Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Morandi – meester in stillevens

De Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) was een meester in stillevens. Met zijn in zachte kleuren geschilderde vazen, potjes en flessen veroverde hij een belangrijke plek in de kunstwereld.

Morandi woonde en werkte in Bologna, waar hij een teruggetrokken bestaan leidde. Hij woonde samen met zijn drie ongehuwde zussen onder één dak en bracht de meeste tijd door in zijn atelier. Hij ging slechts sporadisch op pad en verliet Bologna zelden.

Morandi’s atelier | foto’s: Paolo Ferrari

Zijn studio had slechts één raam, dat uitkeek op een binnenplaats. Hier tekende, las en sliep hij. Er stonden slechts een paar meubels: een tekentafel, een boekenkastje en een schildersezel. Langs de wanden had hij planken gemaakt die doorbogen onder het gewicht van de kruiken, glazen, potten en vazen die voor Morandi’s meesterwerken ‘model’ stonden.

Giorgio Morandi in zijn atelier (1964) | foto: Paolo Ferrari

Denk nu niet dat Morandi simpelweg wat vazen bij elkaar zette en die op doek vastlegde. Hij kon dagenlang nadenken over de beste opstelling, de gekozen vazen steeds weer herschikken, zodat ze een perfecte compositie vormden en voor een uniek samenspel zorgden met het licht in zijn werkkamer.

Morandi in Bologna

De grootste collectie karakteristieke stillevens van Morandi vind je in het Museo Morandi in Bologna. Het museum herbergt meer dan tweehonderd kunstwerken van Morandi’s hand, allemaal door zijn zus, Maria Teresa Morandi, geschonken aan de gemeente Bologna.

Al wandelend langs de ruim zestig schilderijen, achttien aquarellen, bijna honderd tekeningen, ruim tachtig etsen, twee beelden en twee gravures zie je de artistieke ontwikkeling van Morandi.

Het Museo Morandi maakt deelt uit van het MAMbo, het museum voor moderne kunst (Via Don Giovanni Minzoni 14). Behalve tentoonstellingen organiseert Mambo ook regelmatig feesten, lezingen en workshops. Bovendien zit er een openbare bar in het museum waar je een heerlijke aperitivo kunt bestellen. Eerst genieten van moderne kunst en daarna aan de cocktails!

Het Museo Morandi is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 10.00 tot 18.30 uur en op donderdag zelfs tot 22.00 uur.

Casa Morandi, het huis van Morandi, waar hij bijna zijn hele leven woonde en werkte, is ook te bezoeken. Je vindt er een reconstructie van zijn atelier, waar zijn schildersezel, penselen en modellen voor zijn stillevens nog te vinden zijn. Ook bewonder je er foto’s, documenten en boeken die een inkijkje geven in het leven van Morandi en zijn familie.

Je vindt Casa Morandi aan de Via Fondazza 36. Morandi’s huis is gratis te bezoeken, maar dat kan alleen op vrijdag, zaterdag en zondag én na het maken van een afspraak (dat kan via 0039-0516496611 of via casamorandi@comune.bologna.it).

Morandi in Milaan

Tot 4 februari 2024 bewonder je in het Palazzo Reale in Milaan de tentoonstelling Morandi 1890-1964, met ongeveer honderdtwintig werken van de Bolognese kunstenaar, ook uit privécollecties. Meer informatie vind je via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *