Emilia-Romagna

De keuken in voor tortelloni di zucca (pasta met pompoen)

Op weg van Ferrara naar Ravenna stopten we in S. Egidio bij Agriturismo La Rocchetta, waar mamma Franca (en kok Marika) ons op een kookworkshop trakteerden. Ze leerden ons stap voor stap hoe we tortelloni di zucca moeten maken. v.l.n.r. Johan (Het Laatste Nieuws, België), Marcel (Baltus Communications), Paul en Fenna (Holidayguru.nl) hard aan het werk om het perfecte deeg te kneden vulling van pompoen Ook voor het maken van tagliatelle draaien we sinds deze culinaire reis onze handen niet meer om…  Marika, druk bezig in de keuken Naast de tortelloni di zucca mochten we ons ook te goed doen …

Lees meer »

Ferrara – fietsen door een stad vol verrassingen

Een tijdje terug plofte er een envelop met een uitnodiging voor een persreis op onze deurmat, afkomstig van het verkeersbureau van de regio Emilia-Romagna. Ciao tutti werd gevraagd om dit mooie stukje Italië rondom Bologna te komen bezoeken. Het thema? ‘Art & food’ óf, zoals ze  het zelf verwoordden: ‘Discover the art cities and the food of Emilia-Romagna – Via Emilia’. Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen! Paul was dit keer de gelukkige en mocht half april namens Ciao tutti afreizen naar Bologna en omgeving, om zich onder te dompelen in de artistieke schoonheden en culinaire lekkernijen van …

Lees meer »

Ricci’s droomdoolhof – zeven hectare vol bamboe en kunst

In Fontanellato, in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto di Franco Maria Ricci. Het doolhof is te vinden op Ricci’s landgoed en beslaat een oppervlakte van zo’n zeven hectare, vol misleidende paadjes met een totale lengte van drie kilometer, die zijn gecreëerd met behulp van verschillende soorten bamboe. Franco Maria Ricci, een grote speler in de Italiaanse uitgeefwereld, bedacht het labyrint niet zomaar. Het is tegelijkertijd namelijk een museum, vol kunstwerken die Ricci tijdens zijn carrière verzamelde. Er zijn ongeveer vijfhonderd werken te zien, van de zestiende eeuw tot nu, plus …

Lees meer »

De kleurrijke muren van Dozza

Net als in Orgosolo vind je in Dozza (een van de borghi più belli in Emilia-Romagna) kleurrijke muurschilderingen, die gemaakt zijn door kunstenaars uit de omgeving. Een wandeling door het dorpje  is alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Geniet van de verschillende afbeeldingen die je onderweg tegenkomt en fotografeer de kunstwerken die het dorpje extra cachet geven. Bezoek in Dozza ook de Santa Maria Assunta in Piscina en neem de tijd voor een glas van de lokale wijn, de Albana, de allereerste witte wijn in heel Italië die het DOCG-keurmerk kreeg. De Venetiaanse dogen genoten hier van, dus volg hun voorbeeld en toost met een glas van deze …

Lees meer »

Italia in Miniatura (Rimini) – Italiaanse hoogtepunten in het klein

In Viserba, niet ver van Rimini, vind je het Madurodam van Italië: Italia in Miniatura. Hier maak je in enkele uren een complete reis door de laars, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Colosseum, het Canal Grande in Venetië, de Duomo van Florence, de Scheve Toren van Pisa… je ziet het allemaal! Wij hadden helaas geen tijd voor een bezoek, maar een van onze lezers was er afgelopen zomer en laat ons meegenieten van deze foto’s van de Italiaanse hoogtepunten in het klein: de Arena in Verona, die we weliswaar niet in miniatuur bewonderden maar wél in het echtde trulli in …

Lees meer »

Tabiano en ‘de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast’

Lang geleden sprak een Romeinse veldheer, die zetelde in Tabiano Castello, over ‘de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast.’ Deze wind waait nog immer over dit goed verborgen dorpje in de provincie Parma (Emilia-Romagna), zo vertellen Jannieke van Geet, Annemarie Hendrikx en Paula de Geest ons vandaag. Deze drie dames komen al tijden in Tabiano en in het nabijgelegen Salsomaggiore en kennen er dan ook goed de weg. Voor ons was het, ondanks onze tours door Emilia-Romagna, nog een ongebaand pad, maar de dames zijn zo enthousiast dat we graag alvast een voorproefje nemen op een later bezoek, met een …

Lees meer »

Vrolijke noten bij de abdij van Pomposa

Vanochtend streken we even neer in Comacchio, voor een tochtje langs flamingo’s en Slow Food-paling. Vanmiddag bezoeken we de meest muzikale abdij van Italië: de benedictijner abdij van Pomposa. De opvallende klokkentoren lijkt als een soort van vuurtoren over de Podelta te waken. In de middeleeuwen was dit een van de rijkste abdijen van heel Italië. De monniken van deze abbazia legden grote stukken van de moerassen, die zich hier aanvankelijk bevonden, droog. Helaas brak er in de twaalfde eeuw een dam door en liep het hele grondgebied van de abdij onder water. Er brak malaria uit en de meeste …

Lees meer »

Comacchio – dertien eilandjes, flamingo’s en Slow Food-paling

Vorige week lieten we jullie meegenieten van Venetië, maar Italië kent veel meer prachtige steden die gebouwd zijn op eilandjes. Zo is er bijvoorbeeld Chioggia, dat ook wel Klein Venetië wordt genoemd, maar ook Comacchio, in de buurt van Ferrara. Dit stadje is gebouwd op dertien eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Comacchio mag trots zijn op een bijzondere delicatesse: paling. De paling die hier wordt gevangen heeft zelfs een Slow Food-keurmerk. De vissen komen helemaal uit Midden-Amerika. Het kost ze twee tot drie jaar voor ze de oceaan zijn overgestoken en in het zoute water van Comacchio belanden, …

Lees meer »

Een museum vol vreemde verzamelingen

Voor Ozzano Taro, een klein plaatsje in de gemeente Collecchio, in de buurt van Parma, moet je echt even een omweg maken. Niet voor het dorpje zelf, maar voor Il Museo del Quotidiano dat hier is gevestigd, aan de Via Nazionale 130. Dit ‘museum van het dagelijkse leven’ is het resultaat van de ontelbare verzamelingen van Ettore Guatelli. Je kijkt je ogen uit, want letterlijk elke centimeter is bedekt met voorwerpen die Guatelli in de loop der tijd heeft verzameld. Van blikjes Campbell-soep tot bewaarblikken, van koffers voor broeken die nog gewassen moeten worden tot schoenen, van gereedschap in alle soorten en maten tot poppetjes van …

Lees meer »

De gebochelde brug bij Bobbio

Bobbio is een van de borghi più belli in Emilia-Romagna. Het dorpje ligt in de prachtige vallei van de Trebbia en wordt omringd door de Apennijnen. De geschiedenis van Bobbio begint in 614, als de Abbazia di San Colombano wordt gesticht. Later wordt deze abdij een belangrijke pleisterplaats langs de pelgrimsroute naar Rome. De monniken leggen in die tijd een omvangrijke bibliotheek aan, met de meest schitterende manuscripten en miniaturen. Het klooster is nog altijd te bezoeken; het herbergt een museum met kunstwerken die de abdij in de loop der tijd heeft verzameld en een museum over de geschiedenis van Bobbio. …

Lees meer »

Ciao tutti Special #14 – het mooiste en lekkerste van Bologna, Ravenna, Modena, Ferrara en Parma

Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië, met tal van specialiteiten. Lasagne, tagliatelle, mortadella, tortelli, Parmaham, Parmezaanse kaas, balsamico… je vindt het hier allemaal! In onze nieuwe Special nemen we je mee op een heerlijke ontdekkingstocht door deze regio. We beginnen in Bologna, stad van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten, die niet voor niets de bijnamen ‘de vette’ en ‘de buik van Italië’ heeft. Onze gidsen in Bologna zijn Nina Schuttert (27), journaliste, en Andrea Margelli (38), fotograaf. Andrea is geboren en getogen in Bologna en kent er dus als geen …

Lees meer »

666 bogen in Bologna

Na onze Luilekkertocht door Bologna wilden we weliswaar goed gevulde koffers mee terug naar huis nemen, maar de andere ingeslagen kilo’s mochten wel in Bologna achterblijven. Op onze laatste dag besloten we dan ook een fikse wandeling te maken ter compensatie van dat geslenter en gesmikkel de dag ervoor. Op een mistige zondagochtend togen we naar de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, waar de langste overdekte zuilengalerij ter wereld begint. Deze galerij leidt naar de kerk Madonna di San Luca, hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst …

Lees meer »

Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland

Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers! Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed …

Lees meer »

Planken vol Parmaham en Nederlands vakmanschap

Vanochtend vertelden we al over de grote trots van Parma: de gekroonde prosciutto di Parma. We hebben deze ham op heel wat plekken mogen proeven, maar de lekkerste kregen we voorgeschoteld bij Da Lino, een kleine, gezellige enoteca (wijnbar) die wordt gerund door Lino en zijn vrouw. Lino schotelde ons enorme planken met vleeswaren voor, met naast de beroemde Parmham ook pancetta, culaccia, stroghino, mortadella en meer verrukkelijke vleessoorten waarvan hij steeds trots de totale bereidingswijze uit de doeken deed. De arme man was een beetje overdonderd door zo’n groep stranieri – en besloot zijn uitleg dan ook in het …

Lees meer »

Een museum om voor te smelten

Vandaag, 24 maart, is gekroond tot de Europese Dag van het IJs. Een goede reden om een virtueel bezoek te brengen aan het Carpigiani Gelato Museum, in de buurt van Bologna. Het museum is gevestigd in de fabriek van ijsmachinemaker Carpigiani. Het laat je kennismaken met de wereld van ijs, enerzijds door duizenden prachtige archieffoto’s, oude machines en reclameposters, anderzijds door workshops waarbij je zelf de kunst van het ijsmaken leert. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag te bezoeken tussen 9.00 en 18.00 uur, maar je moet wel altijd van tevoren reserveren. Let daar dus goed op …

Lees meer »

Piadina – gevulde platte broden uit Emilia-Romagna

‘Niets spreekt duidelijker over Romagna dan dit brood van ons – het is een symbool dat spreekt van de liefde voor ons land,’ zo zei Giovanni Pascoli ooit. En gelijk had hij, althans volgens Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo, de twee gulzige Italianen uit het kookboek dat ik gisteren al noemde. Daarom vandaag dit oude recept voor dun platbrood, dat zo tekenend is voor de streek Emilia-Romagna. Het is tegenwoordig in heel Italië een populaire snack, die in speciale kiosks, piadinerie genaamd, wordt verkocht en belegd met gedroogd of gezouten vlees, kaas en groenten. De broden kunnen het beste gevuld …

Lees meer »