Ga op pad met onze City Walks!

Feestmaand februari

Februari is niet alleen voor Ciao tutti een feestmaand: heel Italië viert deze maand uitbundig feest. Allereerst is er natuurlijk het carnaval, dat groots gevierd wordt, maar ook de terugkerende zon is reden voor een feestje. Ciao tutti zette de bijzonderste feesten en festivals van deze maand op een rijtje:

Carnavalsgedruis van noord tot zuid
In heel Italië wordt er carnaval gevierd, maar dat doen de Italianen – lekker origineel – overal anders. Het meest bekend is waarschijnlijk het carnaval van Venetië, met zijn schitterende maskers, een engel die hoog boven het Piazza San Marco vliegt en een optocht van mooie Maria’s, verbeeld door twaalf mooie Venetiaanse meisjes die herinneren aan de twaalf jonge vrouwen die de Doge tijdens de Venetiaanse Republiek elk jaar ontving om ze te overladen met huwelijksgeschenken.

Volo dell'Angelo Venetie 1

Viareggio weet ook elk jaar goed uit te pakken tijdens het carnaval. We schreven vorige maand al over deze ‘hoofdstad van het carnaval‘. Het origineelste carnaval vindt echter plaats in het noorden van Italië, in Ivrea.

Sinaasappelgevecht in Ivrea
Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale! Zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea (in de buurt van Turijn). Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht. Elk jaar op carnavalszondag (dit jaar dus op 10 februari) werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten. Tijdens de Battaglia dele Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie!

Strijd van de sinaasappels

Amandelbloesem en Sant’Agata
Op Sicilië staat februari allereerst in het teken van de heilige Agatha. In Catania vindt de op een na grootste processie ter wereld plaats, waarbij deze heilige dame door de straten van de stad wordt gedragen. Agatha was een beeldschone jonge vrouw uit Catania, die pertinent weigerde om de minnares te worden van een landvoogd. Deze man was zwaar beledigd en liet het er niet bij zitten. Hij liet haar borsten afsnijden, maar Agatha gaf niet toe. Uiteindelijk werd ze vermoord, iets wat de Sicilianen nog altijd gedenken door op 5 februari gebakjes in de vorm van borsten te eten.

Sant'Agata

Naast Agatha is het de amandelbloesem die reden geeft voor een Siciliaans feestje. Van 1 tot en met 10 februari geurt het in en om Agrigento naar zoete amandelbloesem, dankzij de schitterend versierde balkons. Een reden te meer om te genieten van Siciliaanse lekkernijen met amandel en feestelijkheden als processies, optreden en een vuurwerkshow.

Amandelbloesem

Festival di Sanremo
Beter dan welke aflevering van The Voice ook: het Italiaanse liedfestival van Sanremo. Dit jaar klinkt hier van 12 tot en met 16 februari musica italiana, van onder anderen Annalisa, Chiara Galiazzo, Marco Mengoni en Modà. Wie heeft dit jaar het meest gouden keeltje? We weten het over twee weken!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *