Emilia-Romagna

Il Borgo del Balsamico – proef het zwarte goud van Italië

Een reis door Emilia-Romagna is niet compleet zonder aceto balsamico te hebben geproefd, ‘het zwarte goud’ van de regio, de ietwat zoete, stroperige azijn die ontstaat na jaren en jaren van rijpen. Dat kan het beste bij Il Borgo del Balsamico in Botteghe (Reggio Emilia), waar je ook kunt blijven slapen. Balsem voor je ziel Balsamico dankt zijn naam aan de zachte, zoete smaak – als een soort ‘balsem’ voor je tong. Bij Il Borgo del Balsamico gaan ze nog een beetje verder: het is een betoverende plek, rustgevend, groen – als een soort balsem voor je ziel. De borgo wordt …

Lees meer »

Casa Fluò Relais – kleurrijk charme relais in de heuvels van Bologna

Na een wandeling door la rossa, de rode stad, zoals een van de bijnamen van Bologna luidt, verruilen we de portici, pleinen, kerken en torens voor de groene heuvels even ten zuiden van de stad. Tussen de wijnranken, de ruige calanchi en de gouden graanvelden schittert Casa Fluò Relais. Kleurrijke kamers in shabby chic stijl Casa Fluò Relais is een klein maar fijn charme relais, met vier kamers – elk in een andere kleur én met een andere geur. Zo biedt elke kamer een eigen ervaring, een unieke beleving. De vier kamers delen hun shabby chic inrichting, met vintage meubels …

Lees meer »

Osteria Il Rovescio – biologisch genieten in Bologna

De is een van de meest bohemien-stukjes van Bologna. Onder de zestig meter lange arcades vind je talloze barretjes, restaurantjes en winkeltjes. Net om de hoek waan je je even ver weg van deze drukte. Als je over de drempel stapt bij Osteria Il Rovescio, lijkt het alsof je de stad meteen van je afschudt, alsof je een kleine osteria op het platteland betreedt. De inrichting is eenvoudig maar knus, met veel natuurlijk materialen: muren van ruw steen, houten tafels en stoelen, simpel tafellinnen en op elke tafel een klein vaasje met een roos en wat groen. Als we binnenkomen, …

Lees meer »

Piazza Santo Stefano – het mooiste plein van Bologna met het complex le Sette Chiese

Het Piazza Santo Stefano is het mooiste plein van Bologna. Het wordt omringd door prachtige bouwwerken, geschaard rondom de ronde klinkers. Het Piazza Santo Stefano is een plein zoals een plein bedoeld is: een ontmoetingsplek. Hier komen de Bolognesi om samen een biertje te drinken of om over werk te praten. En als ze zijn uitgepraat wippen ze even langs de Basilica di Santo Stefano voor een snel gebed. Le Sette Chiese – de Zeven Kerken Deze kerk is onderdeel van een prachtig historisch complex, le Sette Chiese, oftewel de Zeven Kerken. Door de eeuwen heen zijn rondom de oorspronkelijke …

Lees meer »

Locanda Belvedere – Luilekkerland in Saludecio

Saskia reist door de groene heuvels die over de grenzen van de regio’s Emilia-Romagna en Le Marche heen golven. Aan de voet van het kleurrijke Saludecio, niet ver van de Adriatische kust, ligt het Luilekkerland van Mauro en Francesca Ricciardelli: Locanda Belvedere. Saskia: ‘Rondom de locanda, waar zowel een restaurant als een klein aantal hotelkamers te vinden is, golft een zee van olijfboomgaarden over de heuvels. Ik wist niet dat er in dit gebied zo ontzettend veel olijfbomen stonden, zo te zien allemaal al eeuwenlang verknocht aan dit stukje grond. Gebocheld, gebutst en deels gebukt onder jarenlang olijven voortbrengen, maar …

Lees meer »

Saludecio – muren vol treinen, toiletpapier, strips en spijkerbroeken

Saludecio, een klein dorpje in de provincie Rimini, in het zuiden van de regio Emilia-Romagna, vlak bij de grens met Le Marche, staat ook wel bekend als la città dei muri dipinti, de stad met beschilderde muren. De murales, muurschilderingen, die je hier ziet, zijn echter niet zomaar aangebracht. Ze vertellen de geschiedenis van de negentiende eeuw en brengen grootse gebeurtenissen en uitvindingen uit die eeuw tot leven. Zo zie je al dwalend door de smalle straatjes en over sfeervolle pleintjes de uitvinding van de cinema (door de gebroeders Lumière), de eerste spijkerbroek en de karakteristieke Borsalino-hoed, de eerste spoorlijn …

Lees meer »

10x buon appetito in Emilia-Romagna – de regio die niet voor niets ‘de buik van Italië’ heet

Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië. Allerlei overheerlijke specialiteiten zijn hier ‘geboren’ – van lasagne tot tagliatelle en tortellini, van mortadella tot Prosciutto di Parma en culatello, van piadina tot Parmezaanse kaas en aceto balsamico… Ga met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht langs tien heerlijk delicatessen die je tijdens je vakantie in dit stukje Italië moet proeven! Lasagne alla bolognese Een echte klassieker uit de Bolognese keuken! Hoewel, lasagne zelf was al bij de oude Grieken een populair gerecht. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle …

Lees meer »

Rocchetta Mattei – een kasteel uit een sprookje in Emilia-Romagna

Op nog geen uur rijden van Bologna, grofweg halverwege de SS64 die Bologna met Pistoia verbindt, staat de adembenemend mooie Rocchetta Mattei. Dit kasteel lijkt zo te zijn weggelopen uit een sprookje… Vandaag nemen Erwin en Nicole ons mee naar dit bijzondere kasteel, dat van binnen net zo verrassend is als aan de buitenzijde. Erwin: ‘Vanaf het moment dat we over dit kasteel hebben gelezen, wilden we graag een bezoek brengen aan deze unieke plek. Deze zomer kwam onze wens uit en hebben we dit onbekende pareltje in de regio Emilia-Romagna met eigen ogen mogen aanschouwen. Ruim voor ons bezoek …

Lees meer »

De 10 beste osteria’s van Bologna

Waar eet je in Bologna het lekkerst? Bij een van deze tien traditionele osteria’s! Een osteria is een informeel restaurant waar je simpele gerechten eet, vaak aan lange houten tafels. We hebben een lijst gemaakt van de tien osteria’s waar je volgens de Bolognesi het beste eet. Let op: het gaat daarbij écht om het eten, dus verwacht geen mooie inrichting of sfeerverlichting, dat is immers bijzaak! Buon appetito! Osteria dell’Orsa Het is een begrip in Bologna: Osteria dell’Orsa (Via Mentana 1). Lange houten tafels, en in de zomer ook een terras. Er heerst altijd een aangename chaos en je moet …

Lees meer »

Neptunus en zijn zeemeerminnen | Piazza del Nettuno in Bologna

Wie Bologna bezoekt, kan niet om Neptunus heen. De fontein met de zeegod pronkt op het Piazza del Nettuno, vlak naast het Piazza Maggiore, en is een geliefde ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes. De Bolognesi noemen de Neptunusfontein liefkozend al Żigànt (de reus). En geef ze eens ongelijk: de enorme zeegod kijkt trots uit over het Piazza Maggiore, terwijl er vier zeemeerminnen vrolijk om hem heen hangen. Van Florence naar Bologna De ontwerper van deze Neptunus is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere werkte voor De’ Medici in Florence. De ontstaansgeschiedenis van de Bolognese fontein begint ook eigenlijk in Florence. …

Lees meer »

Pagani – Italiaans design ten top

Bij Italië denk je meteen aan de fantastische keuken, aan de oneindige culturele hoogtepunten en aan de prachtige stranden. Italië is daarnaast ook het land van hoogstaand design – van beroemde modemerken (met prachtige kleding, kleurrijke tassen en perfect gevormde schoenen) tot meubels en lampen, van keukenaccessoires (met Alessi en Bialetti als grote namen) tot auto’s. Door die laatste designtak liet Ciao tutti-lezer Erwin van Heteren zich inspireren tijdens een reis In de regio Emilia-Romagna, in de zogenaamde motor valley, het gebied tussen Modena en Bologna. Hier vind je onder meer de fabrieken van Maserati, Ferrari, Lamborghini en Ducati. Sommige …

Lees meer »

La Grassa – Bologna voor lekkerbekken

Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …

Lees meer »

Torre degli Asinelli & Torre Garisenda – de twee scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Stad vol torens Een van de vier bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe hoger …

Lees meer »

Archiginnasio – boekenparadijs in de oudste universiteit van Bologna

Onlosmakelijk verbonden met Bologna als la dotta, de geleerde, is het Palazzo dell’Archiginnasio, dat verscholen ligt tussen de portici aan de zijkant van de San Petronio. Ooit was dit een faculteit van de eerste universiteit ter wereld, nu huisvest het een bibliotheek en een museum. De eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna Het gebouw zelf dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad, maar dit palazzo werd al snel de …

Lees meer »

De bijnamen van Bologna: la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

In deze blog brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – de stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad …

Lees meer »

Festa delle Castagne e dei Ricordi in Castell’Arquato

Al meer dan twintig jaar wordt de herfst in het prachtige middeleeuwse Castell’Arquato ingeluid met het Festa delle Castagne e dei Ricordi, het ‘feest van de kastanjes en de herinneringen’. Gedurende twee dagen kun je er proeven van de sfeer van het traditionele boerenleven, onder het genot van lokale gerechten en wijn uit de omliggende heuvels. Elena bracht tijdens de culinaire reis van La Mia Italia een bezoek aan dit festival en laat ons meegenieten met onderstaand fotoverslag. met deze machine worden gaatjes geprikt in de kastanjes, zodat ze niet ontploffen door de hitte al het eten tijdens het Festa delle …

Lees meer »

Italiaanse patisserie maken met Sarena Solari

Wat is een culinaire reis met baktalent Sarena Solari zonder een Italiaanse bakworkshop? Patisserie is een essentieel onderdeel van de Italiaanse eetcultuur. Bij het krieken van de dag een cappu’ met een gevulde brioche, tussendoor een krokante cannolo en als dessert profiteroles. Het kan de Italianen niet zoet genoeg zijn! Tijdens de vijfdaagse reis van La Mia Italia steekt Elena dan ook de handen uit de mouwen om de zoete kant van culinair Italië te verkennen. Elena: ‘Op het programma staan eclairs, crostatine met een citrusvulling en zuppa inglese, de Italiaanse variant van de trifle. In drie uur tijd leer …

Lees meer »

Roncole Verdi: het hart van de Culatello di Zibello

Wanneer je van Piacenza naar Parma reist, kom je halverwege het dorp Roncole Verdi tegen, dat ook wel Le Roncole wordt genoemd. Een kleine, op het eerste oog niet zo bijzondere vesting, die om twee redenen echter zeker een bezoek waard is. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is dit dorpje de geboorteplaats van Giuseppe Verdi, de grote operacomponist. In de dorpskerk bracht hij voor het eerst zijn muzikale talent ten gehore. Roncole Verdi is daarnaast ook voor liefhebbers van de Italiaanse keuken een plek om te bezoeken: hier wordt namelijk nog op ambachtelijke wijze Culatello di Zibello gemaakt. …

Lees meer »

Ontdek de mooiste (en lekkerste) plekjes van Castell’Arquato

Sarena Solari, de van oorsprong Italiaanse die vorig jaar met haar bakkunsten op televisie schitterde, organiseert culinaire reizen naar haar Italiaanse thuis: Castell’Arquato. Onder de noemer ‘La Mia Italia’ ontdek je het Italië van Sarena, in al haar culinaire glorie. Elena ging met Sarena mee op pad en doet deze week verslag van deze bijzondere (en lekkere) reis. We starten deze reeks met een introductie van Castell’Arquato zelf, een dorp in misschien wel de culinairste regio van Italië: Emilia-Romagna. Net als voor veel andere dorpen in deze regio is het pronkstuk van Castell’Arquato, de naam zegt het al, een kasteel. …

Lees meer »

De mooiste dorpjes van Midden-Italië

Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie. In onze vorige Special zetten we de mooiste dorpjes in het noorden van Italië op een rijtje. Nu reizen we een stukje verder, naar het midden van de laars, met de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio, Abruzzo en Molise, met een bezoek aan alle borghi più belli die dit predicaat mogen …

Lees meer »

Bologna – piazza’s, pasta & portici

Ciao tutti! Omdat Bologna letterlijk en figuurlijk zo’n heerlijke stad is, stippelden we er een unieke route uit die je het beste van de stad laat zien: de mooiste pleinen, de lekkerste adressen voor pasta en andere delicatessen en de langste portici. Ga je met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht in Bologna, stad van ruime pleinen, van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten? Bologna – de buik van Italië Bologna heeft niet voor niets de bijnaam la grassa, ‘de vette’. Die bijnaam dankt de stad aan de verse pasta, met name de gevulde variant, …

Lees meer »

De mooiste plekjes van Bologna

Na ons bliksembezoek aan Forlì zijn we aangekomen in Bologna, de laatste en tevens grootste stad van het kwartet dat we tijdens onze reis bezoeken (we namen jullie voor Forlì al mee naar Ferrara en Ravenna). Gids Marcello staat bij de lobby van Hotel Internazionale al klaar om ons mee te nemen voor een stadstour, maar deze valt letterlijk in het water. Het koelt die middag opeens enorm af en het begint ook nog eens flink te regenen en te waaien waardoor we buiten dus geen foto’s kunnen maken. Het is zelfs zo koud dat we echt klappertandend van portico …

Lees meer »

Ferrara – fietsen door een stad vol verrassingen

Een tijdje terug plofte er een envelop met een uitnodiging voor een persreis op onze deurmat, afkomstig van het verkeersbureau van de regio Emilia-Romagna. Ciao tutti werd gevraagd om dit mooie stukje Italië rondom Bologna te komen bezoeken. Het thema? ‘Art & food’ óf, zoals ze  het zelf verwoordden: ‘Discover the art cities and the food of Emilia-Romagna – Via Emilia’. Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen! Paul was dit keer de gelukkige en mocht half april namens Ciao tutti afreizen naar Bologna en omgeving, om zich onder te dompelen in de artistieke schoonheden en culinaire lekkernijen van …

Lees meer »

Italia in Miniatura (Rimini) – Italiaanse hoogtepunten in het klein

In Rimini vind je het Madurodam van Italië: Italia in Miniatura. Hier maak je in enkele uren een complete reis door de laars, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Colosseum, het Canal Grande in Venetië, de Duomo van Florence, de Scheve Toren van Pisa… je ziet het allemaal! Wij hadden helaas geen tijd voor een bezoek, maar een van onze lezers was er afgelopen zomer en laat ons meegenieten van deze foto’s van de Italiaanse hoogtepunten in het klein: de Arena in Verona, die we weliswaar niet in miniatuur bewonderden maar wél in het echt de trulli in Puglia de Trevifontein …

Lees meer »