Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Valentijnsmarathon in Terni

groen-hart

Bijna is het zover, Valentijnsdag! Volgens een van de verhalen ligt de oorsprong van deze dag in Umbrië, het groene hart van Italië. In Terni, om precies te zijn, een klein stadje tussen Rome en Perugia. Hier leefde een jonge Romeinse bisschop die, ondanks het feit dat hij dagenlang werd gemarteld, weigerde om zijn geloof op te geven. Deze bisschop, Valentino geheten, stierf op 14 februari 269.

Op de dag voor zijn executie zou hij een afscheidsbriefje hebben geschreven voor de dochter van een medegevangene op wie hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met de woorden del tuo Valentino,van jouw Valentijn. Hier zou onze traditie om Valentijnskaarten te ondertekenen met ‘je Valentijn’ op zijn gebaseerd.

Na zijn dood werden de overblijfselen van Valentino teruggebracht naar Terni, waar ze werden begraven op een begraafplaats even buiten de stadsmuren. Later werd op deze plek een basiliek gebouwd, de San Valentino. De inwoners zijn dol op hun beschermheilige, die elk jaar volop liefde naar het stadje brengt.

Geliefden kunnen op of rond Valentijnsdag natuurlijk de basiliek bezoeken, maar wie écht zijn liefde voor de ander wil bewijzen, loopt ook mee in de speciale Valentijnsmarathon, die dit jaar op 16 februari wordt gehouden. Na 42 kilometer word je aan de finish verwelkomd door rode hartvormige ballonnen, een medaille in de vorm van een hart en je trouwe geliefde, die je de hele weg heeft aangemoedigd. Forza, con amore!

Marathon-Valentijn Marathon-Valentijn2 Marathon-Valentijn3foto’s: Maratona San Valentino

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *