Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 romantische plekken in Italië – waar je meteen verliefd (op) wordt

Italië kent tal van romantische plekken waar je het hele jaar door de liefde kunt vieren. Ciao tutti tipt tien bestemmingen waar je vanzelf verliefd wordt. Is het niet op degene met wie je op reis bent, dan is het wel op de plek zelf en de omgeving… Laat je hart veroveren door deze 10 prachtplekken!

Verona in Love (2)Julia's brievenbus

1 Verona

Verona is misschien wel de meest romantische stad van heel Italië. Niet alleen vanwege het beroemde liefdesverhaal van Romeo en Julia en het festival Verona in Love, maar vooral vanwege de sfeer die de stad zelf, zeker op een warme zomeravond, weet op te roepen.

Wandel door de straatjes, over de Ponte Pietra, drink een aperitivo en laat de zwoele zomerlucht, vermengd met een briesje dat vanaf de rivier de Adige voor een beetje koelte zorgt, zijn werk doen…

Love Street

2 Pienza

Pienza is het perfecte stadje in de Toscaanse heuvels. Bij de eerste aanblik word je meteen verliefd op dit pareltje. Als je vervolgens door de Via dell’Amore of de Via del Bacio loopt, nestelen de vlinders zich nog dieper in je buik.

Met een gestolen zoen op de hoek van de ‘Straat van de Kus’ ga je vervolgens op zoek naar de Via della Fortuna, die je tot diep in je tenen gelukkig doet zijn.

Rome (2)

3 Rome

In het Latijn zie je het meteen: Roma en amor, de stad Rome en de liefde, bestaan uit dezelfde letters. Dat kan geen toeval zijn!

Maar wat is nu de meest romantische plek van Rome? Het uitkijkpunt in Villa Borghese, waar heel Rome aan je voeten ligt? De rozentuin, waar je in mei en juni bedwelmd wordt door de geur van rozen? De Gianicoloheuvel bij zonsondergang? Of juist de kleine straatjes van Trastevere? Nee, de meest romantische plek van Rome is een brug, de Ponte Milvio.

Ponte Milvio

Verliefde stelletjes komen naar deze brug om hun liefde te bezegelen door een slotje aan de brug vast te ketenen en de sleutel in het water te gooien. Ondanks het feit dat de brug regelmatig wordt schoongeveegd, keren de slotjes steeds terug. Liefde overwint!

Toscane-Cala-Violina-strand

4 Cala Violina

Na deze drie romantische steden is Cala Violina (Toscane) een heerlijke plek voor liefhebbers van zon, zee, zand en natuur. Dit prachtige zandstrand is in elk geval het mooiste van Toscane, en wellicht zelfs van heel Italië. Hier vind je geen strandbedjes en parasols, maar fijn zand, een blauwe zee en een onbetaalbaar uitzicht.

Als extraatje hoor je het zand zelfs muziek maken, als je heel stil bent – vandaar ook de naam van dit bijzondere stukje kust.

Via dell'Amore 2 Via dell'Amore

5 Cinque Terre

De Cinque Terre zijn stuk voor stuk prachtig, maar het meest romantische stukje vind je als je vanuit Riomaggiore naar Manarola wandelt, over de Via dell’Amore (‘De Weg van de Liefde’). Onderweg kom je op verschillende plekken odes aan de liefde tegen: van een kussend koppel tot talloze hangslotjes die de eeuwige liefde symboliseren.

Op de route ligt ook Bar dell’Amore, waar je een verfrissend drankje kunt delen met je geliefde – of gewoon zelf je dorst kunt lessen natuurlijk. Vroeger was deze bar een opslagplaats voor kruit, langs het toen nog primitieve rotspad tussen Riomaggiore en Manarola.

Helaas is deze weg nog afgesloten, maar er wordt gesproken over het openen van het liefdespad in 2024.

Vicolo Baciadonne - Citta di Pieve (3) Vicolo Baciadonne - Citta di Pieve
6 Città delle Pieve

Dit dorpje in Umbrië is trots op de Vicolo Baciadonne, een steeg van slechts drieënveertig centimeter breed. Zo smal, dat je elkaar wel moet kussen als je er gezamenlijk, naast elkaar, doorheen wil kunnen.

Ook in Civitella del Tronto (Abruzzo) is er zo’n steegje te vinden. La Ruetta, een veertig centimeter breed steegje. Volgens de inwoners van het dorpje is het hiermee het smalste steegje van Italië.

Trabuccco at sunset

7 Kust van de trabocchi

Langs de kustlijn van de regio’s Abruzzo, Molise en Puglia vind je tal van trabocchi, houten vissershutjes op palen van waaruit de vissers makkelijk hun netten uit kunnen gooien en weer binnen kunnen halen. Je kunt de trabocchi niet bezoeken als ze nog echt in gebruik zijn, maar een paar vissershutjes die niet meer werden gebruikt zijn nu omgebouwd tot restaurant. Een romantische setting voor een lunch of diner!

Puglia-trullo-hart

8 De mooiste trulli in Alberobello

In Puglia, in de hak van de laars, zie je bijzondere, kegelvormige huisjes met soms zelfs een geschilderd hart op het dak. Deze trulli concentreren zich in de Valle d’Itria, en dan met name in Alberobello. Aangetrokken door de pittoreske, slingerende straatjes vol witte huisjes met kegelvormige daken, versierd met vrolijke paarse en roze bloemen, trekken toeristen massaal naar deze ‘hoofdstad van de trulli’.

Piazza dell Amor Perfetto

9 Het plein van de perfecte liefde in Genua

Wie aan Genua denkt, denkt misschien aan de grote haven van de stad, het beroemde aquarium of aan Columbus. Wie echter weet dat Genua beschikt over het Piazza dello Amor Perfetto – het Plein van de Perfecte Liefde – wil hier toch even met zijn grote liefde heen om de liefde te vieren.

Isola-Bella

10 Giardino d’Amore in het Lago Maggiore

Ook bij het Lago Maggiore is de liefde te vinden. Of bij, beter gezegd ín het Lago Maggiore. In het meer liggen de Borromeïsche Eilanden, met als mooiste eiland het Isola Bella. Dit eiland zou zijn vernoemd naar Isabella, de vrouw van Carlo III Borromeo.

Een mooie woordspeling, want Isola Bella betekent letterlijk ‘Mooi Eiland’. En mooi is het, waarbij de hoogste punten worden gescoord door de schitterende tuin met terrassen. Bezoek de Giardino d’Amore (Tuin der Liefde) en geniet van elk beeld, elk nieuw panorama dat de tuin te bieden heeft.

♥♥♥♥♥

Natuurlijk zijn er nog veel meer romantische plekken te vinden in Italië. Wij zijn benieuwd welke stad, welk dorpje of welk strand jouw hart heeft gestolen. Deel onder aan deze pagina gerust jouw romantische tips met ons en alle andere Italiëliefhebbers!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Anne Oude Lohuis

    Prachtige omgeving, mooie bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *