeft zijn succes te danken aan de rijke traditie van het distilleren in Calabrië, maar het bedrijf vindt zijn oorsprong op Sicilië. Aan het einde van de negentiende eeuw begon Giuseppe ‘Pippo’ Caffo daar met het distilleren van druivenschillen.
In 1915 kocht hij een distilleerderij in Santa Venerina, in de buurt van Catania, waar zijn zonen Sebastiano, Santo en Giuseppe later het familiebedrijf Fratelli Caffo – Distillerie di alcole, brandy e tartarici oprichtten. In 1952 verhuisden ze naar Limbadi en deze vestiging is nu nog steeds de thuisbasis van de distilleerderij.
Eenmaal op Calabrese bodem richtten ze zich vooral op het maken van ambachtelijke kruidenlikeuren door infusie in plaats van distillatie. In 1966 nam Sebastiano de leiding over en samen met zijn zoon Giuseppe Giovanni (Pippo), de huidige directeur, bouwde hij de distilleerderij in Limbadi uit tot het hart van de Caffo-productie.
Naar geheim familierecept
In de jaren vijftig ontwikkelde de familie Caffo de inmiddels legendarische Vecchio Amaro del Capo. Minder zoet dan andere amaro’s en nog altijd gemaakt volgens een goed bewaard familiegeheim.
Wat we wél weten? De likeur bevat negenentwintig zorgvuldig geselecteerde kruiden, bloemen, vruchten en wortels uit Calabrië. Herkenbare smaken zijn onder andere sinaasappel, zoethout, kamille, jeneverbes, munt en saffraan.
Elke plant en elk kruid heeft zijn eigen oogstseizoen. De ingrediënten worden dan ook gedurende het hele jaar vers geplukt en direct verwerkt om hun smaak optimaal te behouden. Het resultaat? Een krachtige, maar verrassend subtiele likeur met vijfendertig procent alcohol.
De amberkleurige amaro is in verschillende varianten te krijgen: de klassieker met een bitterzoete smaak en rijke afdronk, de Red Hot Edition, met Calabrese rode peper voor een pittige kick, en de Centenario, een exclusieve editie die rijpt op eikenhouten vaten.
Revolutionaire ontwikkelingen
De familie Caffo introduceerde in de jaren zeventig een revolutionair idee door amaro rechtstreeks uit de vriezer te serveren. Het maakte het bittere drankje nog populairder en veranderde de manier waarop kruidenlikeur wereldwijd wordt gedronken. Sindsdien geldt: ‘Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is!’
Tegenwoordig is Gruppo Caffo actief in meer dan vijfenvijftig landen, maar de distilleerderij blijft sterk verbonden met Calabrië en werkt waar mogelijk op een duurzame manier. Bijna alle ingrediënten komen van hun eigen boerderij en restproducten worden omgezet in groene energie. Bovendien bestaan de flessen voor meer dan tachtig procent uit gerecycled glas.
Cocktails met Vecchio Amaro del Capo
Naast Vecchio Amaro del Capo produceert de familie Caffo nog meer Italiaanse smaakmakers, zoals Limunì (citroenlikeur), Finocchietto (venkellikeur), BergaMia (bergamotlikeur) en Salmiacello (salmiaklikeur).
Toch blijft Vecchio Amaro del Capo de absolute nummer één. De likeur is niet alleen heerlijk om puur te drinken, maar is ook ideaal voor cocktails. Maak bijvoorbeeld eens een Capo Tonic, met 25 milliliter Vecchio Amaro del Capo, tonic (hoeveelheid naar smaak) en 10 milliliter limoensap, geserveerd in een wijnglas met veel ijs en een schijfje limoen.
Ook lekker: een Capo Negroni, met gin, rode vermout en Vecchio Amaro del Capo, gegarneerd met een stukje sinaasappelschil, of Capo Affogato, vanille-ijs overgoten met een shot espresso en een scheutje Vecchio Amaro del Capo. Varieer naar hartenlust, een scheutje van deze Calabrese likeur is ook heerlijk in een Espresso Martini!
Bijzondere band met Petrus Boonekamp
In de afgelopen twintig jaar is Gruppo Caffo explosief gegroeid. Naast het veroveren van de internationale markt, namen ze ook een aantal historische merken over, zoals Borsci in Taranto (Puglia) en het Nederlandse Petrus Boonekamp, de oudste likeur ter wereld.
Vecchio Amaro del Capo heeft zich door de jaren heen bewezen als de nummer één amaro van Italië en is een wereldwijd symbool van ambacht en smaak. Bekroond door prestigieuze jury’s, geliefd bij jong en oud en nog altijd trouw aan de Calabrese roots. Dat is een toost waard, salute!
Het is inderdaad een waar genot wanneer je de fles uit de diepvriezer haalt en verdeelt over de eveneens diepgevroren glaasjes.
Bijzonder leuk artikel, zoals steeds in Nieuwebrief en op de site.
Ik ben nog niet zover dat ik de Vecchio Amaro del Capo al geproefd heb. Maar het artikel was erg overtuigend en heeft ertoe geleid dat er nu een fles in de vriezer ligt te wachten.