Bij Italië denk je meteen aan de fantastische keuken, aan de oneindige culturele hoogtepunten en aan de prachtige stranden. Italië is daarnaast ook het land van hoogstaand design – van beroemde modemerken (met prachtige kleding, kleurrijke tassen en perfect gevormde schoenen) tot meubels en lampen, van keukenaccessoires (met Alessi en Bialetti als grote namen) tot auto’s. Door die laatste designtak liet Ciao tutti-lezer Erwin van Heteren zich inspireren tijdens een reis In de regio Emilia-Romagna, in de zogenaamde motor valley, het gebied tussen Modena en Bologna. Hier vind je onder meer de fabrieken van Maserati, Ferrari, Lamborghini en Ducati. Sommige …
Lees meer »Emilia-Romagna
La Grassa – Bologna voor lekkerbekken
Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …
Lees meer »Torre degli Asinelli & Torre Garisenda – de twee scheve torens van Bologna
Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Stad vol torens Een van de vier bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe hoger …
Lees meer »Archiginnasio – boekenparadijs in de oudste universiteit van Bologna
Onlosmakelijk verbonden met Bologna als la dotta, de geleerde, is het Palazzo dell’Archiginnasio, dat verscholen ligt tussen de portici aan de zijkant van de San Petronio. Ooit was dit een faculteit van de eerste universiteit ter wereld, nu huisvest het een bibliotheek en een museum. De eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna Het gebouw zelf dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad, maar dit palazzo werd al snel de …
Lees meer »De bijnamen van Bologna: la grassa, la rossa, la dotta & la turrita
In deze blog brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – de stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad …
Lees meer »Pasta maken met chef Elisa van Antica Osteria Croce Bianca
Tijdens de culinaire reis met Sarena Solari heeft Elena ontzettend veel lekkernijen geproefd. Zo af en toe mocht ze ook zelf de handen uit de mouwen steken, tijdens een kookworkshop. In restaurant Antica Osteria Croce Bianca, waar chef Elisa de scepter zwaait, maken we een uitgebreide selectie van pastavormen, maar ook gnocchi en pisarei passeren de revue. Bij het terugzien van de foto’s loopt het water ons weer in de mond. Kijk met ons mee naar een middag vol pasta én geniet mee van het diner waar we alles proeven! Elena: ‘We beginnen met het maken van de bouillon. Dat …
Lees meer »Festa delle Castagne e dei Ricordi in Castell’Arquato
Al meer dan twintig jaar wordt de herfst in het prachtige middeleeuwse Castell’Arquato ingeluid met het Festa delle Castagne e dei Ricordi, het ‘feest van de kastanjes en de herinneringen’. Gedurende twee dagen kun je er proeven van de sfeer van het traditionele boerenleven, onder het genot van lokale gerechten en wijn uit de omliggende heuvels. Elena bracht tijdens de culinaire reis van La Mia Italia een bezoek aan dit festival en laat ons meegenieten met onderstaand fotoverslag. met deze machine worden gaatjes geprikt in de kastanjes, zodat ze niet ontploffen door de hitte al het eten tijdens het Festa delle …
Lees meer »Bezoek de de Rocca Viscontea in Castell’Arquato, het Castello di Vigoleno en de Rocca Sanvitale in Fontanellato
Emilia-Romagna staat bol van de kastelen. In de middeleeuwen was het immers niet meer dan normaal dat iedere familie van rijke komaf een eigen kasteel bewoonde. Het landschap van deze culinaire streek is daardoor bespikkeld met burchten, vestingen, kastelen, ophaalbruggen en stadsmuren. Elena maakte tijdens de culinaire reis van La Mia Italia een tocht langs drie van deze kastelen: de Rocca Viscontea in Castell’Arquato, het Castello di Vigoleno en de Rocca Sanvitale in Fontanellato. Ga je met ons mee terug in de tijd? We beginnen in Castell’Arquato, waar we eerder al een uitgebreide wandeling maakten. De Rocca Viscontea, vernoemd naar …
Lees meer »Italiaanse patisserie maken met Sarena Solari
Wat is een culinaire reis met baktalent Sarena Solari zonder een Italiaanse bakworkshop? Patisserie is een essentieel onderdeel van de Italiaanse eetcultuur. Bij het krieken van de dag een cappu’ met een gevulde brioche, tussendoor een krokante cannolo en als dessert profiteroles. Het kan de Italianen niet zoet genoeg zijn! Tijdens de vijfdaagse reis van La Mia Italia steekt Elena dan ook de handen uit de mouwen om de zoete kant van culinair Italië te verkennen. Elena: ‘Op het programma staan eclairs, crostatine met een citrusvulling en zuppa inglese, de Italiaanse variant van de trifle. In drie uur tijd leer …
Lees meer »Roncole Verdi: het hart van de Culatello di Zibello
Wanneer je van Piacenza naar Parma reist, kom je halverwege het dorp Roncole Verdi tegen, dat ook wel Le Roncole wordt genoemd. Een kleine, op het eerste oog niet zo bijzondere vesting, die om twee redenen echter zeker een bezoek waard is. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is dit dorpje de geboorteplaats van Giuseppe Verdi, de grote operacomponist. In de dorpskerk bracht hij voor het eerst zijn muzikale talent ten gehore. Roncole Verdi is daarnaast ook voor liefhebbers van de Italiaanse keuken een plek om te bezoeken: hier wordt namelijk nog op ambachtelijke wijze Culatello di Zibello gemaakt. …
Lees meer »Ontdek de mooiste (en lekkerste) plekjes van Castell’Arquato
Sarena Solari, de van oorsprong Italiaanse die vorig jaar met haar bakkunsten op televisie schitterde, organiseert culinaire reizen naar haar Italiaanse thuis: Castell’Arquato. Onder de noemer ‘La Mia Italia’ ontdek je het Italië van Sarena, in al haar culinaire glorie. Elena ging met Sarena mee op pad en doet deze week verslag van deze bijzondere (en lekkere) reis. We starten deze reeks met een introductie van Castell’Arquato zelf, een dorp in misschien wel de culinairste regio van Italië: Emilia-Romagna. Net als voor veel andere dorpen in deze regio is het pronkstuk van Castell’Arquato, de naam zegt het al, een kasteel. …
Lees meer »De mooiste dorpjes van Midden-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie. In onze vorige Special zetten we de mooiste dorpjes in het noorden van Italië op een rijtje. Nu reizen we een stukje verder, naar het midden van de laars, met de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio, Abruzzo en Molise, met een bezoek aan alle borghi più belli die dit predicaat mogen …
Lees meer »Bologna – piazza’s, pasta & portici
Ciao tutti! Omdat Bologna letterlijk en figuurlijk zo’n heerlijke stad is, stippelden we er een unieke route uit die je het beste van de stad laat zien: de mooiste pleinen, de lekkerste adressen voor pasta en andere delicatessen en de langste portici. Ga je met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht in Bologna, stad van ruime pleinen, van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten? Bologna – de buik van Italië Bologna heeft niet voor niets de bijnaam la grassa, ‘de vette’. Die bijnaam dankt de stad aan de verse pasta, met name de gevulde variant, …
Lees meer »De mooiste plekjes van Bologna
Na ons bliksembezoek aan Forlì zijn we aangekomen in Bologna, de laatste en tevens grootste stad van het kwartet dat we tijdens onze reis bezoeken (we namen jullie voor Forlì al mee naar Ferrara en Ravenna). Gids Marcello staat bij de lobby van Hotel Internazionale al klaar om ons mee te nemen voor een stadstour, maar deze valt letterlijk in het water. Het koelt die middag opeens enorm af en het begint ook nog eens flink te regenen en te waaien waardoor we buiten dus geen foto’s kunnen maken. Het is zelfs zo koud dat we echt klappertandend van portico …
Lees meer »De keuken in voor tortelloni di zucca (pasta met pompoen)
Op weg van Ferrara naar Ravenna stopten we in S. Egidio bij Agriturismo La Rocchetta, waar mamma Franca (en kok Marika) ons op een kookworkshop trakteerden. Ze leerden ons stap voor stap hoe we tortelloni di zucca moeten maken. v.l.n.r. Johan (Het Laatste Nieuws, België), Marcel (Baltus Communications), Paul en Fenna (Holidayguru.nl) hard aan het werk om het perfecte deeg te kneden vulling van pompoen Ook voor het maken van tagliatelle draaien we sinds deze culinaire reis onze handen niet meer om… Marika, druk bezig in de keuken Naast de tortelloni di zucca mochten we ons ook te goed doen …
Lees meer »Ferrara – fietsen door een stad vol verrassingen
Een tijdje terug plofte er een envelop met een uitnodiging voor een persreis op onze deurmat, afkomstig van het verkeersbureau van de regio Emilia-Romagna. Ciao tutti werd gevraagd om dit mooie stukje Italië rondom Bologna te komen bezoeken. Het thema? ‘Art & food’ óf, zoals ze het zelf verwoordden: ‘Discover the art cities and the food of Emilia-Romagna – Via Emilia’. Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen! Paul was dit keer de gelukkige en mocht half april namens Ciao tutti afreizen naar Bologna en omgeving, om zich onder te dompelen in de artistieke schoonheden en culinaire lekkernijen van …
Lees meer »Labirinto della Masone – zeven hectare vol bamboe en kunst in Ricci’s droomdoolhof in Fontanellato
In Fontanellato, in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto di Franco Maria Ricci. Het doolhof is te vinden op Ricci’s landgoed en beslaat een oppervlakte van zo’n zeven hectare, vol misleidende paadjes met een totale lengte van drie kilometer, die zijn gecreëerd met behulp van verschillende soorten bamboe. Franco Maria Ricci, een grote speler in de Italiaanse uitgeefwereld, bedacht het labyrint niet zomaar. Het is tegelijkertijd namelijk een museum, vol kunstwerken die Ricci tijdens zijn carrière verzamelde. Er zijn ongeveer vijfhonderd werken te zien, van de zestiende eeuw tot nu, plus …
Lees meer »Italia in Miniatura (Rimini) – Italiaanse hoogtepunten in het klein
In Rimini vind je het Madurodam van Italië: Italia in Miniatura. Hier maak je in enkele uren een complete reis door de laars, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Colosseum, het Canal Grande in Venetië, de Duomo van Florence, de Scheve Toren van Pisa… je ziet het allemaal! Wij hadden helaas geen tijd voor een bezoek, maar een van onze lezers was er afgelopen zomer en laat ons meegenieten van deze foto’s van de Italiaanse hoogtepunten in het klein: de Arena in Verona, die we weliswaar niet in miniatuur bewonderden maar wél in het echtde trulli in Pugliade Trevifontein in Rome …
Lees meer »Tabiano en ‘de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast’
Lang geleden sprak een Romeinse veldheer, die zetelde in Tabiano Castello, over ‘de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast.’ Deze wind waait nog immer over dit goed verborgen dorpje in de provincie Parma (Emilia-Romagna), zo vertellen Jannieke van Geet, Annemarie Hendrikx en Paula de Geest ons vandaag. Deze drie dames komen al tijden in Tabiano en in het nabijgelegen Salsomaggiore en kennen er dan ook goed de weg. Voor ons was het, ondanks onze tours door Emilia-Romagna, nog een ongebaand pad, maar de dames zijn zo enthousiast dat we graag alvast een voorproefje nemen op een later bezoek, met een …
Lees meer »Vrolijke noten bij de abdij van Pomposa
Vanochtend streken we even neer in Comacchio, voor een tochtje langs flamingo’s en Slow Food-paling. In deze blog bezoeken we de meest muzikale abdij van Italië: de Benedictijner Abbazia di Pomposa. De opvallende klokkentoren lijkt als een soort van vuurtoren over de Podelta te waken. In de middeleeuwen was dit een van de rijkste abdijen van heel Italië. De monniken van deze abbazia legden grote stukken van de moerassen, die zich hier aanvankelijk bevonden, droog. Helaas brak er in de twaalfde eeuw een dam door en liep het hele grondgebied van de abdij onder water. Er brak malaria uit en …
Lees meer »Comacchio – dertien eilandjes, flamingo’s en Slow Food-paling
Vorige week lieten we jullie meegenieten van Venetië, maar Italië kent veel meer prachtige steden die gebouwd zijn op eilandjes. Zo is er bijvoorbeeld Chioggia, dat ook wel Klein Venetië wordt genoemd, maar ook Comacchio, in de buurt van Ferrara. Dit stadje is gebouwd op dertien eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Paling – de delicatesse van Comacchio Comacchio mag trots zijn op een bijzondere delicatesse: paling. De paling die hier wordt gevangen heeft zelfs een Slow Food-keurmerk. De vissen komen helemaal uit Midden-Amerika. Het kost ze twee tot drie jaar voor ze de oceaan zijn overgestoken en in …
Lees meer »Il Museo del Quotidiano in Collecchio – een museum vol vreemde verzamelingen
Voor Ozzano Taro, een klein plaatsje in de gemeente Collecchio, in de buurt van Parma, moet je echt even een omweg maken. Niet voor het dorpje zelf, maar voor Il Museo del Quotidiano dat hier is gevestigd, aan de Via Nazionale 130. Dit ‘museum van het dagelijkse leven’ is het resultaat van de ontelbare verzamelingen van Ettore Guatelli. Je kijkt je ogen uit, want letterlijk elke centimeter is bedekt met voorwerpen die Guatelli in de loop der tijd heeft verzameld. Van blikjes Campbell-soep tot bewaarblikken, van koffers voor broeken die nog gewassen moeten worden tot schoenen, van gereedschap in alle soorten en maten tot poppetjes van …
Lees meer »De gebochelde brug bij Bobbio en het mysterie van Da Vinci’s Mona Lisa
Bobbio is een van de borghi più belli in Emilia-Romagna. Het dorpje ligt in de prachtige vallei van de Trebbia en wordt omringd door de Apennijnen. De geschiedenis van Bobbio begint in 614, als de Abbazia di San Colombano wordt gesticht. Later wordt deze abdij een belangrijke pleisterplaats langs de pelgrimsroute naar Rome. De monniken leggen in die tijd een omvangrijke bibliotheek aan, met de meest schitterende manuscripten en miniaturen. Het klooster is nog altijd te bezoeken; het herbergt een museum met kunstwerken die de abdij in de loop der tijd heeft verzameld en een museum over de geschiedenis van Bobbio. …
Lees meer »Ciao tutti Special #14 – het mooiste en lekkerste van Bologna, Ravenna, Modena, Ferrara en Parma
Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië, met tal van specialiteiten. Lasagne, tagliatelle, mortadella, tortelli, Parmaham, Parmezaanse kaas, balsamico… je vindt het hier allemaal! In onze nieuwe Special nemen we je mee op een heerlijke ontdekkingstocht door deze regio. We beginnen in Bologna, stad van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten, die niet voor niets de bijnamen ‘de vette’ en ‘de buik van Italië’ heeft. Onze gidsen in Bologna zijn Nina Schuttert (27), journaliste, en Andrea Margelli (38), fotograaf. Andrea is geboren en getogen in Bologna en kent er dus als geen …
Lees meer »