Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wentelteefjes van panettone (naar recept van Nigella Lawson)

Een maand na kerstavond hebben we ons door bijna alle gekregen panettones heen gegeten. De stapel slonk tijdens de kerstdagen al zienderogen, maar ook tijdens de januarimaand ging een stukje panettone er altijd wel in. Als ontbijt, even lekker tussendoor of na een winterse wandeling bij warme chocolademelk.

De laatste panettone hebben we vanochtend uit zijn verpakking gehaald. Een klein stukje bewaren we voor volgende week zondag. Het is namelijk al jaar en dag traditie dat op 3 februari, de feestdag van San Biagio (de heilige Blasius, die onder andere beschermt tegen keelpijn) de laatste restjes panettone worden gegeten. Samen met de Blasius-zegen ben je dan weer voor een paar seizoenen verlost van verkoudheden en keelklachten af.

De andere stukjes van die allerlaatste panettone belandden vanochtend in de pan. In de pan? Ja, in de koekenpan, nadat ik ze eens lekker had laten wentelen in een beslagje, naar een recept van Nigella Lawson. Haar wentelteefjes van panettone zijn zo’n heerlijk begin van de dag dat ik het recept wel met jullie moet delen!

Ingrediënten (voor 4-6 personen): 4 eieren | 2 eetlepels mascarpone | 125 milliliter melk | 300 gram panettone (of pandoro), een beetje oudbakken, in 8 gelijke stukken | 50 gram boter | 1 theelepel neutraal smakende olie | voor het serveren: ca. 50 gram granaatappelpitjes en poedersuiker

Klop de eieren los in een schaal waar de helft van de plakken panettone gemakkelijk in past (Nigella gebruikt een vierkante glazen schaal van 24 centimeter) en roer er de mascarpone en melk door. Je zult een beetje geduldig moeten zijn om de mascarpone glad te krijgen.

Doop vier plakken panettone in het eiermengsel en laat ze 1 minuut weken. Doe de helft van de boter en een halve theelepel olie in een grote koekenpan op laag vuur. Draai de plakken panettone in het eiermengsel om en laat ze ook aan de andere kant één minuut weken. Het brood moet dan genoeg eimengsel hebben opgezogen en de boter in de koekenpan zal nu gesmolten zijn.

Zet het vuur hoger, leg de geweekte plakken panettone in de koekenpan en bak ze één minuut per kant, zodat de met ei doortrokken plakken goudgeel en deels gebruind zijn. Leg intussen de andere vier plakken panettone één minuut per kant in het eimengsel.

Schep de eerste lading panettonewentelteefjes uit de pan op een grote schaal, doe de rest van de boter en olie in de koekenpan en bak de tweede lading net zoals je de eerste hebt gemaakt.

Bestrooi de plakken wanneer ze gebakken en wel op de schaal liggen met granaatappelpitjes en bestuif ze dik met poedersuiker (gebruik daarvoor een theezeefje); laat de ‘sneeuw’ meer op de gouden plakken zoet brood vallen dan op het fruit.

Dit recept is afkomstig uit

Nigellissima | Nigella Lawson | vertaald door Henja Schneider | ISBN 9789045022406 | uitgeverij Atlas-Contact |bestel Nigellissima – de Italiaanse keuken con amore via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *