Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bolognina en het Memoriale della Shoah – Bologna

‘In Bologna heb je geen haast, daar heb je tijd voor eten, drinken en de cultuur. Het is dé stad voor levensgenieters,’ zo schrijft Ciao tutti’s Simone in haar reisgids over Bologna die begin deze maand van de persen rolde. Namens Simone en Edicola Publishers mogen we alvast een voorproefje delen uit deze reisgids.

Bolognina – klein Bologna

Simone: ‘Nog relatief onbekend, maar zeker niet te missen tijdens je bezoek aan Bologna is de wijk Bolognina. Letterlijk vertaald betekent het ‘klein Bologna’.

Deze wijk ligt direct achter het station en je vindt er een aantal interessante historische monumenten, muziekclubs, musea, moderne galerieën en veel street art. Bolognina heeft een ander karakter dan het centrum van de stad en voelt als een soort dorp in het grotere geheel.

Vroeger was het vooral een plek waar veel ambachtelijke werkplaatsen zaten, maar inmiddels is het imago van de wijk wat hipper en jonger.’

Memoriale della Shoah

Een van de indrukwekkendste monumenten van Bolognina is het Memoriale della Shoah. Simone: ‘De twee stalen blokken van tien meter hoog en tien meter breed staan tegenover elkaar, op de brug die over het spoor loopt. Het gedenkteken staat bovenaan een grote trappartij, haaks op de twee andere muren.

Het monument stelt een magneet voor. Mensen aantrekken om even stil te staan en te reflecteren en de discussie op gang brengen over wat er in het verleden is gebeurd; dat is het doel van dit gedenkteken.

Tussen de twee blokken in is precies genoeg ruimte gelaten zodat er een persoon tussendoor kan lopen. Het pad heeft aan het begin een breedte van een meter zestig, maar wordt steeds smaller, tot tachtig centimeter breedte aan het einde.

Hiermee willen de ontwerpers de beleving zo echt mogelijk maken en het gevoel van beklemming meegeven als je erdoorheen wandelt.

Het pad tussen de twee blokken is van stukjes basaltsteen gemaakt. Dit staat symbool voor de Judenrampe, de tocht die de joden moesten maken van Auschwitz I naar Auschwitz II (Birkenau).

De inval van het licht is ook bepalend bij deze doorgang; zowel overdag als ’s avonds zorgt de lichtinval voor een kalme sfeer.

De architecten gebruikten bewust een soort staal dat gaat roesten in de buitenlucht, om zo te laten zien dat alles in de loop ter tijd wordt aangetast en een rijke historie heeft.

Symbool voor de leegte

Aan de binnenzijde van het Memoriale della Shoah zijn lege vakken gemaakt, die staan voor de cellen van de gedeporteerden in de concentratiekampen. Ze staan symbool voor de leegte die de bezetters hebben achtergelaten door de gevangenen mee te nemen.

Aan de buitenzijde zie je juist een glad geheel waarbij alleen de contouren van de vakken te zien zijn, als een blanco pagina die in de richting van de stad staat.

De joodse gemeenschap, verschillende organisaties en een aantal inwoners, hebben gezamenlijk het initiatief genomen om dit monument te laten plaatsen. Het monument is op 27 januari 2016, op de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust, opgeleverd.

Een jaar daarvoor was er een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor het gedenkteken. SET Architects uit Rome won deze wedstrijd en ontwierp het Memoriale della Shoah. In minder dan twee maanden bouwden de Romeinse architecten het monument. De locatie van dit monument is bewust gekozen.

Juist door de heftige terreurdaad die in 1980 op het station plaatsvond (zie ook deze blog), wil de gemeente laten zien dat dit een plek is om ook de zwartste pagina’s uit de geschiedenis te herdenken.’

foto’s: Claudio Divizia & Pio3

Nog meer bijzondere plekken in Bolognina

Simone tipt meer bijzondere plekken in Bolognina, zoals de Mercatino Albani Bologna, Checkpoint Charly, street art van Blu op de Ex Mercato Ortofrutticolo en het Museo per la Memoria di Ustica.

Je vindt al deze plekken én meer moois in Bologna en omgeving (met prachtige wandelroutes buiten de stad) in

Bologna | Simone Vos | ISBN 9789493300255 | € 24,50 | Edicola Publishers | bestel deze reisgids bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *