Buongiorno! Geen Italiaanser begin van de dag dan een cappuccino en een lekker zoet broodje. Vandaag ontbijten we met een van de bekendste producten van Piemonte: de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella, verwerkt in smakelijke koffiebroodjes.
Het recept komt uit het boek Bijna 100 recepten met Nutella, dat de vorm heeft van een mega-pot van deze hazelnootpasta:
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer tien koffiebroodjes heb je nodig: 225 gram bloem | 1 eetlepel suiker | snufje kaneelpoeder | een halve theelepel zout | 0,75 dl lauwe melk | een half zakje droge gist (of 10 gram verse gist) | 100 gram gezouten boter | 1 ei | 120 gram Nutella | 50 gram amandelschaafsel | voor de garnering: 95 gram poedersuiker, 2 theelepels citroensap en 1 eetlepel maanzaad
Bereidingswijze
Roer de bloem, de suiker, de kaneel en het zout in een kom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel. Giet er de melk in en voeg de gist toe. Meng de gist door de melk en roer de gist met de melk dan door de bloem. Vorm zo een deeg.
Doe de boter en het ei erbij en kneed dit alles gedurende vijf minuten. Bedek de kom met plasticfolie en laat het deeg twee uur rusten.
Rol het deeg uit tot een rechthoek (de afmetingen van de rechthoek zijn niet zo belangrijk, de dikte moet vier tot vijf millimeter zijn). Bestrijk de bovenkant van de rechthoek met Nutella (om deze makkelijker te kunnen verwerken kun je de pot in een pannetje met heet water zetten). Strooi het amandelschaafsel erover. Vouw de rechthoek in drieën en draai deze een kwartslag.
Rol het deeg uit tot een iets kleinere rechthoek dan de eerste en maak er een stevige rol van. Snijd de rol in plakken van anderhalf tot twee centimeter dik. Vet een bakplaat in of bekleed deze met bakpapier en leg de plakken er met een tussenruimte van telkens twee tot drie centimeter op. Laat ze dertig minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 ºC. Zet de koffiebroodjes ongeveer vijftien minuten in de oven.
Meng, als je de koffiebroodjes een glazuurlaagje wil geven, de poedersuiker met het citroensap. Verdeel het glazuur over de koffiebroodjes, nadat ze uit de oven zijn gekomen, en bestrooi ze met het maanzaad. Heerlijk als je ze lauwwarm serveert bij een schuimige cappuccino!
Meer recepten met Nutella, zoals pistachecake met Nutella, Nutellapudding en Nutellataart vind je in
Bijna 100 recepten met Nutella | Keda Black | met foto’s van Frédéric Lucano | ISBN 9789023014010 | uitgeverij Becht | bestel Bijna 100 recepten met Nutella via deze link bij bol.com