Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zeven redenen voor een vakantie in de Cilento

Met steden als Napels en Salerno en een kustlijn met pareltjes als Positano en Sorrento is het meer dan logisch dat de regio Campanië enorm in trek is en steeds vaker wordt gekozen als vakantiebestemming.

Misschien dat de enorme toeristenstroom langs de Amalfikust je wat huiverig maakt en je liever een rustigere bestemming kiest. Als je wil genieten van de schoonheid van de regio Campanië, maar dan buiten de gebaande paden, reis je nog iets zuidelijker, naar de prachtige Cilento, een streek die zich uitstrekt van de havenstad Salerno tot aan het stadje Sapri. Felicia van SalernoTravel geeft je een aantal goede redenen om de Cilento te bezoeken.

#1 De Cilento is minder toeristisch
Felicia: ‘Ik trap direct af met misschien wel de belangrijkste steekwoorden bij het bepalen van de ideale vakantiebestemming: minder toeristisch. Afgezien van een enorme piek in de maand augustus – wanneer de Italianen zelf vakantie vieren – kun je namelijk stellen dat de Cilento een stuk minder toeristisch is dan andere plekken in de regio.

Dit maakt het niet alleen een aangename bestemming om te kunnen ontspannen, maar ook om een stuk authentiek Zuid-Italië te kunnen ervaren. Minder toeristisch betekent vaak ook dat je geld hier een stuk meer waard lijkt te zijn dan bijvoorbeeld langs de Amalfikust. Dit geldt voor zowel de prijs die je betaalt voor een accommodatie als de kosten voor een uitgebreide maaltijd met smaakvolle, lokale producten.

#2 De Cilento heeft schoon zeewater
De Cilento heeft veel mooie badplaatsen waar je op een mooie dag heerlijk op het strand kunt ontspannen. Het zeewater is vaak van uitstekende kwaliteit, prachtig helder en schoon. Verschillende stukken van de kust en zee worden dan ook tot een beschermd natuurgebied gerekend, met als doel om het natuurlijke en ecologische karakter van de omgeving te kunnen behouden.

Zo is het gebied rondom Castellabate al sinds 1972 een beschermd natuurgebied en zorgen de genomen maatregelen en regels in de verschillende zones er onder ander voor dat de kwaliteit van het zeewater gewaarborgd kan worden.

Ook het stuk van Marina di Camerota tot Policastro Bussentino is een beschermd zeegebied, waar je de prachtigste baaien kunt vinden.

#3 In de Cilento vind je nog ongerepte natuur
De meeste dorpen van de Cilento liggen in het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni. Ze vallen daarmee onder het cultureel beschermd erfgoed.

Het gebied is rijk aan prachtige wandelroutes, zowel langs de kust als landinwaarts waar je volop kunt genieten van de ongerepte natuur. Zo is er een prachtige route in Marina di Camerota die je langs de drie mooiste baaien van het gebied leidt en loopt er vanaf Palinuro de Sentiero della Primula, een route waar kustwegen worden afgewisseld met bergwegen en stukken stedelijk gebied (de Primula Palinuri is een zeldzame, beschermde gele campanula-bloem die het symbool is geworden van het Parco Nazionale del Cilento).

Het gebied rondom Castellabate heeft eveneens een rijke natuur, waar verschillende ongebruikelijk plant- en diersoorten voorkomen. Zo wordt de omgeving gekenmerkt door jeneverbesstruiken, aardbeibomen, olijf- en vijgenbomen en leven er op de zeebodem verschillende zeldzame vissoorten en schaaldieren.

Op het land, en dan hoofdzakelijk op het eiland van Licosa, leeft de Podarcis sicula klemmeri hagedis, die alleen in dit gebied voorkomt. In het gebied van Tresino kun je dieren als de visarend en de cervone-slang tegenkomen.

De aanwezigheid van bovengenoemde plant- en diersoorten, is een van de voornaamste redenen dat dit gebied beschermd wordt, zodat we er nog lang van kunnen genieten.

#4 De tempels van Paestum & het stadje Agropoli
Net als in de rest van de regio Campanië zijn er ook in Cilento schitterende sporen van het verleden te vinden. De tempels van Paestum zijn daar een goed voorbeeld van. Het is een van de meest waardevolle archeologische vindplaatsen in Italië.

De stad werd in de zevende eeuw voor Christus gesticht door de verdreven inwoners van Sybaris (het huidige Sibari in Calabrië), die met hun bezittingen en rijke ervaring de economie een goede impuls wisten te geven. Uit deze bloeiperiode dateren de drie Griekse tempels, die pas in 1752 weer aan het licht kwamen.

In het archeologisch museum van Paestum kun je veel van de rijkdommen uit de Griekse periode bewonderen, waaronder de Tombe van de Duiker.

Ook in het stadje Agropoli voel je de geschiedenis. Zo wordt het historisch centrum nog steeds omringd door een groot deel van de oude stadsmuren, inclusief de toegangspoort uit de zeventiende eeuw. Een belangrijk hoogtepunt is het Castello Aragonese, hoog op de top van de heuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Agropoli en de omgeving.

#5 De Cilento telt veel authentieke dorpjes
Zowel langs de kust als landinwaarts vind je prachtige kleine dorpjes waar het soms lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Ga je de bergen in en op zoek naar de kleine pareltjes, verstopt tussen de groene bergen, kijk dan niet vreemd op wanneer je door de inwoners aangestaard wordt. Het is namelijk bijzonder interessant om een vreemdeling hier rond te zien wandelen.

In deze dorpjes vind je kleine winkeltjes waar je de heerlijkste lokale producten aan kunt schaffen zoals olie en wijn. Vraag een local een goede plek om te genieten van de plaatselijke specialiteiten en je zult gegarandeerd een aantal goede tips meekrijgen.

#6 In de Cilento eet je de allerbeste buffelmozzarella
In de hele regio Campanië kun je heerlijke mozzarella vinden, maar het is algemeen bekend dat je in de provincie Salerno de allerbeste mozzarella di bufala eet. Wees wel gewaarschuwd, want na het proeven van een verse mozzarella van buffelmelk, zul je voor de rest van je leven verwend zijn en niet anders meer willen.

In de omgeving van Paestum zijn er verschillende zuivelfabrieken en buffelboerderijen te vinden waar je zo’n goddelijk bolletje mozzarella kunt proeven en tevens een kijkje kunt nemen achter de schermen. Zo kun je een rondleiding krijgen bij Tenuta Vannulo of deelnemen aan een proeverij bij Caseificio Barlotti.

#7 In de Cilento word je gezond oud
Ja, je leest het goed: het is een gezonde keuze om dit gebied te bezoeken. Naar Cilento gaan en vervolgens leven en eten zoals de Cilentani dat doen, heeft namelijk een positief effect op je levensverwachting.

Neem het dorpje Pioppi, waar inwoners door hun levensstijl geen last hebben van chronische ziektes en gemiddeld tien jaar langer leven. Het geheim: vers en onbewerkt voedsel afkomstig uit de eigen moestuin.

Pasta en pizza eten ze nauwelijks, er wordt dagelijks heel wat afgewandeld en liggen de inwoners van Pioppi ’s avonds op tijd in bed om verzekerd te zijn van voldoende nachtrust. Deze levensstijl heeft mensen geïnspireerd en is vertaald in het beroemde Pioppi-dieet, dat inmiddels over de hele wereld populair is.

In het dorpje Acciaroli is ruim tien procent van de achthonderd inwoners ouder dan honderd jaar en ook nog eens kerngezond. Ook hier speelt het mediterrane dieet een belangrijke rol, wat niet heel gek is wanneer je je bedenkt dat Acciaroli op slechts tien minuten rijden van Pioppi ligt.

De gezonde levensstijl afkijken van oude, kerngezonde Cilentani, lijkt mij alleen al een enorm goede reden voor een bezoek aan de Cilento!’

Benieuwd naar de Cilento? Felicia laat je graag kennismaken met dit gebied tijdens een schitterende dagtour. Meer info vind je via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ik geniet iedere keer weer van Ciao tutti!
    Wegens persoonlijk omstandigheden blijf ik altijd dicht bij de deur, maar door het lezen van je bijdragen opent zich de wereld voor me.
    Warme groet

  2. Grazie Mieke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *