Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Haal de sfeer van Puglia in huis met de souvenirs van Apulia La Finestra sul Mare in Monopoli

Monopoli is zo’n typisch plaatsje in Puglia waar je heerlijk van plein naar plein kunt slenteren, om je onderweg tegoed te doen aan prachtige vergezichten over zee, het leven in de haven en lokale lekkernijen.

Die laatste twee komen samen bij een van onze favoriete plekken in Monopoli: Apulia La Finestra sul Mare. Een winkel vol lokale schatten waarvan het venster uitkijkt over de historische haven.

Een winkel naar ons hart

We zijn niet de enigen die verliefd werden op de collectie van Apulia La Finestra sul Mare. De zussen Paola en Antonella veroveren al meer dan tien jaar de harten van menig bezoeker.

Samen met Antonella’s man Gianni hebben de zussen de mooiste en origineelste – veelal met de hand gemaakte – souvenirs en de lekkerste delicatessen verzameld. De eigenaren hebben duidelijk niet alleen hart voor hun eigen zaak, maar ook voor de ambachtslieden uit Puglia. Ze delen vol passie de verhalen achter alles wat ze verkopen.

Zo kunnen wij nooit naar huis zonder een nieuw item uit de collectie keramiek: van met de hand gedecoreerd servies tot kleurrijke palloncini waarvan elke kamer opvrolijkt en de typische pumo’s die naast geluk ook gezondheid en welvaart zouden brengen.

Een pumo staat symbool voor de bloeiende natuur in het voorjaar, hij dankt zijn vorm dan ook aan een bloemknop met drie bloemblaadjes. Ze zijn er als keramieken beeldje, maar bijvoorbeeld ook als hangertje of magneetje.

Luminarie – vrolijk gekleurde lichtjes

Als je de winkel aan de Via Porto 8-12 binnenstapt, kun je niet om de luminarie heen. Misschien herken je deze lichtjes wel van de versiering die in Puglia tijdens speciale feestdagen in alle dorpen en steden te vinden is, in Monopoli bijvoorbeeld tijdens de processie van de lokale beschermheilige, Madonna della Madia.

De houten frames van de lampen worden dan gesierd door honderden gekleurde gloei- of ledlampjes. In huis of tuin pronken de sierlijke vormen van deze lampen, die net als de meeste andere artikelen bij Apulia La Finestra sul Mare volledig met de hand zijn gemaakt. Er zijn verschillende kleuren en designs verkrijgbaar, die je elke dag even laten terugdenken aan la bella Puglia!

Een haan onder je pasta

Het servies dat je vrijwel overal in Puglia in de kast zult aantreffen, is crèmekleurig en versierd met blauwe stippen in de vorm van bloemetjes. In het midden prijkt een kleurrijke gallo, een haan – een van de dieren die de oude Grieken associeerden met goden, dat symbool zou staan voor mannelijkheid.

Het afbeelden van de haan is een eeuwenoud gebruik in Puglia. Kunstenaar Luigi Motolese (1879-1952) gaf de haan zijn huidige vorm. Hij was geboren en getogen in Grottaglie, nog altijd de bakermat van het keramiek in Puglia.

Als je je graag elke dag een beetje in Puglia waant, kun je bij Apulia La Finestra sul Mare een complete set van dit speciale servies aanschaffen, van pastabord tot bicchieri voor de limoncello.

Koop er dan meteen ook een van de mooie olieflessen bij. Door je olijfolie in keramiek te bewaren, bescherm je het tegen licht en lucht. Dit komt niet alleen de smaak, maar ook meteen de houdbaarheid ten goede.

Er zijn verschillende soorten olijfolieflessen te koop die je zelf kunt vullen maar ook flessen die al gevuld zijn met het groene goud.

De lekkerste olijfolie van Puglia

Apulia La Finestra sul Mare staat bekend om de hoogwaardige collectie olijfolie, omdat ze alleen extra vergine olie van de eerste persing verkopen, gemaakt van olijven die zijn geoogst in de eeuwenoude olijfgaarden rondom Monopoli.

In Puglia groeien wel vijftig variëteiten, met elk hun eigen kenmerken en culinaire toepassingen. Je hebt multivarietali, blends van verschillende soorten olijven, en monovarietali, met een persing van een specifieke olijfsoort. Heerlijk om een salade mee te garneren of zo puur mogelijk als dip voor vers afgebakken brood.

Paola, Antonella en Gianni tippen vooral de Peranzana, waarvan de geur doet denken aan die van een tomatenplant, de Favolosa, die naar groene amandelen ruikt, de Picholine, die doet denken aan wilde rucola, maar ook de Frantoio die naar cichorei ruikt en de Coratina die doet denken aan artisjokken.

Je ontdekt welke olie jouw voorkeur heeft tijdens een van de fietstours die de zussen ook organiseren. Wij gingen al meer dan een aantal keer mee op zo’n tour en vinden het een onvergetelijke ervaring, mede dankzij het enthousiasme en de kennis van gastvrouw Antonella.

Bij terugkomst in de winkel is er steevast een proeverij van lokale lekkernijen, waarbij je naast de olijfolie ook kennismaakt met regionale wijn en likeur, orecchiette van oom Piero uit Putignano en verschillende soorten jam, tapenade en sottoli (ingemaakte groenten).

Haal een prachtig souvenir uit Puglia in huis

Neem je na afloop liever geen olijfolie mee in je koffer, dan kun je gebruikmaken van de mogelijkheid online te shoppen. Dankzij de website Apulia.shopping kun je ook vanuit Nederland en Vlaanderen een prachtig souvenir uit Puglia in huis halen!

Wil je graag een cadeautje op maat of heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met Apulia La Finestra sul Mare via apuliamonopoli@gmail.com of via 0039-0802377545 (bellen of Whatsappen).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Prachtig!!

    Waar zijn deze spulletjes te koop?

    In welke plaats in Puglia?

  2. In Monopoli (dat staat ook in de titel en in het artikel :))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *