Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carnaval in Venetië – maskers verplicht!

Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld, het Carnevale di Venezia, dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers. Kijk maar mee naar al deze prachtige carnavalsvierders:

Venetie-carnaval-maskers (1) Venetian carnival mask Carnival of Venice Carnival of Venice Venetie-carnaval-maskers (5) Carneval mask in Venice - Venetian Costume Venetian Carnival Venetie-carnaval-maskers (8) Venetie-carnaval-maskers (9) Traditional Venetian carnival mask

Het carnaval in Venetië is een eeuwenoude traditie. Er wordt zelfs verteld dat er al in 1094 jaarlijks een soort carnavalsfeest werd gevierd. Het carnaval werd tijdens de Venetiaanse Republiek een officieel feest, dat ook toen al meerdere dagen duurde. Gedurende een korte periode per jaar mochten de inwoners van La Serenissima de rust en de stilte doorbreken om zich helemaal uit te kunnen leven, waarna ze de rest van het jaar weer netjes in het gareel moesten lopen.

De oudste vermelding van het gebruik van maskers in Venetië is teruggevonden in een document dat gedateerd is op 2 mei 1268. Eind achttiende eeuw werd het dragen van maskers echter van hogerhand – men zegt door toedoen van Napoleon – stopgezet. Men moest voortaan herkenbaar over straat. Ook het carnavalsfeest werd aan banden gelegd, hetgeen eigenlijk wel een logisch gevolg was van het maskerverbod. De maskers en kostuums maakten de mensen immers onherkenbaar, waardoor het onderscheid tussen arm en rijk of tussen rivaliserende families werd opgeheven. Zo kon iedereen zich helemaal uitleven en genieten van alle feestelijkheden die in de stad plaatsvonden.

Venice carnival mask Venetie-carnaval-maskers (12) Venetie-carnaval-maskers (13) Venetie-carnaval-maskers (14) Carnival of Venice

Pas in 1959 herleefde de traditie weer en haalden de Venetianen de maskers van hun voorouders uit de kast. Nu is het carnaval niet meer weg te denken uit de Venetiaanse steegjes; sterker nog: het is tegenwoordig een van de grootste evenementen van heel Italië. En een masker is uiteraard verplicht!

Venetie-carnaval-maskers (17) Venice carnival mask

Een van de mooiste tradities is de optocht van de Maria’s, die elk jaar aan het begin van de eerste zaterdagmiddag van het carnaval vanaf San Pietro in Castello vertrekt. Ook een aanrader is de Volo dell’Angelo, de Vlucht van de Engel, op het Piazza San Marco – een sprookjesachtige, doch halsbrekende toer die de harten van de toeschouwers sneller doet kloppen!

Kijk voor alle details op de website van het Carnavale di Venezia.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Tom Van Ouytsel

  Beste

  Het thema van ons banket voor de balie luidt dit jaar “Venetiaans carnaval”.

  Ik ben aldus op zoek naar een authentiek venetiaans carnavalskostuum voor een man en een vrouw.

  Kunt u mij hierbij helpen? Waar zou ik zo’n kostuums kunnen huren/kopen? De exemplaren die worden aangeboden in carnavalshops zijn immers maar pover.

  Geeft u mij een seintje aub? Groet Tom Van Ouytsel

 2. Ciao Tom, dat vind je denk ik alleen echt in Venetië… Wij gingen naar Sogno Veneziano Atelier > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/venetie/sogno-veneziano-atelier-kleurrijke-carnavalskostuums/

 3. In welke periode van het jaar vindt het Venetiaans carnaval plaats?

 4. De precieze data zijn net als bij ons afhankelijk van wanneer Pasen valt. De woensdag na carnaval luidt namelijk het begin van de vastentijd in, veertig dagen voor Pasen (daar is de traditie ooit mee begonnen, als afscheid van overvloed, vlees en uitbundig eten voor de vastentijd). Dit jaar is het hoogtepunt dus net als in Nederland 10 tot en met 13 februari, maar net als in Maastricht en omstreken is het feest afgelopen weekend al losgebarsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *