Home » Boeken: Lezen over Italië » Italië wanneer waarheen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italië wanneer waarheen

Vorige week plofte er een 336 pagina’s dik boekwerk op de deurmat met de titel Italië wanneer waarheen. Nu is dat eerste niet zo’n vraag voor mij (liefst zo vaak en zo lang mogelijk), maar voor het tweede deel van de titel, de vraag waarheen, kan ik altijd wel ideeën en suggesties gebruiken. En dat is precies wat deze lijvige reisbijbel je biedt: inspiratie voor de mooiste, bijzonderste en spectaculairste plaatsen in la bella Italia.

Het Italiaanse jaar begint met een bezoek aan de hoofdstad van Toscane, Florence. De Florentijnse agenda omvat vijf dagen vol culturele wonderen:

‘Van de dertiende tot de vijftiende eeuw was Florence de onbetwiste hoofdstad van de Europese kunst en cultuur. Trek vijf dagen uit om de rijkdom aan architectonische en kunstschatten te ontdekken, en om van alle andere vreugden te genieten van Florence, dat bekend staat om zijn keuken en zijn kunst.

Dag 1
Begin je bezoek op Piazza del Duomo: een bezoek aan het interieur van het Baptisterium is een must. Beklim de 463 treden van de koepel van de kathedraal om het uitzicht te bewonderen. Loop dan naar Piazza della Signoria en slenter tussen de vele beelden door. Het zijn voornamelijk kopieën, maar het is evengoed indrukwekkend.

Dag 2
Je kunt niet zeggen dat je Florence hebt gezien zonder een bezoek aan het Uffizi, een belangrijk museum gehuisvest in een zestiende-eeuws gebouw. Het Uffizi is de schatkamer van de Italiaanse cultuur.

Ga niet naar het Uffizi zonder van tevoren te hebben geboekt: er staan altijd heel lange rijen voor de ingang. Je kunt kaartjes online bestellen op www.firenzemusei.it, daar zijn ook kaartjes voor andere musea in Florence te koop.

Dag 3
Bezoek de Santa Croce-kerk, beroemd om de graven van beroemde mannen zoals Michelangelo, Machiavelli en Galilei. Loop vervolgens naar het Convento di San Marco, bezoek onderweg het Ospedale degli Innocenti (gasthuis van de onschuldigen), het Florentijnse weeshuis, ontworpen door Brunelleschi, dat in 1444 openging. Bezichtig in het Convento di San Marco de werken van Fra Angelico.

Dag 4
Bezoek de San Lorenzo-kerk van Brunelleschi, met de grafkapel van de familie Medici. Vlakbij ligt het Palazzo Medici Riccardi, waarvan het museum een overzicht biedt van de renaissance en de barok. Ga daarna naar de Santa Maria Novella en bewonder de gotische vorm. Sla de fresco’s in de kruisgangen links van de kerk niet over.

Dag 5
De kerk van San Miniato al Monte, iets ten zuiden van het oudste deel van Florence, behoort tot de magische plaatsen in de stad. Het is een van de oudste en meest harmonieuze voorbeelden van Toscaanse romaanse architectuur en de uitzichten zijn er magnifiek.’

Wat er nog meer in januari te doen is, lees en zie je hieronder. Uiteraard vind je alle tips tot in detail in Italië wanneer waarheen. Niet alleen die voor januari, maar voor het hele jaar door, voor zomer en winter, voor- en najaar, stad en platteland, noord en zuid en alles daartussenin!

Ik neem het advies van de eerste pagina’s direct ter harte en reis straks af naar Florence, vanwaar ik jullie de komende weken zal berichten over allerlei moois en bijzonders. Reizen jullie mee, of kiezen jullie een van de honderden andere bestemmingen uit dit lijvige boek?

Italië wanneer waarheen | Capitool Reisgidsen | ISBN 9789000301324 | € 25,00

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ben benieuwd of er iets over de Oltrepò Pavese in staat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *