Journalist Vivian de Gier en fotograaf Marc Brester reizen graag en vaak naar Italië. Dit keer zijn ze in Ferrara, waar ze in de voetsporen treden van schrijver Giorgio Bassani (Bologna, 4 maart 1916 – Rome, 13 april 2000). Giorgio Bassani | foto: De Bezige Bij De ietwat valse noten van een violist onder de portici tegenover het Castello Estense in Ferrara worden overstemd door de rammelende kettingkasten van de fietsers die zich over de kasseien naar hun bestemming spoeden. Ferrara staat bekend als fietsstad, maar dit oude Italiaanse stadje, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt, is bij veel …
Lees meer »Emilia-Romagna
Brisighella – een middeleeuws ezelstraatje, olijfolie en kiwiplantages
Afgelopen zomer bezocht Lieve van Insolita met haar gezin de regio Emilia-Romagna. Ze logeerden in Brisighella, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In deze blog laat ze ons meegenieten van dit pittoreske plaatsje. Lieve: ‘Als we het weggetje naar onze verblijfplaats Podere Ovello inslaan, wordt onze aandacht meteen getrokken door de Pieve del Thò. Dit romaanse bouwwerk is het oudste kerkje in de Lamone-vallei. Het is gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw; een precieze datering is niet bekend. Het is tegenwoordig een geliefde trouwlocatie. Wanneer we onze weg vervolgen, zien we rijen vol …
Lees meer »Buonissimo Barco: gouden balsamico, de lekkerste ham & het trotse kasteel van Torrechiara
Ciao tutti-lezer Mariëlla bracht afgelopen twee jaar een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. Eerder deelde ze haar favoriete agriturismo al met ons, plus twee heerlijke adresjes voor liefhebbers van Parmezaanse kaas. In dit artikel deelt ze nog veel meer mooie plekken en lekkere adresjes in Barco en omgeving. Buonissimo balsamico Mariëlla: ‘Barbara van Agriturismo Corte Bebbi heeft een rondleiding voor ons geregeld bij het balsamicobedrijf Acetaia Picci, In het naburige dorpje Cavriago. De eigenaar vertelt vol passie (en in goed Engels) over zijn product, leidt ons rond langs de …
Lees meer »Buonissimo Barco: Agriturismo Corte Bebbi en schatkamers vol Parmezaanse kaas
Ciao tutti-lezer Mariëlla gaat sinds 2008 op vakantie naar Italië. Meteen die eerste keer is ze besmet geraakt met het Italiëvirus en is een ander vakantieland eigenlijk geen optie meer. Daarom volgt ze sinds 2015 ook Italiaanse les, om zo iets makkelijker met de lokale bevolking te kunnen communiceren. Mariëlla gaat altijd naar het Gardameer (met name voor de kinderen), maar het liefst reist ze naar de wat onbekendere stukjes van Italië. De afgelopen twee jaar bracht ze een deel van haar zomervakantie door in Barco, in de provincie Reggio Emilia, in de regio Emilia-Romagna. In dit artikel deelt ze …
Lees meer »De grachten en het ‘geheime raampje’ van Bologna
Bologna heeft niet alleen kilometers lange portici, zuilengalerijen, maar ook een heel netwerk aan grachten. Ze zijn soms wel een beetje moeilijk te vinden, dus in deze blog vertellen we je precies waar je moet zijn om een glimp van de grachten op te vangen. Bologna – ‘het Amsterdam van Italië’ Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit was Bologna ‘het Amsterdam van Italië’. Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw werd er een complex systeem van grachten en kanalen in de stad aangelegd. De kanalen verbonden Bologna met de belangrijke rivieren de Po en de Savena, en …
Lees meer »Italië in mijn broekzak – Op audiëntie bij Pavarotti
Sinds 2000 woont Pascal Horbach in Italië. Als televisieproducer werkt hij aan uiteenlopende programma’s waarvoor hij de mooiste locaties bezoekt en steeds weer bijzondere mensen ontmoet. Op Ciao tutti zal hij regelmatig verslag doen van onderwerpen en personen die hem de afgelopen jaren hebben weten te raken of van topics die de uitzending niet haalden. In zijn eerste blog vertelde hij over zijn bijzondere ontmoeting met de oudste vrouw ter wereld. Dit keer een ontmoeting die minstens zo bijzonder is: Pascal mag op audiëntie bij niemand minder dan Luciano Pavarotti, de beroemdste tenor aller tijden. portret van Pavarotti uit de …
Lees meer »Locanda Spadoni – logeren tussen de varkentjes
Faenza staat bekend om het kleurrijke keramiek, maar ook om een bijzonder soort varken waarvan heerlijke hammen worden gemaakt: de Mora Romagnola. Van dit varkentje kon je een paar jaar geleden nog slechts vijftien exemplaren vinden, bij Mario Lazzari, een op leeftijd zijnde boer net even buiten Faenza. En dat terwijl er in 1949 nog 22.000 van deze varkentjes rondscharrelden in de provincie Romagna… Gelukkig wist men met de hulp van Mario en de vijftien overgebleven varkens een succesvolle reddingsactie op te zetten voor dit bijzondere ras. Inmiddels rollen er weer heel wat van deze varkens door de modder en …
Lees meer »Ontdek de mooiste plekken van Parma!
Wie Parma zegt, zegt Parmezaanse kaas en Parmaham. Uiteraard moet je tijdens een bezoek aan de stad proeven van deze delicatessen, maar ook Parma zelf verdient aandacht. Niet voor niets was deze prettige stad in Noord-Italië in 2020 en 2021 de culturele hoofdstad van Italië! Naast de culinaire erfenis mag Parma namelijk trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek. Statige stad vol bezienswaardigheden Met name onder het bewind van de familie Farnese groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en schitterende muziek. Gelukkig …
Lees meer »Groen Parma – de mooiste parken en tuinen
Het is heerlijk om langs de pastelkleurige huizen en stoere torens van Parma te wandelen, maar er gaat af en toe ook niks boven een middag in het groen. Saskia tipt daarom de mooiste parken en tuinen in Parma en nét erbuiten. Parco Ducale In het Parco Ducale, dat ooit werd aangelegd als buitenverblijf voor de Farnese-familie, kun je nu even lekker bijkomen van alle kunst en cultuur. Je vindt het park in de wijk Oltretorrente, aan de andere kant van de torrente, de rivier die door Parma loopt en die net als de stad Parma heet. Het is dé …
Lees meer »Parmigiano Reggiano – alles wat je wil weten over Parmezaanse kaas
Italianen weten wat lekker is. Tijdens een rondreis in Italië moet je naast de pittoreske plaatsen dan ook zeker wat culinaire adresjes bezoeken. In de heuvels rondom Parma mag je bijvoorbeeld de producenten van Parmigiano Reggiano, Parmezaanse kaas, niet missen. De eerste productie van Parmezaanse kaas dateert waarschijnlijk al van rond 1200. Boccaccio noemt de kaas zelfs al in zijn Decamarone – geschreven in 1348 – waarin sprake is van ‘een berg van geraspte Parmezaanse kaas, vanwaar maccheroni en ravioli, gekookt in kapoenbouillon, naar beneden rollen’. Consorzio del Parmigiano Reggiano Pas sinds 1934 wordt er streng toegezien op de productie van de …
Lees meer »Morandi – meester in stillevens
De Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) was een meester in stillevens. Met zijn in zachte kleuren geschilderde vazen, potjes en flessen veroverde hij een belangrijke plek in de kunstwereld. Morandi woonde en werkte in Bologna, waar hij een teruggetrokken bestaan leidde. Hij woonde samen met zijn drie ongehuwde zussen onder één dak en bracht de meeste tijd door in zijn atelier. Hij ging slechts sporadisch op pad en verliet Bologna zelden. Morandi’s atelier | foto’s: Paolo Ferrari Zijn studio had slechts één raam, dat uitkeek op een binnenplaats. Hier tekende, las en sliep hij. Er stonden slechts een paar meubels: …
Lees meer »Buonissima Bologna – 10x genieten in la grassa
Bologna is de stad van het goede leven. Het wordt door de Italianen gezegd – en uiteraard door de Bolognesi zelf – en Fiorella Opromolla kan zich er alleen maar bij aansluiten. Fiorella: ‘Vijf maanden dompelde ik me onder in la dolce vita bolognese. Ik had de tijd van mijn leven en wist al snel de beste plekken voor een cappuccino, een bord pasta of een gebakje te vinden. In deze blog neem ik je mee naar mijn tien favoriete plekken in la grassa, ‘de vette’, zoals een van de bijnamen van Bologna luidt. Verse pasta bij Sfoglia Rina Zin …
Lees meer »Borgo Cadonega Relais & Spa – wellness in de weelderige heuvels van Emilia-Romagna
De adellijke families die het in lang vervlogen tijden voor het zeggen hadden in Emilia-Romagna wisten het al: de groene heuvels in deze regio vormen de perfecte plek voor een paar dagen van volledige ontspanning. De welgestelde leden van de Estensi-familie uit Ferrara namen zodra de zon scheen hun toevlucht tot een prachtige boerenhoeve in Viano, ver van de drukte van de stad. Waar zij genoten van fluitende vogels, uitbundig bloeiende rozen en de schone lucht, verrijst nu Borgo Cadonega Relais & Spa. Het is nog altijd een heerlijke plek om je hoofd even helemaal leeg te maken en je …
Lees meer »Il Borgo del Balsamico – proef het zwarte goud van Italië
Een reis door Emilia-Romagna is niet compleet zonder aceto balsamico te hebben geproefd, ‘het zwarte goud’ van de regio, de ietwat zoete, stroperige azijn die ontstaat na jaren en jaren van rijpen. Dat kan het beste bij Il Borgo del Balsamico in Botteghe (Reggio Emilia), waar je ook kunt blijven slapen. Balsem voor je ziel Balsamico dankt zijn naam aan de zachte, zoete smaak – als een soort ‘balsem’ voor je tong. Bij Il Borgo del Balsamico gaan ze nog een beetje verder: het is een betoverende plek, rustgevend, groen – als een soort balsem voor je ziel. De borgo wordt …
Lees meer »Casa Fluò Relais – kleurrijk charme relais in de heuvels van Bologna
Na een wandeling door la rossa, de rode stad, zoals een van de bijnamen van Bologna luidt, verruilen we de portici, pleinen, kerken en torens voor de groene heuvels even ten zuiden van de stad. Tussen de wijnranken, de ruige calanchi en de gouden graanvelden schittert Casa Fluò Relais. Kleurrijke kamers in shabby chic stijl Casa Fluò Relais is een klein maar fijn charme relais, met vier kamers – elk in een andere kleur én met een andere geur. Zo biedt elke kamer een eigen ervaring, een unieke beleving. De vier kamers delen hun shabby chic inrichting, met vintage meubels …
Lees meer »Osteria Il Rovescio – biologisch genieten in Bologna
De is een van de meest bohemien-stukjes van Bologna. Onder de zestig meter lange arcades vind je talloze barretjes, restaurantjes en winkeltjes. Net om de hoek waan je je even ver weg van deze drukte. Als je over de drempel stapt bij Osteria Il Rovescio, lijkt het alsof je de stad meteen van je afschudt, alsof je een kleine osteria op het platteland betreedt. De inrichting is eenvoudig maar knus, met veel natuurlijk materialen: muren van ruw steen, houten tafels en stoelen, simpel tafellinnen en op elke tafel een klein vaasje met een roos en wat groen. Als we binnenkomen, …
Lees meer »Piazza Santo Stefano – het mooiste plein van Bologna met het complex le Sette Chiese
Het Piazza Santo Stefano is het mooiste plein van Bologna. Het wordt omringd door prachtige bouwwerken, geschaard rondom de ronde klinkers. Het Piazza Santo Stefano is een plein zoals een plein bedoeld is: een ontmoetingsplek. Hier komen de Bolognesi om samen een biertje te drinken of om over werk te praten. En als ze zijn uitgepraat wippen ze even langs de Basilica di Santo Stefano voor een snel gebed. Le Sette Chiese – de Zeven Kerken Deze kerk is onderdeel van een prachtig historisch complex, le Sette Chiese, oftewel de Zeven Kerken. Door de eeuwen heen zijn rondom de oorspronkelijke …
Lees meer »Locanda Belvedere – Luilekkerland in Saludecio
Saskia reist door de groene heuvels die over de grenzen van de regio’s Emilia-Romagna en Le Marche heen golven. Aan de voet van het kleurrijke Saludecio, niet ver van de Adriatische kust, ligt het Luilekkerland van Mauro en Francesca Ricciardelli: Locanda Belvedere. Saskia: ‘Rondom de locanda, waar zowel een restaurant als een klein aantal hotelkamers te vinden is, golft een zee van olijfboomgaarden over de heuvels. Ik wist niet dat er in dit gebied zo ontzettend veel olijfbomen stonden, zo te zien allemaal al eeuwenlang verknocht aan dit stukje grond. Gebocheld, gebutst en deels gebukt onder jarenlang olijven voortbrengen, maar …
Lees meer »Saludecio – muren vol treinen, toiletpapier, strips en spijkerbroeken
Saludecio, een klein dorpje in de provincie Rimini, in het zuiden van de regio Emilia-Romagna, vlak bij de grens met Le Marche, staat ook wel bekend als la città dei muri dipinti, de stad met beschilderde muren. De murales, muurschilderingen, die je hier ziet, zijn echter niet zomaar aangebracht. Ze vertellen de geschiedenis van de negentiende eeuw en brengen grootse gebeurtenissen en uitvindingen uit die eeuw tot leven. Zo zie je al dwalend door de smalle straatjes en over sfeervolle pleintjes de uitvinding van de cinema (door de gebroeders Lumière), de eerste spijkerbroek en de karakteristieke Borsalino-hoed, de eerste spoorlijn …
Lees meer »10x buon appetito in Emilia-Romagna – de regio die niet voor niets ‘de buik van Italië’ heet
Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië. Allerlei overheerlijke specialiteiten zijn hier ‘geboren’ – van lasagne tot tagliatelle en tortellini, van mortadella tot Prosciutto di Parma en culatello, van piadina tot Parmezaanse kaas en aceto balsamico… Ga met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht langs tien heerlijk delicatessen die je tijdens je vakantie in dit stukje Italië moet proeven! Lasagne alla bolognese Een echte klassieker uit de Bolognese keuken! Hoewel, lasagne zelf was al bij de oude Grieken een populair gerecht. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle …
Lees meer »De 10 beste osteria’s van Bologna
Waar eet je in Bologna het lekkerst? Bij een van deze tien traditionele osteria’s! Een osteria is een informeel restaurant waar je simpele gerechten eet, vaak aan lange houten tafels. We hebben een lijst gemaakt van de tien osteria’s waar je volgens de Bolognesi het beste eet. Let op: het gaat daarbij écht om het eten, dus verwacht geen mooie inrichting of sfeerverlichting, dat is immers bijzaak! Buon appetito! Osteria dell’Orsa Het is een begrip in Bologna: Osteria dell’Orsa (Via Mentana 1). Lange houten tafels, en in de zomer ook een terras. Er heerst altijd een aangename chaos en je moet …
Lees meer »Neptunus en zijn zeemeerminnen | Piazza del Nettuno in Bologna
Wie Bologna bezoekt, kan niet om Neptunus heen. De fontein met de zeegod pronkt op het Piazza del Nettuno, vlak naast het Piazza Maggiore, en is een geliefde ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes. De Bolognesi noemen de Neptunusfontein liefkozend al Żigànt (de reus). En geef ze eens ongelijk: de enorme zeegod kijkt trots uit over het Piazza Maggiore, terwijl er vier zeemeerminnen vrolijk om hem heen hangen. Van Florence naar Bologna De ontwerper van deze Neptunus is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere werkte voor De’ Medici in Florence. De ontstaansgeschiedenis van de Bolognese fontein begint ook eigenlijk in Florence. …
Lees meer »Pagani – Italiaans design ten top
Bij Italië denk je meteen aan de fantastische keuken, aan de oneindige culturele hoogtepunten en aan de prachtige stranden. Italië is daarnaast ook het land van hoogstaand design – van beroemde modemerken (met prachtige kleding, kleurrijke tassen en perfect gevormde schoenen) tot meubels en lampen, van keukenaccessoires (met Alessi en Bialetti als grote namen) tot auto’s. Door die laatste designtak liet Ciao tutti-lezer Erwin van Heteren zich inspireren tijdens een reis In de regio Emilia-Romagna, in de zogenaamde motor valley, het gebied tussen Modena en Bologna. Hier vind je onder meer de fabrieken van Maserati, Ferrari, Lamborghini en Ducati. Sommige …
Lees meer »La Grassa – Bologna voor lekkerbekken
Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …
Lees meer »