Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Negen tips voor een Italiaanse Valentijn

Het is weer bijna Valentijnsdag! Tijd om je geliefde te verwennen – liefst natuurlijk met een romantisch weekendje weg, bijvoorbeeld naar Rome of Verona. Blijf je liever thuis, zorg dan voor romantische sferen door een toepasselijk Italiaans gerecht te maken of geniet van Italiaanse liefdesliedjes. Op een Italiaanse San Valentino!

tips-Italiaanse-Valentijn

Romantiek in Rome

Iedereen droomt graag weg bij liefde en romantiek. Of het nu in het echt is of in een film of een lied, we smelten ervoor, we laven ons eraan en we dromen erover. Er is geen ontkomen aan: wij mensen houden van de liefde. Boven alles spreekt de liefde tot onze verbeelding. En onze verbeeldingskracht? Die leeft van bijzondere verhalen én van bijzondere plekken. Misschien is Rome voor ons juist daarom een van de meest romantische bestemmingen in heel Italië – de stad barst van de verhalen, die letterlijk achter (en onder) elke steen schuilgaan.

Bijna elk plek in Rome kent zijn eigen romantiek, maar er zijn een paar plaatsen waar je de liefde bijna letterlijk voelt – bijvoorbeeld als je samen kunt turen naar de Eeuwige Stad die aan je voeten ligt. Een van de mooiste uitzichten is vanaf het Piazza Bucarest (in Villa Borghese) op de Pincio.

Romantisch-Rome

Als je op Piazza del Popolo staat en naar boven kijkt, kun je dit uitkijkpunt al zien liggen. In de romantische omgeving van het park kun je genieten van een prachtig panorama dat reikt van de koepel van de Sint-Pieter tot aan het Vittoriano en zelfs verder.

Romantisch is ook de veel onbekendere Monte Mario, voor misschien wel het meest romantische uitzicht over de stad. En niet te vergeten de kleine, kleurrijke straatjes van Rome, die uitnodigen tot urenlang slenteren en af en toe een stop voor een zoen.

From-Rome-with-love-bookshop-Trastevere

De beste plekken om te zoenen? Onder Rafaëls huwelijk van Eros en Psyche in Villa Farnesina, bij Bernini’s gebroken hart op het Sint-Pietersplein, in een roeibootje op het meertje in Villa Borghese, op het dak van de Engelenburcht, op een verlaten en prachtig verlicht Piazza Navona en bij de Trevifontein.

Bernini-hart-Sint-Pietersplein-RomeTrevifontein-paarden (1)

Valentijn in een vissersplaatsje

In het kleurrijke Camogli, een vissersplaatsje in Ligurië, kunnen verliefde stelletjes in aanloop naar Valentijn hun hart ophalen. Tijdens Innamorati a Camogli staat het hele dorpje namelijk in het teken van de liefde.

De cafeetjes zetten speciale liefdescocktails op de kaart, verschillende restaurants hebben speciale menu’s samengesteld (waarbij je je bord als liefdessouvenir mag meenemen), de hotels hebben speciale aanbiedingen voor een romantisch weekendje weg met je Valentijn en er worden allerlei evenementen georganiseerd met de liefde in de hoofdrol, zoals een gedichtenfestival en tentoonstellingen.

Verona in Love

In Verona vindt misschien wel het mooiste Valentijnsfeest plaats; daar vier je namelijk simpelweg de liefde! Is de stad het hele jaar door al een romantisch oord, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Julia, rondom Valentijnsdag is de stad nog lieflijker dan anders. Dan wordt namelijk Verona in Love gevierd, een regelrechte ode aan de liefde en de romantiek.

Verona in Love (2)

Je kunt je hart letterlijk ophalen aan de liefde, met een heel scala aan activiteiten rondom het thema liefde, van bijzondere films en romantische menu’s in speciaal geselecteerde restaurants tot intieme concerten en een gezamenlijk kusgebeuren. De top van de Torre Lamberti licht tijdens Verona in Love rood op. Een extra reden om naar boven te klimmen en een kus van je geliefde te stelen terwijl Verona aan je voeten ligt.

Wel naar Verona maar niet met Valentijn? Met onze City Walk From Verona with Love ontdek je het hele jaar door álle romantische plekken in Verona.

From-Verona-with-Love-Romeo-Julia (5b) Julia-Verona

Een kus met uitzicht op Florence

Het is misschien wel het mooiste uitkijkpunt van Florence: het Piazzale Michelangelo. Vanaf dit plein kun je alle bijzondere plekken van de stad zien: de Duomo met zijn schitterende koepel en ranke campanile, de toren van het Palazzo Vecchio, de koepel van de San Lorenzo, de spitse toren van de Badia en de vierkante toren van het Bargello, de Santa Croce, en natuurlijk de Ponte Vecchio.

Piazzale-Michelangelo-Florence (1) Piazzale-Michelangelo-Florence (2)

Het is een ideale setting voor een romantische foto – en om te vieren dat het plein vanaf 14 februari ook helemaal autovrij is, wordt kussen er deze Valentijnsdag extra gestimuleerd. Het initiatief #bacioalpiazzale nodigt iedereen uit de stad én elkaar te kussen en al die liefde te delen via social media, om de liefde voor Florence zo veel mogelijk te verspreiden.

Via dell’Amore in Pienza

Pienza heeft namelijk niet alleen een bijzonder historisch centrum, met dank aan paus Pius II die van Pienza de ideale stad wilde maken, maar ook een paar bijzondere straten. Ga samen met je geliefde op zoek naar de Via dell’Amore – en kus elkaar op de hoek van de Via del Bacio. Zoek ook de Via della Fortuna, voor (nog meer) geluk in de liefde!

Pienza-Toscane (4)

Romantische logeeradressen in heel Italië

Voor een heerlijk weekendje weg met z’n tweeën– tijdens het Valentijnsweekend maar ook op alle andere momenten in het jaar – tippen we deze heerlijk romantische logeeradressen:

La-Madonnina-del-Gran-Paradiso-hotelLa Madonnina del Gran Paradiso in Valle d’Aosta
Residenza-Hortus-Anima-Sud-Modica-Sicilie-1Residenza Hortus in Modica
slapen in een trullo in Puglia

Een liefdevolle filmsetting in Napels

Napels is misschien niet de eerste Italiaanse bestemming waar je aan denkt voor een romantische stedentrip. Toch is de stad de perfecte plek voor als je samen met je geliefde op een unieke manier een film wil kijken.

Bij Hart (de vroegere Cinema Ambasciatori, aan Via Crispi) kun je namelijk vanuit een comfortbal tweepersoonsbed de avonturen op het witte doek volgen. Voor wie dat net iets té intiem vindt: er zijn ook love seats, waar je je precies met z’n tweetjes in op kunt krullen.

Hart-bioscoop-Napels

Il paese dell’amore in Puglia

Vico del Gargano is een schattig dorpje, dat als bijnaam il paese dell’amore, het dorpje van de liefde, heeft. De patroonheilige van Vico del Gargano is namelijk San Valentino. Op 14 februari wordt het standbeeld van de geliefde heilige door het dorp gedragen, bedekt door sinaasappels en sinaasappelbloesem, in een kleurrijke processie.

Maar ook de andere 364 dagen van het jaar kun je hier terecht voor vlinders in je buik. Bijvoorbeeld door een (al dan niet stiekeme) zoen in de Vicolo del Bacio, de ‘steeg van de kus’. Het steegje is zo’n 50 centimeter breed, dus dichtbij genoeg komen om te zoenen is niet al te moeilijk…

Vico del Gargano

De enige echte Valentijn in Terni

Volgens een van de verhalen ligt de oorsprong van Valentijnsdag in Umbrië, het groene hart van Italië. In Terni, om precies te zijn, een klein stadje tussen Rome en Perugia. De inwoners zijn dol op hun beschermheilige, die elk jaar volop liefde naar het stadje brengt – zeker op Valentijnsdag, als er een speciale Valentijnsmarathon wordt georganiseerd.

Marathon-Valentijn3 Marathon-Valentijn2

Hier leefde een jonge Romeinse bisschop die, ondanks het feit dat hij dagenlang werd gemarteld, weigerde om zijn geloof op te geven. Deze bisschop, Valentino geheten, stierf op 14 februari 269.

Op de dag voor zijn executie zou hij een afscheidsbriefje hebben geschreven voor de dochter van een medegevangene op wie hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met de woorden del tuo Valentino, van jouw Valentijn. Hier zou onze traditie om Valentijnskaarten te ondertekenen met ‘je Valentijn’ op zijn gebaseerd.

Terni-Umbrie

Na zijn dood werden de overblijfselen van Valentino teruggebracht naar Terni, waar ze even buiten de stadsmuren werden begraven. Later werd op deze plek een basiliek gebouwd, de San Valentino. Overigens moet je voor de schedel van de heilige Valentijn een stukje verder zuidwaarts reizen. Deze is – volgens de Romeinen althans – namelijk te vinden in de Santa Maria del Cosmedin in Rome.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *