Download gratis de Ciao tutti app!

Ontdek dé 10 Italiaanse bestemmingen voor 2022

Niets heerlijkers dan plannen maken voor een vakantie in Italië in het nieuwe jaar, van een bruisende stedentrip tot een ontspannen verblijf in de overweldigende natuur die in de laars nog te vinden is. We hopen dat jullie in 2022 weer prachtige nieuwe plekken mogen ontdekken in la bella Italia.

Uiteraard blijven wij elke dag een dosis Italiaanse inspiratie delen, maar vandaag delen we alvast tien bestemmingen die voor 2022 een plek op je wensenlijstje verdienen – voor een weekendje weg, een stedentrip of een lekker lange vakantie.

Procida – Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
Procida, het kleinste eiland voor de kust van Napels, is uitgeroepen tot de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2022. Terecht, want dit kleurrijke pareltje zal je hart meteen weten te veroveren. Niet vanwege de grootse monumenten, maar simpelweg vanwege de betovering van het doodgewone eilandleven.

Vaar erheen vanuit Napels of Pozzuoli, slenter door Marina Corricella met de bekende kleurrijke huisjes, klim naar het hoogste punt van het eiland voor een adembenemend uitzicht over al die kleurenpracht, dwaal door de nog vrij ongerepte natuur en eet een bord spaghetti ai frutti di mare of vers gevangen vis bij een van de restaurantjes aan of op het strand. In deze blog delen we onze beste tips voor een bezoek aan Procida.

Volterra – eerste città toscana della cultura
Op de shortlist voor de titel Italiaanse culturele hoofdstad in 2022 stonden naast Procida negen steden: Ancona, Bari, Cerveteri, L’Aquila, Pieve di Soligo, Taranto, Trapani, Verbania en Volterra (zie deze blog voor details als je een verrassende stedentrip wil maken).

Volterra won niet, maar werd door de regio Toscane wél uitgeroepen tot de allereerste città toscana della cultura, van een hopelijk lange reeks met elk jaar een andere Toscaanse stad die extra in de schijnwerpers zal staan.

Volterra kent een lange, indrukwekkende geschiedenis. Het stadje werd gesticht door de Etrusken, die het de naam Velathri gaven. Hun erfenis is nog op tal van plekken te zien, maar al dwalend door de straten van Volterra zie je veel en veel meer: wapperende was, kunstwerken van albast, sfeervolle pleinen, kleine kerkjes en hoge torens, adellijke palazzi (vaak met mooi versierde cortili, binnenplaatsen, of kleine ‘paardjes’ aan de gevel), straataltaartjes…

In deze blog tippen we vijftien dingen die je niet mag missen als je een dagje naar Volterra gaat, met naast culturele uiteraard ook genoeg culinaire tips!

Lago d’Iseo – een bijzonder kunstwerk voor onze wereld
In 2022 mag het Iseomeer weer een prachtig kunstwerk verwelkomen: Your world van Lorenzo Quinn. De artist impression laat een zilverkleurige wereldbol zien die wordt vastgehouden door twee enorme handen die tevoorschijn komen uit het water, met de continenten in het groen.

Volgens Lorenzo Quinn ‘ondersteunen de handen onze wereld; een wereld die in onze handen ligt en die we niet kunnen laten wankelen of zinken. Wij hebben de mogelijkheid om de aarde te redden – maar daar zijn sterke handen voor nodig. Met mijn kunstwerk ligt de wereld letterlijk en figuurlijk in onze handen.’

Wanneer het kunstwerk precies te zien zal zijn in 2022 is nog niet bekend, maar we houden je uiteraard op de hoogte. In deze blog lees je alvast meer details.

foto’s: Quinn Creations

Alba – op zoek naar truffels en andere tongstrelende producten
Alba is de hoofdstad van de Langhe, in de regio Piemonte. Het is een stad met een lange geschiedenis. De Romeinen gaven deze plaats de naam Alba Pompeia, maar lang voor die tijd was het al een bloeiende nederzetting.

Je vindt er niet alleen veel culturele en historische bezienswaardigheden, maar ook talloze restaurants en delicatessenzaken. In deze blog geven we een voorproefje, zodat je meteen snapt waarom Unesco Alba heeft uitgeroepen tot Creatieve Stad van de Gastronomie…

Ooit was de bijnaam van Alba ‘de stad met de honderd torens’, maar in werkelijkheid hebben er nooit meer dan dertig torens gestaan. Vandaag de dag meten de inwoners hun macht niet meer aan hoe hoog een toren is; zij vechten dit nu ondergronds uit, in de wijnkelders rond Alba, waar zoveel beroemde wijnen vandaan komen en waar je zeker moet gaan proeven.

In het najaar is een bezoek aan Alba nóg veelbelovender dan anders, vanwege de grote truffelbeurs die hier dan wordt gehouden. Nu de truffeljacht sinds december 2021 ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat (zoals je in deze blog kunt lezen), mag een bezoek aan Alba met stip boven aan je wensenlijstje voor dit jaar!

Florence – Best in Travel volgens Lonely Planet
Florence is de enige Italiaanse bestemming die voor 2022 op de Best in Travel-lijst van Lonely Planet staat. De reden? Slechts weinig andere steden bieden zó veel kunst op zo’n kleine oppervlakte als Florence.

In een stad die Michelangelo wellicht nog grotendeels zou herkennen, kun je je onderdompelen in ontelbaar veel kerken en musea, met waar je kijkt belangrijke kunstwerken. Zelfs in de openlucht valt er ontzettend veel te zien – van wereldberoemde beelden en klaterende fonteinen tot prachtig gedecoreerde façades en koepels.

Een extra reden om Florence dit jaar te bezoeken is de langverwachte opening van de Corridoio Vasariano, de ‘geheime’ gang die van de Galleria degli Uffizi naar het Palazzo Pitti loopt, over de Ponte Vecchio. We zullen je daar later dit jaar meer over vertellen.

Turijn – thuis voor het Songfestival
De Romeinse band Måneskin schreef namens Italië het Songfestival in Rotterdam op hun naam, met het nummer Zitti e buoni. Dat betekent dat we ons mogen verheugen op een Italiaans songfestival in 2022, vanuit Turijn!

Op dinsdag 10 mei en donderdag 12 mei vinden de halve finales plaats; op zaterdag 14 mei de finale. Een week later, op 21 mei, finisht een van de etappes van de Giro d’Italia in Turijn.

Turijn swingt echter het hele jaar door, met de grote Slow Food-beurs die elke twee jaar in het najaar wordt gehouden, Luci d’Artista in de winter en de koninklijke pracht die dit jaar nog meer schittert dan anders. Via deze link vind je al onze tips voor Turijn, met later dit jaar zeker wat nieuwe verhalen voor een bezoek aan deze stad.

Bologna – voor de lekkerste stedentrip van 2022
De allerlekkerste stad van Italië is en blijft Bologna! Deze buonissimo bestemming staat namelijk bekend als la grassa, ‘de vette’. Die bijnaam dankt de stad aan onder meer de verse pasta, met name de gevulde variant, aan de ragù alla bolognese, aan de mortadella, aan de lasagne… Bologna wordt dan ook met recht ‘de buik van Italië’ genoemd.

Een tweede bijnaam van Bologna is la rossa, de rode. De oorsprong van deze naam is niet helemaal duidelijk. Is het vanwege de rode kleur van gevels en daken of vanwege de politieke overtuiging van de Bolognese bevolking?

Ten slotte kennen we Bologna nog als la dotta, de geleerde. Bologna is namelijk de oudste universiteitsstad ter wereld. Nog steeds herbergt de stad studenten met de meest uiteenlopende nationaliteiten.

Zowel de vette, de rode als de geleerde kant van Bologna zijn een ontdekking waard. Verken de stad met onze verhalen, die we dit jaar zullen aanvullen met heel veel meer bellissimi en buonissimi tips.

Rome – klassieke bestemming vol ‘nieuwe’ bezienswaardigheden
Je verwacht Rome wellicht niet in dit lijstje, als klassieke bestemming voor een stedentrip. Maar er is elke keer weer zoveel ‘nieuws’ te ontdekken in de Eeuwige Stad dat een bezoekje aan Rome ook in 2022 eigenlijk niet mag ontbreken.

De afgelopen jaren openden veel historische monumenten na een lange restauratie hun deuren, als museum of expositieruimte, zoals het Palazzo Branaccio en het Mausoleum van Augustus.

Ook nieuw en echt prachtig om te zien is de Scatola Archeologica della Domus Aventino onder de Aventijn. Buiten het centrum valt er ook steeds meer te ontdekken. Heb je de street art in de wijk Trullo al eens gespot bijvoorbeeld?

Kortom: Rome weet je altijd weer te verrassen. Ook – of misschien wel juist – als je de stad een tweede, derde of tiende keer bezoekt. Staat een stedentrip Rome op de planning, duik dan voor vertrek in al onze blogs over Rome (of check de gratis Ciao tutti App) zodat je een mooi programma kunt maken op basis van onze tips.

Ook een aanrader: combineer een bezoek aan Rome met het ontdekken van ander moois in Lazio, de regio die buiten de hoofdstad nog vrij onontdekt is. Ontdek bijvoorbeeld de Castelli Romani, zeventien burchtdorpjes vlak bij Rome, trek langs de kust van Odysseus met pareltjes als Sperlonga en Gaeta of maak een Slow Food-tour door Tuscia.

Cilento – een goed bewaard geheim ten zuiden van de Amalfikust
Met steden als Napels, Sorrento en Salerno en vooral met de wereldberoemde Amalfikust met pareltjes als Amalfi en Positano is het meer dan logisch dat de regio Campanië enorm in trek is en steeds vaker wordt gekozen als vakantiebestemming.

Misschien dat de enorme toeristenstroom langs de Amalfikust je wat huiverig maakt en je liever een rustigere bestemming kiest. Als je wil genieten van de schoonheid van de regio Campanië, maar dan buiten de gebaande paden, reis je nog iets zuidelijker, naar de prachtige Cilento, een streek die zich uitstrekt van de havenstad Salerno tot aan het stadje Sapri.

Felicia van Salerno Travel geeft je in deze blog een aantal goede redenen om de Cilento te bezoeken. Nog veel meer inspiratie voor een bezoek aan de Cilento vind je in deze artikelen.

Friuli-Venezia Giulia – het ‘vergeten hoekje’ van Italië
In het uiterste noordoostelijke hoekje van Italië ligt een verborgen paradijs, nog onontdekt en vrij van massatoerisme: de regio Friuli-Venezia Giulia!

Je kunt er genieten van heerlijke streekspecialiteiten als Prosciutto di San Daniele, slenteren door de straten van statig Trieste, luieren op het strand van Lignano, wandelen door de adembenemende natuur in de zomer of bijzondere sneeuwwandelingen maken in de winter.

Maar dat is nog niet alles: je bewondert er een aantal prachtige plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan (zoals Cividale del Friuli en Palmanova) en schitterende mozaïeken in Aquileia, je proeft er heerlijke wijnen en bezoekt sprookjesachtige kastelen. Via deze link vind je al onze tips voor een onvergetelijke vakantie in dit ‘vergeten hoekje’ van Italië.

Op een nieuw jaar vol mooie reizen naar Italië!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.