Wanneer je familie of vrienden op bezoek krijgt, zet je ze natuurlijk het liefst alleen maar huisgemaakte lekkernijen voor, ook bij de koffie of thee.
Deze Italiaanse chocoladekoekjes – naar een recept van Il Cucchiaio d’Argento – zijn in een handomdraai klaar en hebben een lekkere twist door de toevoeging van Nutella en zeezout. Buonissimi!
Wat heb je nodig?
Om de koekjes te maken heb je nodig: 110 gram zachte boter | 100 gram rietsuiker of bruine suiker | een half vanillestokje | 1 groot ei op kamertemperatuur | 150 gram bloem | 30 gram cacaopoeder | 1 theelepel bakpoeder | 125 gram Nutella | 100 gram pure chocolade | zeezout (grof of in vlokken)
Dit recept is voor ongeveer twintig tot vijfentwintig koekjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de boter en suiker in een kom. Klop gedurende ongeveer tien minuten met een elektrische mixer of in een keukenmachine tot een schuimig beslag ontstaat.
Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg samen met het ei toe aan het beslag. Klop het mengsel nog een paar minuten, totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
Voeg met een zeef de bloem, cacao en bakpoeder toe. Voeg de Nutella toe en meng alles goed.
Hak de pure chocolade fijn en voeg toe aan het beslag. Meng alles weer goed. Neem een beetje van het beslag met een lepel en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je kleine ronde hoopjes met een diameter van ongeveer drie tot vier centimeter krijgt.
Houd genoeg afstand tussen de hoopjes beslag, want de koekjes worden flink groter tijdens het bakken. Bestrooi alle hoopjes beslag met zout (naar smaak).
Bak gedurende ongeveer tien tot twaalf minuten, of tot er platte, ronde schijven zijn ontstaan. Haal uit de oven en wacht even tot de koekjes hard worden voor je ze op een rooster legt om af te koelen.
Tip! Heb je flink wat koekjes over? Doe ze in een mooi doosje of glazen pot en breng ze naar familie of vrienden, om te laten weten dat je aan ze denkt!