Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Your world – kunst van Lorenzo Quinn in het Lago d’Iseo

In 2016 vormde het Lago d’Iseo het decor van The Floating Piers, een uniek project van kunstenaar Christo. In 2023 mag het Iseomeer weer een prachtig kunstwerk verwelkomen: Your world van Lorenzo Quinn.

De artist impression laat een zilverkleurige wereldbol zien die wordt vastgehouden door twee enorme handen die tevoorschijn komen uit het water, met de continenten in het groen. Het kunstwerk zal te zien zijn bij Sulzano, waar ook de drijvende pier van Christo van start ging.

Volgens Lorenzo Quinn ‘ondersteunen de handen onze wereld; een wereld die in onze handen ligt en die we niet kunnen laten wankelen of zinken. Wij hebben de mogelijkheid om de aarde te redden – maar daar zijn sterke handen voor nodig. Met mijn kunstwerk ligt de wereld letterlijk en figuurlijk in onze handen.’

impressie: Lorenzo Quinn

De installatie zal grotendeels worden gemaakt van gerecycled plastic. Het idee is dat je straks een plastic flesje inlevert als toegangskaartje, waarvoor je een zaadje in ruil krijgt, om thuis te planten en zo een beetje bij te dragen aan een groenere wereld.

Wanneer het kunstwerk precies te zien zal zijn in 2023 is nog niet bekend, maar we houden je uiteraard op de hoogte.

De handen van Lorenzo Quinn in Venetië

Lorenzo Quinn, die op 7 mei 1966 werd geboren in Rome, is de zoon van de beroemde acteur Anthony Quinn, die in 2001 overleed. Hij groeide op in Italië en in de Verenigde Staten, maar woont momenteel in Barcelona. Hij is over de hele wereld bekend om zijn enorme handen.

Je kent Quinn wellicht wel van twee kunstwerken die hij eerder in Venetië maakte. In 2017 debuteerde hij in de lagunestad met zijn werk Support: negen meter hoge handen die het Palazzo del Trecento (waarin hotel Ca’ Sagredo is gevestigd) aan het Canal Grande ondersteunden, om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de stad.

In 2019 schitterde Quinns Building Bridges bij de Arsenale: zes paar handen die een twintig meter lange en vijftien meter hoge brug vormden, als eerbetoon aan de stad die bestaat uit bruggen.

foto’s: Hungry Bild, Tara van der Linden,
Anamaria Mejia, Gianluca Piccin & Marco Rubino

Quinn wilde hiermee tevens een oproep doen meer bruggen te bouwen dan muren op te trekken en onoverbrugbare barricades op te werpen.

Quinns handen in Florence en Palermo

Ook in Florence waren Quinns handen te zien, in de Giardino di Boboli. Hier plaatste hij Give, twee grote handen die samen een olijfboom dragen. Een schitterend symbool van vrede, dat na Florence ook even in Palermo te zien was.

foto’s: Lorenzo Quinn & Giuliano Verne

Quinns handen buiten Italië

Ook buiten Italië zijn Quinns werken te zien. We wijzen hier graag nog even op zijn Vroom vroom, dat te zien is in Londen, Valencia en Abu Dhabi: een Fiat 500 die wordt vastgepakt door een enorme hand.

foto’s: Ana del Castillo & Thomas Dutour

In Nederland bewonder je een van Quinns werken bij het kantoor van Afas in Leusden. Het lijkt wel wat op het werk dat in het Iseomeer zal verrijzen:

foto’s: Lorenzo Quinn

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Anneke de Jong

  Wat schitterend zijn deze beeldhouwwerken van Lorenzo Quinn en Doppio Sogno!

  Is het mogelijk hierover catalogie of boeken te bestellen?

  Met vriendelijke groeten Anneke de Jong

 2. Ciao Anneke,
  voor zover ik weet zijn er vooralsnog geen boeken over deze kunstenaars en hun werken gemaakt helaas…

 3. Viviane Heugens

  Absoluut geslaagd werk van Lorenzo Quinn met schitterende symboliek over actuele thema’s die ons allemaal aanbelangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *