Het is een van de dingen die een vakantie in Italië zo heerlijk maakt: lekker eten. Of je nu aanschuift bij een lokale trattoria, een bakje kersen koopt bij een kraampje langs de weg of neerstrijkt bij de lokale bar voor een aperitivo, de Italianen weten je te verrassen met verse producten en de allerlekkerste hapjes.
Gelukkig kun je een deel van de Italiaanse lekkernijen ook mee naar huis nemen, om je vakantiegevoel lekker lang vast te houden en in eigen tuin of keuken te genieten van het lekkers dat Italië te bieden heeft.
We doen graag inkopen bij de kleinere alimentari (kruidenierswinkels) en delicatessenzaken, maar eens in de zoveel tijd rijden we naar een van de grote supermarkten (Carrefour, Conad, Coop of Pam bijvoorbeeld).
Hier kunnen we uitgebreid langs alle schappen struinen om producten uit te zoeken die we thuis niet zo makkelijk in kunnen slaan (al hebben de Italiaanse delicatessenwinkels in Nederland en Vlaanderen ook een steeds groter aanbod).
Hieronder delen we onze favoriete souvenirs uit de Italiaanse supermarkt, van bijzondere pasta tot tubes tomatenpuree, van blikjes ansjovis tot koffie voor onderweg. Zorg voor een deels lege achterba(n)k zodat je goed kunt inslaan!
Pasta
Met stip op nummer één: pasta. Ook al hebben we om de hoek van ons kantoor in Amsterdam een fijne pastificio waar we regelmatig verse pasta halen, een voorraad gedroogde pasta is een must voor elke Italiëliefhebber. Zo maak je vanuit de voorraadkast bijvoorbeeld snel een spaghetti aglio olio peperoncino.
Wat we inslaan is afhankelijk van de regio waarin we zijn. Lokale varianten, die in eigen land moeilijker verkrijgbaar zijn, hebben de voorkeur: croxetti, orecchiette, pizzoccheri…
Qua merken geven we de voorkeur aan De Cecco, Pastificio Di Martino (die dit jaar door Dolce & Gabbana ontworpen verpakkingen heeft), Faella, Garofalo en Molisana, maar we proberen ook graag nieuwe merken uit als we die in het pastaschap vinden.
Risottorijst & bouillonblokjes
We maken minimaal één keer in de week een pan romige risotto. De rijst nemen we vaak uit Italië mee. Favoriet zijn de blikjes van Acquerello, maar we nemen ook graag de mooie papieren zakjes van Ferron mee.
Voor een snelle risotto (dat wil zeggen met kant-en-klare bouillon in plaats van vers getrokken bouillon) nemen we ook altijd een paar pakjes bouillonblokjes mee. In de meeste supermarkten heb je veel keuze, van funghi porcini (favoriet voor in een paddenstoelenrisotto) tot vis, groente en vlees.
Gedroogde paddenstoelen & pakjes room
Over funghi porcini gesproken: die nemen we ook regelmatig mee, gedroogd. Zo’n zakje gedroogde paddenstoelen komt namelijk altijd van pas. Met wat rucola en geraspte Parmezaanse kaas zet je er in een mum van tijd een lekkere pasta of risotto mee op tafel. In dat kader zijn ook de pakjes panna, room, een mooie aanvulling voor je voorraadkast.
Ansjovis & sardientjes in blik
Een aanwinst voor je keuken én voor je gerecht: de kleurrijke blikjes met ansjovis, sardientjes, makreel en tonijn. Wij kiezen altijd een mooie collectie uit voor Italiaanse sferen in je voorraadkast!
Ook lekker: neem een stukje bottarga mee (of een potje reeds geraspte bottarga). Bottarga is kuit van de harder dat je voornamelijk op Sardinië ook op de menukaart treft. Heerlijk over de pasta met vongole of over een omelet!
Overigens is de verse visafdeling in een Italiaanse supermarkt vaak van uitzonderlijk goede kwaliteit. Je waant je er bijna op een echte vismarkt, maar dan zonder het geschreeuw waarmee de marktlieden hun waar aanprijzen. Niet om mee te nemen natuurlijk, maar als je na je supermarktbezoek nog een avond wil koken, dan is een stukje verse vis voor op de barbecue of grill echt een aanrader.
Bijzondere bonen & andere peulvruchten
Naast een enorme keuze aan pasta vind je in de Italiaanse supermarkten ook een breed aanbod aan bonen en andere peulvruchten. We kiezen altijd voor borlottibonen en cannellinibonen, plus fagioli all’uccelletto (speciale witte bonen uit Toscane) als die er zijn.
Ook gaan er altijd een paar pakjes lenticchie, linzen, mee (de lekkerste komen uit Umbrië en van het eiland Ponza) en als het even kan ook wat gedroogde fave, tuinbonen (die ook heerlijk zijn als snack).
Olijfolie & azijn
Het liefst kopen we onze olijfolie in een groot blik direct bij de boer, maar als dat niet kan, kiezen we altijd een mooie fles in de supermarkt. Let wel op dat je échte olijfolie koopt: olio d’oliva extra vergine, liefst met een DOP-keurmerk. Je betaalt wel wat meer, maar de smaak van deze olijfolie is elke cent waard.
Aceto, azijn, kopen we vaak in de supermarkt. Laatst kochten we een ietwat zoete vijgenazijn, een aanrader bij een salade met mozzarella. Voor écht goede aceto balsamico (met keurmerk) betaal je een flink bedrag, dus dat kun je wellicht beter bij een delicatessenzaak kopen.
Tubes tomatenpuree
Onmisbaar in onze keuken: een tube tomatenpuree. Een beetje van deze concentrato di pomodoro geeft extra smaak aan je pastasaus. Er zijn verschillende varianten, afhankelijk van supermarkt en regio en ze zijn allemaal een mooie boost voor je ragù of tomatensaus. Er zijn ook speciale varianten, met bijvoorbeeld meerdere soorten groente.
Blikken vol blozende tomaten
Net zo onmisbaar: blikken met pomodori pelati, zeker als je die met San Marzano-tomaten neemt, van bijvoorbeeld Mutti of Valgri. Deze gepelde tomaten zorgen voor een extra vleug zomer aan je pastasaus, zelfs als het hartje winter is.
Wij hebben altijd een paar van die blikken in de voorraadkast. Met wat kruiden zet je dan in een handomdraai een lekkere pastasaus op tafel.
Potjes pesto
Er gaat natuurlijk niets boven zelfgemaakte pesto, maar voor op dagen met heel weinig tijd, onverwachte afspraken of andere zaken waardoor je geen boodschappen kunt doen, is het handig om een paar potjes echt goede pesto in de voorraadkast te hebben.
Met een pak pasta uit diezelfde voorraadkast maak je dan toch een lekkere en gezonde pasta in plaats van naar kant-en-klaarmaaltijden of afhaaleten te grijpen.
Pijnboompitten & pistachenoten
Voor verse pesto nemen we alvast de pijnboompitten mee uit Italië, die zijn hier namelijk veel goedkoper. Ook in onze winkelwagen: pistachenootjes en amandelen (zeker als we op Sicilië zijn).
Bloem, PaneAngeli & piadina’s
Voor de bakliefhebbers onder ons: sla je slag met alle soorten heerlijke bloem die je hier vindt. De keuze is echt uitgebreid, met verschillende soorten voor verschillende soorten baksels (van pizza en focaccia tot brood en natuurlijk zelfgemaakte pasta). Wij nemen altijd een paar pakken 00-bloem (doppio zero) mee.
Ook neuzen we altijd in het aanbod van PaneAngeli. Een paar zakjes gist (lievito) en vanillesuiker (vanillina) gaan standaard mee. Niet omdat je dit in Nederland of Vlaanderen niet kunt kopen, maar omdat de Italiaanse versie prachtige engeltjes op de verpakking heeft staan. Dat bakt toch net wat beter!
Niet zo’n bakker? De kant-en-klare piadina’s (platte broden, een beetje zoals wraps) die je alleen nog maar hoeft op te warmen zijn zowel op vakantie als thuis heerlijk voor de lunch. Vul ze met bijvoorbeeld stracchino (roomkaas), spinazie en paddenstoelen of simpelweg met mozzarella en ham. Buonissima!
Een keur aan koekjes
La dolce vita! De schappen in de supermarkt puilen uit van de keuze aan koekjes. We zijn dol op de zakken vol biscotti van Mulino Bianco. Er gaat altijd een zak met Abbracci (‘omhelzingen’) mee en vaak ook een zak met Pandistelle (‘sterrenbrood’, chocoladekoekjes met witte sterretjes).
Ook favoriet zijn de Canestrini (in de vorm van bloemetjes) en Batticuori of Cuoricini (in de vorm van hartjes) belanden vaak in onze winkelwagen.
Voor bij de cappuccino en caffè slaan we ook altijd cantuccini (die van Biscottificio Mattei zijn favoriet) of amaretti in. Voor het maken van tiramisù kiezen we de savoiardi (een soort lange vingers, maar dan wat breder) en natuurlijk moeten ook de lokale specialiteiten (zoals panforte of Siciliaanse amandelkoekjes) mee naar huis.
Koffie voor thuis en onderweg
De koffie op ons kantoor komt altijd uit Italië. Meestal bestellen we gewoon van achter onze laptop, aangezien Koffiecentrale al onze favoriete Italiaanse merken op voorraad heeft. We zijn vooral fan van de Napolitaanse merken Kimbo en Passalacqua, maar we proeven ook geregeld iets nieuws.
Boven aan ons boodschappenlijstje staat ook altijd een nieuwe voorraad Pocket Coffee van Ferrero: een bonbon gevuld met échte arabica-koffie. De beste combinatie ooit en een heerlijk opkikkertje bij een espresso.
Grissini & truffelchips
Voor de hartige trek kiezen we de chips met gember of met limoen/rode peper van het merk San Carlo. Ook lekker: truffelchips en grissini, liefst die met zeezout. Perfect voor bij de aperitivo thuis!
Frisdrank, wijn, bier & limoncello
We zijn dol op de limonades van San Pellegrino, met name de Limonata, de Aranciata en de Aranciata Rossa. Heerlijk is ook San Pellegrino Cocktail, met een bittertje, een variant die buiten Italië tot nu toe moeilijk te vinden is.
Vergeet ook de siropen van Fabbri niet (in heel veel smaken, waaronder verschillende vruchten, munt en amandel). Ook Fabbri’s kersen op siroop zijn heerlijk, over een bol vanille- of yoghurtijs echt een goddelijk toetje.
Nog meer lekkere typisch Italiaanse frisdrank: lemon soda, chinotto en cedrata. Maak maar plek in de koelkast!
Voor de aperitivo kies je uit flesjes Crodino (alcoholvrij) of een fles Aperol, die aangelengd met prosecco en bruiswater de vrolijk gekleurde Aperol Spritz oplevert.
Natuurlijk kun je in de supermarkt ook prosecco, wijn en bier inslaan. Wij gaan graag naar een wijnboer om ter plekke te proeven en te kopen, maar de Italiaanse supermarkten hebben over het algemeen een mooi aanbod aan lokale en regionale wijnen.
Datzelfde geldt voor limoncello. Wij kopen het vaak direct bij de (kleine) producenten, maar je vindt in elke supermarkt wel een paar soorten van deze citroenlikeur.
Aanrader: wil je zelf limoncello maken, neem dan uit Italië een fles pure alcohol mee om thuis mee aan de slag te gaan!
Nog meer culinaire souvenirs uit Italië
Voor nog meer culinaire souvenirs kun je vaak ook terecht in de wat grotere koffiebarretjes. Hier kopen we vaak de kleurrijk verpakte Leone-snoepjes en blikjes met Amarelli-drop.
Als je vakantie viert in de buurt van een (super)markt van Eataly, heb je nóg meer keuze aan drankjes en delicatessen (en ook aan verse producten en kookboeken).
Hopelijk kun je met bovenstaande tips heerlijke vakantiesouvenirs mee naar huis nemen. We zijn benieuwd wat jouw favoriete supermarktsouvenir is, suggesties en aanvullingen zijn meer dan welkom!
Om het Italië-gevoel nog lang vast te houden, nemen wij de volgende boodschappen altijd mee naar huis: fazzoletti (leuker dan papieren zakdoekjes..), Pro Raso scheerschuim voor de man en crème van Cera di Cupra. Gedurende het hele jaar een beetje Italie om ons heen,
Al jaren komen we bij EUROSPIN met fialialen over het hele land, voor alle lekkere en goekope dingen. Vooral de goeie safraan is te betalen.
Ook LIDL Italia is aan te bevelen met veel lokale producten.
Zoals de laatste keer in juni in Venetie-Mestre.
Ik neem iets heel geks mee uit de Lidl: een stapeltje reclamefolders met het assortiment! In de winter deel ik die uit aan mijn medeklasgenootjes en dan “verlekkeren” we ons aan de taal….je steekt er heel veel van op mag ik wel zeggen!
Ik ga regelmatig dagje naar Genk , op zaterdag is het daar versmarkt in de voormiddag in de Vennestraat, tussen de italiaanse restaurants en buurthuizen , met hier en daar ook winkeltje ( waar je af en toe ook san pellegrino cocktail kan kopen ) Op de markt staat ook een Siciliaans kraampje, bestellen in het italiaans is nodig. Verder is er nog een italiaanse supermarkt op de Europalaan met wijnkelder, supermarkt met traiteurmogelijkheden en restaurant op 1e verdieping . Daar sla ik altijd mijn voorraad bitter bianco in waar ik verslaafd aan ben geraakt na een vakantie in Puglia. Zeker eens doen , wij hebben dit al gedaan met onze klas
en was echt superleuk
In Noord-Italië is de supermarktketen Iperal hel bekend. Ik heb altijd een koelbox in de auto waarin ik een paar ons per ons verpakt) heerlijke San Danieleham en Bresaola meeneem. Thuis vacumeren en in de vriezer! Daarnaast vind ik de koffie van Chicco d’Oro heel erg lekker. En dan de pasta’s van Rummi natuurlijk.
wat wij, naast paste en blikken tomaat, altijd meenemen uit Italië en wat ik mis zijn de Gollia dropjes. Wel de originele, de kleintjes.
minimaal 10 zakken gaan er mee naar Nederland 😉
Ik neem niet veel mee. Alleen als er wat over blijft. Het meeste wat ik meeneem is, grappa crodino voor oma en een fles wijn
En vaak een grafkaars met pater Pio en/of mary