Download gratis de Ciao tutti app!

Escher in Calabrië

Wie het werk van Escher bekijkt, kijkt meerdere keren door de ogen van de kunstenaar naar Italië, zo schreven we in deze blog. We bekeken toen de Eeuwige Stad door de ogen van deze bijzondere kunstenaar. Maar Escher trok ook naar het zuiden van Italië, naar onder andere de Amalfikust, Sicilië en Calabrië.

In deze laatste regio maakte Escher in 1930 een houtsnede van het tegen de bergen aangeplakte dorpje Morano. Op de website van Escher in het Paleis vertelt Mickey Piller over dit bijzondere werk van Escher: ‘In 1930 liep hij samen met twee vrienden en een pakezeltje door Campanië en Calabrië in Zuid-Italië. Als altijd maakte hij tekeningen van plekken die hij misschien later nog eens op de een of andere manier zou willen gebruiken.

Op 23 mei 1930 bereikten ze het kleine bergstadje Morano. We kunnen eigenlijk altijd Eschers tochten goed nagaan omdat hij in kleine zakagenda’s de route bijhield. Maar hij dateerde zijn tekeningen ook. Er bestaat ook een foto van Morano uit een van de Italiaanse fotoalbums. Deze foto is hoogst waarschijnlijk op dezelfde plek genomen waar hij heeft zitten tekenen.’

 © the M.C. Escher Company BV-Baarn | www.mcescher.com

Escher maakte echter meer schitterende herinneringen aan zijn tocht door Calabrië. Hij legde onder andere zijn bezoek aan Fiumara, Tropea en Rocca Imperiale vast in zijn schetsen en houtsneden:

© the M.C. Escher Company BV-Baarn | www.mcescher.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Wat boeiend en wat een aantrekkelijke reis. “Helaas’ net een maand in Toscane gezeten dus die reis zit er niet in dit jaar. Ik ben in Firenze op zoek gegaan naar “Berta” en heb haar gevonden! Leuk!
    Ciao Suzanne

  2. Ciao Suzanne!
    Wat leuk dat je Berta hebt gezocht en gevonden. De verhalen ter plekke vinden is heerlijk, maar het is nog heerlijker als mijn lezers naar aanleiding van mijn verhalen op zoek gaan naar de plekken en er dan net zo van genieten als ik. Ik ga haar ook snel maar weer eens opzoeken!
    Saluti!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *